zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Koppel beloning CEO aan prestatie

30 augustus 2012 - Driekwart (76 procent) van de Nederlandse ondernemers vindt dat aandeelhouders méér inspraak moeten hebben in het beloningsbeleid voor bestuurders van beursgenoteerde organisaties. Een vergelijkbare groep (68 procent) is van mening dat CEO’s en Senior Executives te veel betaald krijgen voor het werk dat zij verrichten.

Dat blijkt uit een nieuw Internationaal Business Report (IBR) van Grant Thornton onder leiders van (middel)grote organisaties. Conclusies omtrent beloningsbeleid
Grant Thornton International onderzocht hoe bestuurders van (middel)grote organisaties wereldwijd aankijken tegen het beloningsbeleid en de individuele beloningen van bestuurders van beursgenoteerde organisaties. De belangrijkste conclusies uit het onderzoek:
- Het merendeel (92 procent) van de respondenten in Nederland, voorloper als het gaat om (transparant) beloningsbeleid, is van mening dat beursgenoteerde organisaties het beloningsbeleid en de hoogte van individuele beloningen van bestuurders bekend moeten maken. Wereldwijd is 77 procent van de respondenten het hier mee eens.
- Tweederde van de Nederlandse ondernemers (68 procent) denkt dat bestuurders te veel betaald krijgen voor het werk dat zij verrichten. Wereldwijd gaat dit om 66 procent. Uitschieters in de ranking zijn Italië en Zwitserland, waar respectievelijk 90 procent en 88 procent deze mening deelt. De Scandinavische landen (37 procent) vormen een uitzondering, met name Denemarken; daar vindt slechts 30 procent dat bestuurders te veel betaald krijgen.
- In Nederland is 76 procent ervan overtuigd dat aandeelhouders méér inspraak moeten hebben in het beloningsbeleid voor CEO’s en Senior Executives van beursgenoteerde organisaties. Wereldwijd is 67 procent het daar mee eens.
- Tegelijkertijd dient de beloning van een bestuurder gekoppeld te worden aan prestatie, aldus 70 procent van de Nederlandse respondenten. Wereldwijd denkt 90 procent er ook zo over. In Denemarken (56 procent) en Zweden (41 procent) is men minder overtuigd van prestatiebeloningen.
- Opvallend is dat 88 procent van de Nederlandse ondernemers vindt dat ‘de rollen’ van CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur gesplitst moeten worden, zodat er meer en intensiever intern toezicht ontstaat. Wereldwijd gaat het om een percentage van 80 procent.

Maatschappelijke weerstand hoge beloningen gegroeid
"De afgelopen jaren is de transparantie voor wat betreft bestuurdersbeloningen toegenomen, mede op aandringen van de aandeelhouders en andere stakeholders. Ironisch genoeg heeft dit geleid tot hogere beloningen voor bestuurders terwijl de bedrijfsresultaten daar geen aanleiding toe gaven," aldus Bart Jonker, partner bij Grant Thornton. "De maatschappelijke weerstand tegen deze hoge beloningen, vooral bij banken en andere financiële instellingen, is in de afgelopen jaren enorm gegroeid. De verschillen tussen ‘gewone’ medewerkers en bestuurders namen significant toe. Aandeelhouders hebben in Nederland een beslissende stem bij bepaling van het beloningsbeleid. Het is belangrijk dat vooral zij kritisch blijven beoordelen of de hoogte van bestuurdersbeloningen in lijn is met de prestaties van het bedrijf."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Coronacrisis versnelt cloud adoptie bij Nederlandse organisaties
 Millennial vindt dat geluk niet gebonden is aan vinden romantische partner
 Trend zet door: grote concerns die omvallen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Verlies lijkt bonus aan Raad van Bestuur niet te hinderen
 Jaarverslagen te eenzijdig gericht op financiële prestaties
 De bonus is een 'hygiëne factor'
 Mannen worden voor potentieel beloond, vrouwen voor prestaties
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
White paper: 24 tips om e-mailadressen te verzamelen
Wat kun je doen om in deze lastige tijd je e-mail database te vergroten? In dit white paper van Spotler lees je 24 concrete tips waar je direct mee aan de slag kunt. Een groter bereik betekent simpelweg ook een grotere kans op succes. Benieuwd naar de tips?
Download het white paper
Lees verder
Kiest men voor een goedkoper kerstpakket?
reacties
Anderhalvemeter-klagen: helpt dat?  (1) 
Data-analist, data scientist en big data populairste termen bij zoeken naar IT-vacatures (1) 
Hoe data storytelling leidinggevenden helpt bij efficiënt beheer van LinkedIn-profiel (1) 
Een op de tien heeft liever heteroseksuele collega dan LGBT-collega (3) 
Burn-out-behandelingen zelden effectief; tijd voor keurmerk (3) 
Bedrijfsfitness heeft meer effect dan gedacht (1) 
Leeftijd speelt grote rol bij volgen van cursussen (1) 
top10
Een op de tien heeft liever heteroseksuele collega dan LGBT-collega
Burn-out-behandelingen zelden effectief; tijd voor keurmerk
Mimecast waarschuwt voor tweede golf in coronaphishing
'Technisch herstel derde kwartaal geeft vertekend beeld economie'
Drie tips om veilig te internetten vanaf uw vakantieadres
Herstel vacaturetrend zet verder door
Bijna half miljoen auto’s op winterbanden in hittegolf
Hoe data storytelling leidinggevenden helpt bij efficiënt beheer van LinkedIn-profiel
Een veilige hybride werkomgeving dankzij mobiele encryptie
Anderhalvemeter-klagen: helpt dat?
meer top 10