zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Salaris inleveren allang geen uitzondering meer

1 oktober 2013 - Werkgevers die hun personeel vragen salaris in te leveren. Eerder dit jaar zorgde het voor flink wat commotie en media-aandacht toen enkele bedrijven dit aankondigden. Uit onderzoek onder meer dan 1.000 HR-professionals blijkt het echter allang geen uitzondering meer te zijn: vier procent heeft dit jaar dit verzoek ingediend bij het personeel. Dit komt neer op 25.000 bedrijven in Nederland. In de bouwsector is het zelfs zeventien procent.

Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘HR Trends 2013-2014’, een onafhankelijk, representatief onderzoek van ADP Nederland, Berenschot en Performa Uitgeverij onder meer dan 1.000 Nederlandse HR-professionals. HR Trends is daarmee het grootste onderzoek onder HR-professionals in Nederland.Loonoffer
Ook in de sector advisering & onderzoek en vervoer & opslag heeft bijna een op de tien HR-professionals (negen procent) een loonoffer gevraagd van het personeel. In de informatie- en communicatiebranche heeft zeven procent van de HR-professionals werknemers gevraagd salaris in te leveren. Vreemd genoeg is ook aan werknemers die onder een cao vallen gevraagd salaris in te leveren (vijf procent), terwijl dit volgens de meeste cao’s verboden is.

Demotie populair
Naast een salarisoffer is ook demotie populair. Veel organisaties vragen werknemers een stapje terug te doen en een lagere functie te bekleden. Meer dan een kwart van de organisaties past demotie toe. Hoogstwaarschijnlijk krijgen het komende jaar nog meer werknemers met demotie te maken: vijftien procent van de organisaties onderzoekt de mogelijkheid hiertoe.

Toename reorganisaties
Ruim tweederde (67 procent) van de HR-afdelingen heeft in 2013 reorganisaties begeleid of uitgevoerd. Dit is een toename van acht procentpunt ten opzichte van vorig jaar. Het aandeel organisaties dat reorganiseert, is hiermee weer terug op het niveau van 2011. Vooral bij grote organisaties (meer dan 500 medewerkers) hebben HR-afdelingen (78 procent) hun handen vol aan reorganisaties. Bij een kwart (24 procent) van de organisaties was een reorganisatie een van de belangrijkste beleidsthema’s van de HR-afdeling. Meer dan een derde (35 procent) van de HR-professionals verwacht dat reorganisaties begeleiden en uitvoeren komend jaar opnieuw een belangrijk beleidsthema wordt.
"Reorganisaties, versobering van arbeidsvoorwaarden, demotie en zelfs salaris inleveren. De gevolgen van de economische crisis hebben duidelijk hun weerslag op het personeelsbeleid," zegt Hans van der Spek, Manager Kenniscentrum HRM bij Berenschot. "HR-professionals voorzien ook in het komende jaar verdere aanpassingen en reorganisaties. Het werk van HR-afdelingen is daardoor sterk geënt op het doorvoeren van noodzakelijke maatregelen om hun organisaties door de crisis te leiden."

Personeelsvoorzieningen versoberd
Naast demotie en salaris inleveren, kampen werknemers die hun baan hebben behouden met versoberende personeelsvoorzieningen. Zo hanteert nog maar 93 procent van de organisaties een reiskostenvergoeding. Vorig jaar vergoedde nog 96 procent van de organisaties de reiskosten. Studiekostenvergoeding zijn ook steeds minder aan de orde. In 2011 betaalde nog 89 procent van de organisaties de studiekosten. Nu doet 81 procent van de organisaties dat. Ook andere voorzieningen, zoals collectief pensioen (84 procent, was 88 procent in 2011), jubileumuitkering (74 procent, was 81 procent), tegemoetkoming ziektekostenverzekering (34 procent, was 39 procent), thuiswerkvergoeding (negen procent, was vijftien procent) en betaald ouderschapsverlofregelingen (21 procent, was 26 procent), moeten het ontgelden.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Demotie is geen taboe meer
 CNV wil af van taboe op demotie bij oudere werknemers
 Job rotation is eigenlijk een demotie. Wat te doen?
 Een derde Nederlanders levert salaris in voor baanbehoud collega
 
 
reacties
 
Adriana van Schalken | Payroll Works  |   | 
2-10-2013
 | 
08:18 uur
Vaak als iedereen een beetje inlevert, kunnen veel gedwongen ontslagen uitblijven. Ik snap de beweegredenen van bedrijven om dit te vragen. Het ligt er aan hoe betrokken het personeel is om hier mee akkoord te gaan.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10