zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederland glijdt verder weg in ranglijst beste pensioenstelsels

8 oktober 2013 - Het Nederlandse pensioenstelsel, AOW en aanvullend pensioen, scoort weer slechter op de lijst van beste pensioenstelsels ter wereld. Dit blijkt uit de Global Pension Index van Mercer. Denemarken staat op nummer één. De Mercer Global Pension Index vergelijkt pensioenstelsels in twintig landen. Het totale rapportcijfer van het Nederlandse stelsel is ten opzichte van vorig jaar gedaald, van 78,9 naar 78,3.

Dat is nog altijd een uitstekend rapportcijfer, maar de trend is neerwaarts en een aantal zaken is verslechterd. De nummer drie, Australië, is juist gestegen.Adequaatheid, toekomstbestendigheid en integriteit
Hoewel de toekomstbestendigheid van ons stelsel iets is toegenomen, is de mate waarin onze pensioenen een leefbaar minimuminkomen kunnen garanderen iets gedaald. Deze maatstaf voor adequaatheid telt zwaar. Ook op het gebied van bestuur, deelnemersbescherming en de regulering van particuliere pensioenaanbieders (integriteit) is de score lager uitgevallen. De onduidelijkheid over de rekenrente  en tegengestelde belangen op dit gebied zijn de belangrijkste oorzaken hiervan.
Tim Burggraaf, pensioendeskundige bij Mercer: "Er verandert verschrikkelijk veel in onze pensioenen. Het nieuwe FTK, strengere eisen aan pensioenbestuurders en –toezichthouders en de introductie van nieuwe mogelijkheden om het pensioen uit te voeren.  De overgang van middelloon-/eindloonregelingen naar een beschikbaar-premiestelsel maakt het stelsel nog complexer. De komende paar jaar worden spannend."

Broodnodige pensioenhervormingen
De onderzoekers brachten een aantal verbeteringen in kaart die moeten plaatsvinden om het Nederlandse pensioenstelsel te verbeteren:
• Een minimumleeftijd te verbinden aan pensioendeelname
• Het stimuleren van zelfstandig sparen ten behoeve van pensionering
• De arbeidsparticipatie van oudere werknemers te verhogen
• Te voorzien in een betere bescherming van opgebouwde pensioenaanspraken in het geval van fraude of mismanagement.
• Om de pensioenrechten voor ZZPers gelijk te trekken aan die van werknemers in loondienst

Beschikbare premieregelingen behoeven extra aandacht
Voor het eerst gaan de onderzoek expliciet in op het toegenomen belang van beschikbare premieregelingen. Nederland is zeker niet het enige land dat daarmee worstelt. Mensen worden namelijk overal ouder, de staatsschuld neemt overal toe en de economische groei is in vele landen traag.
Burggraaf: "Over de hele wereld zoeken overheden onder vergelijkbare randvoorwaarden een pensioenoplossing. Dan kom je al snel bij beschikbare premieregelingen uit. Daarbij kun je geen vast pensioen garanderen, maar wel met je premie zo goed mogelijk beleggen. De overschakeling daarnaartoe is niet makkelijk – ook in de landen als Australië, Groot-Brittannië en Amerika waar de overgang dan nog relatief soepel verliep. Uiteindelijk ontkom je er niet aan om af te stappen van het ideaal van keiharde aanspraken, en meer in te steken op een soort bestaansminimum."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Europeanen plannen hun pensioen onvoldoende
 Technische branches en vakbonden willen één pensioenregeling
 Nederlands pensioenstelsel niet langer beste ter wereld
 'Keuzevrijheid essentieel voor solide pensioenstelsel'
 
 
reacties
 
Adriana van Schalken | Payroll Works  |   | 
9-10-2013
 | 
08:04 uur
Laten we hopen dat een aantal van de voorgestelde maatregelen worden doorgevoerd in het pensioenakkoord! Zitten een paar goede suggesties bij.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10