zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkgever heeft weinig interesse in gezondheid werknemer

17 oktober 2013 - 89 procent van de Nederlandse werknemers wil dat hun werkgever een gezonde levensstijl stimuleert. In de praktijk blijkt echter dat werkgevers zich niet bezig houden met de gezondheid van hun medewerkers. Dagelijks snoepen en een ongezonde lunch blijkt de realiteit voor werkend Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank onder ruim 1.000 respondenten naar gezondheid op de Nederlandse werkvloer.

Op de vraag of hun werkgever een gezonde levensstijl stimuleert, antwoordt 88 procent van de ondervraagden dat hier niets aan wordt gedaan. In een enkel geval (vier procent) moedigt de baas hen aan te stoppen met roken of gezond te lunchen (zes procent). Dit terwijl werkgevers met het stimuleren van een gezonde levensstijl juist de medewerkerstevredenheid kunnen vergroten: ruim één op de drie respondenten (38 procent) zegt het fijn te vinden als hun baas zich hiermee inlaat en ziet het als een extra stok achter de deur. De helft (51 procent) heeft er ook geen problemen mee, maar beslist uiteindelijk zelf of ze de adviezen toepassen.Elke dag snoepen
Op de Nederlandse werkvloer wordt flink gesnoept. Bijna de helft (44 procent) van de ondervraagden geeft aan dat er op hun werk dagelijks snoep wordt gegeten. In één op de vijf gevallen is dit wekelijks, bijvoorbeeld bij een verjaardag van een collega. 28 procent zegt dat er sporadisch wordt gesnoept op de werkvloer. In één op de tien gevallen geeft men zelfs aan dat bij hen op het werk iedereen altijd op dieet is.
Joop Uitendaal van NationaleVacaturebank: "Wat een gezonde levensstijl inhoudt weten we allemaal. Toch wordt deze levensstijl op de werkvloer maar weinig volgehouden. Het is opvallend dat werkgevers hier niet meer mee doen. Door bijvoorbeeld een gezondere lunch aan te bieden of een stoppen-met-roken-programma op te zetten laat de werkgever zien betrokken te zijn bij het welzijn van de werknemer. Dit komt de loyaliteit van de werknemer ten goede."

Een op de tien geeft korting op sportschool
Naast gezond leven wordt ook sporten niet gestimuleerd op de werkvloer. Iets meer dan één op de tien Nederlanders (dertien procent) krijgt van de werkgever korting op de sportschool. Een heel klein deel van de bazen (vier procent) geeft medewerkers de ruimte om tijdens werktijd, bijvoorbeeld in de lunchpauze, te sporten. Het merendeel van de Nederlanders zegt dat sporten door hun baas niet wordt gestimuleerd (83 procent). 

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Hoe lang lijden voordat u gezonder gaat leven?
 Werkbaar werk is een gezonde voedingsbodem voor langer werken
 Tweederde werknemers staat open voor jaarlijkse gezondheidscheck
 Kroket verdwijnt uit de bedrijfskantine
 
 
reacties
 
Eelco L  |   | 
17-10-2013
 | 
14:12 uur
Naast de verantwoordelijkheid van de werkgever is het natuurlijk ook een eigen verantwoordelijkheid om een gezonde of ongezonde levensstijl erop na te houden. Desondanks kan het van waarde zijn om als werkgever een gezonde cultuur te stimuleren binnen het bedrijf.
Jurgen H  |   | 
18-10-2013
 | 
16:45 uur
Ik vind sporten en gezond leven puur eigen verantwoordelijkheid van de medewerker. De werkgever is hier niet direct verantwoordelijk voor. Stimulatie van gezonde levensstijl kan een bewuste keus van het bedrijf, HR zijn.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10