zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Economie in de eurozone blijft achter

1 oktober 2012 - De Ernst & Young Eurozone Forecast (EEF) voorspelt dat het BBP van de eurozone dit jaar met 0,5 procent krimpt en in 2013 een marginale groei van 0,1 procent laat zien. Dit is een neerwaartse bijstelling van de prognose van het vorige kwartaal. Voordat er verbetering optreedt, zal de situatie verder verslechteren gezien de oplopende werkloosheid, afnemende bedrijfsinvesteringen en het aanhoudend strenge begrotingsbeleid in het eurogebied.

Pieter Jongstra, Managing Partner van Ernst & Young in Nederland: "De economische onzekerheid duurt voort in heel de eurozone. Het is van belang voor het bedrijfsleven dat beleidsmakers het momentum vasthouden en daadkrachtig te werk gaan. De economie kan het zich niet veroorloven dat bedrijven de broekriem aantrekken terwijl de consument de hand op de knip houdt."


Naarmate de economie in de regio haar evenwicht hervindt en de overheid de teugels laat vieren, zal het BBP weer toenemen volgens de Eurozone Forecast. Dat neemt niet weg dat groei in de regio nog vele jaren hinder zal ondervinden van aanhoudende zorgen over de stabiliteit en schuldverlaging in de publieke en private sector. De Eurozone Forecast verwacht voor Nederland een daling van het BBP van 0,4 procent in 2012 en een licht herstel van 0,4 procent in 2013. 

Stijging werkloosheid houdt aan tot 2014

Ondernemingen zullen minder investeren als gevolg van de beperkte financieringsmogelijkheden, onzekerheid over de stabiliteit in de eurozone en matige winstcijfers. De investeringsuitgaven krimpen zo sterk dat eind 2016 het investeringsniveau naar verwachting nog altijd onder de piek van voor de crisis zal liggen. Doordat bedrijven door achterblijvende resultaten nog steeds kritisch naar het aantal medewerkers blijven kijken, stijgt de werkloosheid in 2013 eerst nog voordat er in 2014 een daling zal plaatsvinden. Het aantal werklozen in de eurozone loopt in het eerste kwartaal van 2014 op tot 19,2 miljoen, iets meer dan twaalf procent. Van consumentenuitgaven is dus geen soelaas voor de recessie is te verwachten, zeker niet in de perifere regio's. In Portugal komt de werkloosheid naar verwachting uit boven de zestien procent, terwijl dat percentage in Spanje en Griekenland respectievelijk 26 procent en 27 procent bedraagt. In Nederland ligt de werkloosheid beduidend lager: 5,3 procent in 2012 en 5,9 procent in 2013. 

Beleidshervorming nodig

De maatregelen die nodig zijn om de eurozone in haar huidige vorm te handhaven vormen politieke uitdagingen. Voorbeelden zijn de uitbreiding van het Europees Stabiliteitsmechanisme, de totstandbrenging van een bankunie, voortgang met een fiscale unie en een overheidsbeleid waarin de nadruk verschuift van bezuinigingen naar groei. De afspraak om het bankentoezicht op het niveau van de eurozone te brengen is een bemoedigende stap in de goede richting maar voor een goed geïntegreerd bankstelsel is daarnaast ook gezamenlijke ondersteuning nodig. In een aantal eurolanden is de banksector zo groot dat de nationale overheid die alleen niet kan ondersteunen. Zonder gezamenlijke fiscale verantwoordelijkheid in de vorm van depositogaranties blijven die nationale bankstelsels aan risico blootgesteld. 

Ook in toekomst nog veel hindernissen

Aangenomen mag worden dat de potentiële productiegroei van veel economieën in het eurogebied onherstelbare achterstand heeft opgelopen de laatste vijf jaar, waarbij de grootste verliezen zich voordoen in landen in het epicentrum van de schuldencrisis. Samen met de bezuinigingsmaatregelen, kredietbeperkingen, een afzwakkende buitenlandse vraag en het uitblijven van oplossingen voor het concurrentievermogen op de lange termijn zal dit het komende decennium een nadelige uitwerking hebben op de groei.
Pieter Jongstra tot slot: "De verwachtingen voor de economie in de eurozone zijn nog altijd weinig rooskleurig en er zijn vele hindernissen te nemen. Concurrentievermogen en groei moeten bovenaan de agenda van de leiders in de eurozone blijven staan. Ook het bedrijfsleven speelt hierbij een belangrijke rol; bedrijven die in staat zijn om zich aan te passen aan de voorgoed veranderende economie zullen niet alleen zelf groeien, maar ook een belangrijke rol spelen in de groei van de economie van de eurozone."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Onzekere toekomst voor managers door aanhoudende eurocrisis
 Economie eurozone herstelt in 2013 licht
 CFO alerter in economisch onzekere tijden
 'Er gloort licht aan de Europese horizon in 2013'
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10