zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Voorkom dat uw hardwerkers doodwerkers worden

8 augustus 2013 - Zoals iedere vorm van extreem gedrag, heeft ook workaholisme een aantal ernstige lichamelijke en psychische keerzijdes. Werktevredenheid en creativiteit die een bepaalde mate van werkverslaving kenmerken, kunnen namelijk ook omslaan in frustratie, stress en uitputting. U kunt dus wel degelijke doodgaan aan hard werken!

Omdat hard werken in veel culturen zo hoog in het vaandel staat, worden de schadelijke effecten vaak over het hoofd gezien en zijn organisaties en managers vaak blind voor de gevolgen. De Florida State University komt echter met praktische manieren waarop managers hun werkverslaafde medewerkers kunnen helpen om gezond en effectief te blijven.



Toegang tot middelen
Allereerst onderzocht professor Wayne Hochwarter meer dan 400 werknemers in diverse beroepen. Maar liefst zes van de tien bestempelden zichzelf als workaholics die zich – bijvoorbeeld - schuldig voelen als ze vrij nemen. Deze zelfbenoemde workaholics benoemden zowel positieve en negatieve gevolgen van deze instelling voor hun carrière. Zo stelden zij dat ze zich meer inzetten dan hun collega’s, maar tevens dat ze meer last van spanning hebben. Ze zijn meer bereid anderen te helpen, maar zien collega’s tegelijkertijd als lui.
Hochwarter ontdekte vervolgens dat er een optimaal niveau van workaholisme is dat leidt tot grote effectiviteit op de werkvloer en bovendien bijdraagt aan de gezondheid. Scoort iemand echter extreem hoog op workaholisme, dan is dit schadelijk voor zowel het bedrijf als de werknemer.
Wat van grote invloed bleek, was de mate van toegang tot middelen als personeel, tijd, materialen en sociale steun. Workaholics die zich alleen voelen en het gevoel hebben tegen de stroom op te moeten zwemmen, bleken het zwaar te hebben. Workaholics met ruime toegang tot middelen meldden daarentegen 40 procent meer werktevredenheid, 33 procent minder kans op burn-out, 25 procent meer werkvoldoening en twintig procent minder frustratie.

Bescherm uw hardwerkers
En dan de hamvraag: hoe kunt u als manager de inzet van uw workaholics in goede banen leiden? Ga allereerst in gesprek met hen om vast te stellen welke middelen ze nodig hebben en geef ze daar vervolgens zoveel mogelijk toegang toe. Geregeld? Besef dan nu dat workaholics ook maar mensen zijn en dus zo nu en dan hun batterij op moeten laden. Vaak zijn zij de meest productieve mensen op de werkvloer en stapt u als eerste op hen af als er een belangrijk project gedaan moet worden of een deadline nadert. Dit kan er toe leiden dat workaholics opgebrand raken. Gun hen echter ook zo nu en dan rust! Houd in de gaten of uw workaholics tekenen van naderende burn-out vertoont en grijp tijdig in. U wilt hen tenslotte niet voorgoed kwijt.


Bron: Management Issues
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Twintig procent hoger opgeleiden noemt zichzelf workaholic
 ‘Steve Jobs was een workaholic''
 Workaholics moeten bescherming krijgen tegen zichzelf
 22 signalen die wijzen op werkverslaving
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10