zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Beperking pensioenopbouw extra nadelig voor eindloonregelingen

4 november 2013 - Werknemers die een eindloonregeling voor hun pensioen hebben, zijn vanaf 1 januari 2014 een stuk slechter af dan mensen met een middelloonregeling. Zij krijgen te maken met een extra nadeel van gemiddeld vier procent. Deze fiscale ongelijkheid kan uiteindelijk leiden tot uitkeringsverschillen oplopend tot meer dan 100 euro per maand. In Nederland hebben ongeveer 100.000 werknemers een eindloonregeling.

Dat stelt pensioenadviseur Aon Hewitt op basis van doorrekeningen. Verschillende werkgevers die klant zijn bij Aon, hebben dit inmiddels bevestigd gekregen van de Belastingdienst.



Eindloonregeling
Bij een eindloonregeling wordt het opgebouwde pensioen bij verhoging van het salaris omhoog bijgesteld, dus ook over voorgaande jaren. Per 1 januari 2014 wordt deze bijstelling gezien als nieuwe pensioenopbouw, waardoor dit binnen de fiscale beperking valt. Pensioenen binnen middelloonregelingen worden jaarlijks geïndexeerd; voor de jaarlijkse verhoging tot 1 januari 2014 blijven de toen geldende fiscale regels van kracht. Hierdoor ontstaat een benadeling van eindloonregelingen ten opzichte van middelloonregelingen. Dit staat in tegenstelling tot de bewering van de overheid dat middelloon- en eindloonregelingen per saldo een vergelijkbaar pensioenniveau opleveren.

Ongelijke behandeling
De overheid kan de ongelijke behandeling tussen de regelingen eenvoudig en tegen geringe financiële consequenties oplossen, stelt Aon Hewitt. Vooralsnog lijkt het omgekeerde echter te gebeuren: bij de door de Eerste Kamer weggestemde pensioenplannen voor 2015 van het kabinet, zou de ongelijkheid in verhoging van pensioenuitkering na de pensioengerechtigde leeftijd zelfs oplopen tot tien procent. Dat zijn verschillen van mogelijk enkele honderden euro’s per maand.

Bijstelling eindloonregeling met terugwerkende kracht belast
Door wijzigingen die de overheid doorvoert in de belastingwetgeving versobert de pensioenopbouw vanaf 1 januari 2014. Vanaf die datum gaat de pensioenleeftijd voor nieuwe opbouw omhoog van 65 jaar naar 67 jaar. Daarnaast gaat de maximale jaarlijkse opbouw van ouderdomspensioen omlaag. Beide maatregelen gelden voor zowel middelloon- als eindloonregelingen.
Het reeds opgebouwde pensioen tot 1 januari 2014 blijft voor middelloon- en eindloonregelingen gelijk. Wanneer een werknemer met een eindloonregeling een salarisverhoging krijgt en het pensioen aangroeit, wordt deze aangroei echter beperkt door de nieuwe fiscale regels. De fiscus ziet deze aangroei als nieuwe pensioenopbouw en niet als een vorm van indexatie, zoals dat het geval is bij middelloonregelingen.

Ongelijkheid eenvoudig op te lossen
De ongelijke behandeling is volgens Aon Hewitt eenvoudig op te lossen. "De overheid zou moeten toestaan dat het opgebouwde pensioen tot 1 januari 2014 wordt omgezet in fictieve dienstjaren in de nieuwe pensioenregeling," zegt Frank Driessen, Chief Commercial Officer bij de afdeling Retirement & Financial Management van Aon Hewitt. "Dan worden eindloonregelingen op vergelijkbare wijze behandeld als middelloonregelingen."
Driessen wijst erop dat daarmee de extra belastinginkomsten met betrekking tot eindloonregelingen wel iets afnemen. De financiële consequenties voor de overheid zijn echter relatief gering, omdat er ‘slechts’ 100.000 werknemers zijn met een eindloonregeling: een fractie van het aantal werknemers met een middelloonregeling.
"De overheid heeft steeds beweerd dat een middelloonregeling een vergelijkbaar pensioenniveau oplevert als een eindloonregeling," zegt Driessen. "Dat is straks niet meer het geval. Werknemers die eerder moesten kiezen tussen één van beide regelingen en die de keuze op een eindloonregeling hebben laten vallen, zullen zich bekocht voelen. Zij hebben met de kennis van nu over de voorgenomen maatregelen in veel gevallen een verkeerde keuze gemaakt."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Loonoffer of loon investeren?
 Nederland glijdt verder weg in ranglijst beste pensioenstelsels
 Pensioenpremies 2015 stijgen met veertien procent
 Provisieverbod: overspeelt de pensioenadviseur zijn hand?
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10