zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Besluiten doordrukken en duurzame relaties in uw vergadering

23 oktober 2013 - Weken stonden er veel artikelen in de kranten over de onderhandelingen  door het kabinet. Carla van den Bos van Vergaderen doe je zo! las er  een interessant artikel over in de Volkskrant van 1 oktober. Het ging  ook over vergaderen en besluitvorming. Het artikel heet 'Een beetje dreigen hoort erbij'.

Oud-minister Ben Bot zegt: "De laatste ronde is 's nachts. Niet omdat er dan beter onderhandeld wordt, maar omdat de buitenwereld moet snappen dat het akkoord onder grote druk tot stand gekomen is." Iets verder in het artikel zegt hij: "Zo tussen half vijf en tien voor vijf 's nachts kun je als voorzitter soms wat doordrukken. Daarna worden ze langzamerhand weer wakker, dan is het moeilijker."



Uitgerust vergaderen
Van ervaring van bekende onderhandelaars kunt u leren. En u kunt het gebruiken in uw vergadering. Van den Bos raadt niet aan om tot diep in de nacht te vergaderen of om uw mening door te drukken tussen half vijf en tien voor vijf 's nachts.De eerste tip hieruit is: als u wilt dat een besluit gedragen wordt  door iedereen in de vergadering moet u zorgen dat iedereen uitgerust  is en begrijpt wat er gebeurd. In de meeste vergaderingen heeft u  niets aan een midden in de nacht doorgedrukt besluit. Dat komt immers  weer terug op de agenda omdat mensen er verder over willen praten of  omdat ze het er niet mee eens zijn en het niet uitvoeren.

Relaties
Oud-minister Bot zegt verder in het artikel: "Zorg dat de ander  nooit met wrok vertrekt. Dat krijg je later terugbetaald, op het  moment dat het jou niet uitkomt. De ander beduvelen kan maar één keer."
Een andere deskundige, Lars Doyer, zegt in het artikel: "Dit gaat dus  over duurzame relaties. Dat is wat anders dan via Marktplaats een kast  kopen bij iemand die je nooit meer terugziet." Zijn stelling is dat  onderhandelen draait om relaties; achter de standpunten gaan mensen  schuil.
De tweede tip voor uw vergadering: het gaat om de relaties, ook na  deze vergadering moet u samen verder. In de volgende vergadering zit u  weer samen. Goed met elkaar praten, naar elkaar luisteren en  elkaars mening respecteren is belangrijk. Het gaat niet om dit ene  besluit, het gaat om het hele onderwerp waarvoor u bij elkaar zit. Zie  het in dat perspectief.

Vraag gratis het e-boek '10 Tips over Besluitvorming' aan op www.vergaderendoejezo.nl.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Smartphonegebruik in auto meer geaccepteerd dan in vergaderzaal
 Emoties tijdens vergaderingen – hoe gaat u er mee om?
 De zeven geheimen van een goede vergadering
 Kritiek op een voorzitter? Drie tips om het te op te lossen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10