zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Loonkosten bewegen flexibel mee dankzij medewerker aandeelhouderschap

6 november 2013 - Een derde van de werknemers wil wel salaris inleveren als dat betekent dat ze hun baan behouden. Dat blijkt uit het Nationaal Salaris onderzoek van Intermediair en de Nyenrode Business Universiteit. Bedrijven vragen steeds vaker aan werknemers of zij een loonoffer willen doen in ruil voor behoud van banen, continuïteit en kostenbesparingen. Maar staat daar ook iets tegenover?

Door medewerker aandeelhouderschap kunnen de kosten voor werknemers duurzaam flexibel meebewegen.



Kiezen uit twee kwaden
Het is crisis en sommige bedrijven hebben het moeilijk. Er zijn gevallen waar echt iets moet gebeuren. Echter wat krijgen de werknemers als zij loon inleveren? Loon inleveren betekent minder loon niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Minder loon betekent minder vakantiegeld, minder pensioen en als de onderneming toch failliet gaat, betekent dat ook minder WW. Als medewerkers geen loon inleveren, gaat de onderneming misschien wel failliet en is er geen werk meer. Het is dan ook kiezen uit twee kwaden.

Beter idee
Interessant is dat in een crisis werknemers moeten inleveren, maar als het goed gaat met de onderneming en er worden hoge winsten behaald, dan profiteren werknemers hier niet extra van. De winsten gaan naar de grootaandeelhouders. Is het niet een beter idee om in ruil voor een loonoffer iedereen aandeelhouder te maken. Laat het personeel loon ruilen voor aandelen. Dat motiveert bovendien nog eens extra om de  onderneming uit de crisis te helpen. Gaat het weer beter met de onderneming, dan zal iedereen evenredig meeprofiteren.

Flexibel belonen
In veel landen worden banen aangeboden met als salaris een basisloon aangevuld met een pakket aandelen. Primair loon moet voldoende zijn om van te leven, maar wat is er mis met een gematigd (basis)loon aangevuld met aandelen? Heel gebruikelijk aan de top van ondernemingen, maar juist een goed idee om bedrijfsbreed toe te passen. Dit is goed voor het bedrijfsresultaat en zorgt voor duurzame flexibiliteit in de kosten voor arbeid, ook voor de gewaardeerde medewerkers met een vast contract.
Snel reorganiseren
Een dergelijk systeem kan veel beter meebewegen met de economie. In tijden van crisis is drie tot zes maanden slecht draaien soms al voldoende om failliet te gaan. Loonkosten en huisvestingskosten zijn vaak de grootste struikelblokken. Snel reorganiseren is niet mogelijk. Panden kunnen niet snel verkocht worden en personeel kan niet snel ontslagen worden. Maar wanneer ondernemingen lagere vaste loonkosten hebben, dan hebben zij meer kansen op overleven en zijn er meer kansen dat banen behouden blijven. De keerzijde is dat in goede tijden werknemers optimaal meeprofiteren, maar dat is vaak moeilijk te controleren. Tenzij iedereen een echte aandeelhouder is, met zeggenschap en inzage in de financiële cijfers.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Koppel beloning CEO aan prestatie
 Koppelen van doelen aan bedrijfsstrategie leidt tot betere financiële prestaties
 Bedrijven verliezen personeel door te laag salaris
 Salaris inleveren allang geen uitzondering meer
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10