zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Onzekere toekomst voor managers door aanhoudende eurocrisis

7 september 2012 - De financiële sector heeft in vrijwel alle Europese landen al veel klappen gehad. Organisaties hebben het moeilijk door de huidige recessie in Europa. Als de eurozone uiteenvalt heeft dit nog grotere gevolgen voor het bedrijfsleven. Dit stelt Manoj Mehta, country manager Benelux bij Cognizant.

Als één of meerdere belangrijke landen uit de euro stappen is het niet ondenkbaar dat een aantal landen teruggaan naar hun oude munt of een nieuwe munteenheid introduceren. De introductie van een nieuwe munteenheid – of deze tijdelijk of blijvend is – zal een enorme impact hebben op bedrijven. Het kan invloed hebben op de BTW en verkoopbelasting, maar ook op advertentie- en reguliere verkoop. De prijzen moeten worden aangepast aan de nieuwe munteenheid of misschien wel twee verschillende valuta voor een bepaalde termijn. Ook andere kanalen, zoals verkooppunten en (mobiel) internet, moeten meegaan in deze veranderingen. Het implementeren van een nieuw systeem – met bijbehorende infrastructuur en processen om nieuwe munten te ondersteunen – is kostbaar en tijdrovend. Organisaties zullen in de meeste gevallen zelf voor deze kosten opdraaien, wat een grote aanslag kan zijn op de bedrijfscontinuïteit. 



Telecomsector
In eerste instantie lijkt het alsof telecombedrijven weinig nadelen zullen ondervinden van het uiteenvallen van de eurozone. Het lijkt voor hen minder moeilijk, vergeleken met andere sectoren, om met twee verschillende valuta te werken. Toch zal het voor deze sector lastig worden om de functionaliteiten aan te passen om rekeningen en andere betalingen van klanten naast hun mobiele abonnement te ondersteunen. Veel telecombedrijven en verzekeraars staan met hun aanbod op prijsvergelijkingssites. Als er meerdere munteenheden komen dan heeft dat ook effect op de achterliggende IT-systemen en infrastructuur en dus op het vergelijken van prijzen door de consument. 

Andere sectoren
Bedrijven in alle sectoren ondervinden hier de nadelen van. Zij moeten hoogstwaarschijnlijk een aantal veranderingen doorvoeren, zoals het aanpassen van bankrekeningen, om verschillende munten en rekeningen (die altijd al een groot deel van de tijd van organisaties in beslag nemen) te ondersteunen. De rekeningen worden gecompliceerder en organisaties moeten verschillende valuta opnemen in het systeem of ze moeten een derde partij inschakelen voor het systeembeheer van vreemde valuta. Daarnaast is de kans groot dat daar extra problemen bijkomen, zoals het invoeren van aangepaste belastingen en kosten voor het controleren van financiële cijfers. 

Hogere inflatie
De introductie van een nieuwe of dubbele valuta zal waarschijnlijk ook een hogere inflatie en deflatie met zich meebrengen, omdat de consument eerst moet wennen aan de nieuw geprijsde producten. Alle bedrijven zullen hierdoor hun contracten met handelspartners die uit de euro stappen opnieuw moeten bekijken. Dit is al lastig genoeg in één land, maar als meerdere landen uit de euro stappen en een nieuwe munt (her)invoeren ontstaat er steeds meer verwarring over de waarde van producten. Consumenten moeten weer gaan omrekenen in andere valuta in Europa en dat brengt onzekerheid met zich mee. Indien de Europese landen het niet voor elkaar krijgen om een constante economische groei te realiseren, dan lopen we ook het risico dat er een ‘dubbele dip recessie’ volgt. Dit kan in Nederland zorgen voor vergelijkbare onrust die we momenteel zien in Griekenland en Spanje. We zijn, als onderdeel van de EU, nauw verbonden met de crisis in de Zuid-Europese landen en dit heeft nu en zal in de toekomst nog meer effect op Nederland hebben. 

Voorzorgsmaatregelen
Een crisis zoals hierboven beschreven is zeker niet onwaarschijnlijk, dus het is tijd om nu tot actie over te gaan, aldus Manoj Mehta. Het is belangrijk dat managers dit inzien en de nodige maatregelen treffen om zo efficiënt mogelijk om te gaan met eventuele veranderingen. Hierbij moeten ze voornamelijk kijken naar hun bedrijfsstrategie en -structuur en IT-processen. Als bedrijven dat op orde hebben, kunnen ze in de toekomst veel voordeel behalen en concurrenten voorbij streven, omdat zij op tijd voorzorgsmaatregelen hebben getroffen.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ‘Europa op rand van catastrofe’
 CFO alerter in economisch onzekere tijden
 Onrust in eurozone drijft insolventiepeil op
 'Uiteenvallen eurozone onwaarschijnlijk'
 
 
reacties
 
Harrie  |   | 
8-09-2012
 | 
15:11 uur
Je moet er toch niet aan denken dat de euozone uit elkaar valt. Teruggaan naar de gulden zal een impact hebben die zijn weerga niet kent.

Mag ik de heren politici eraan herinneren dat de invoering van de EURO een decennium heeft geduurd! Teruggaan naar de gulden in zo'n korte tijd gaat mijns inziens niet...

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10