zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

CIO’s zien softwareontwikkeling als business-enabler

13 september 2013 - Volgens Forrester laten CIO’s zich bij het nemen van beslissingen veel meer beïnvloeden door IT-trends, dan door harde feiten. Toch blijken zij met regelmaat af te wijken van de consensus. Zo zou applicatieontwikkeling grootschalig plaats maken voor standaardsoftware, maar het tegendeel is waar. De uitgaven aan beide zijn gelijk en veel CIO’s investeren juist  in maatwerk om zich te onderscheiden van hun concurrentie.  

‘Wie nog niet van SaaS of cloud computing gebruik maakt, loopt achter de feiten aan.’ Deze veelgehoorde stelling werd onlangs ontkracht door onderzoeksbureau Forrester. De kosten voor het gebruik van standaard softwarepakketten blijken vaak net zo hoog te zijn als het zelf ontwikkelen van software en bovendien biedt maatwerksoftware functionele voordelen. "Maatwerksoftware is een van de belangrijkste middelen waarmee bedrijven zich kunnen onderscheiden in de markt," zegt Erik Seveke, directeur van GlobalOrange. "Door zelf te ontwikkelen kunt u mogelijkheden toevoegen die in bestaande software ontbreken. Daarmee kunt u als bedrijf het verschil maken."



Maatwerk als lijm
Naast het  onderscheidende vermogen van maatwerksoftware, noemen de respondenten in het Forrester-onderzoek het verminderen van complexiteit als reden om zelf software te ontwikkelen. Seveke: "Waarom zou u een dure business-suite kopen als u maar een deel van de functionaliteit gebruikt? Ontwikkel zelf een platform dat precies aan uw eisen voldoet. De kosten zijn op de korte termijn vrijwel gelijk en op de lange termijn kunnen ze zelfs goedkoper uitpakken. Daarnaast kunt u met een maatwerkoplossing een stuk efficiënter werken en u kunt de software veel makkelijker doorontwikkelen."

Business Intelligence en Big Data
Voor toekomstige investeringen hebben veruit de meeste organisaties oplossingen voor Business Intelligence en Big Data bovenaan hun wensenlijst staan. Hier is zelf ontwikkelen geen optie, maar Seveke stelt dat maatwerk er wel een heel belangrijke rol bij speelt: "In principe wil elk bedrijf de beste software gebruiken, op elk gebied. In de praktijk werkt zo’n combinatie van softwarepakketten niet goed samen, waardoor veel organisaties toch kiezen voor de producten van een enkele leverancier."
Inspelend op die behoefte hanteert GlobalOrange volgens Seveke een ‘best of breed’-aanpak, waarbij klanten zoveel mogelijk standaardsoftware kunnen gebruiken, die vervolgens met maatwerk tot een naadloos geheel worden gemaakt. Maatwerk is volgens Seveke de lijm waarmee deze pakketten worden gekoppeld en waarmee gaten in de functionaliteit worden gevuld. "Dat klinkt eenvoudig," zegt Seveke. "Maar het vereist wel een zekere investering vanuit de ontwikkelaar. Wij ondersteunen onze klanten bijvoorbeeld met een onderliggende services-architectuur, die het efficiënt koppelen van systemen en processen mogelijk maakt."   

Afhankelijkheid
Vroeger werd het zelf ontwikkelen van software vaak gezien als een manier om vendor lock-in, ofwel een afhankelijkheid van softwareleveranciers, te vermijden. Toch blijkt dit in het hedendaagse IT-landschap niet  altijd het geval te zijn. "Zeker bij het ontwikkelen van webapplicaties moet u erg oppassen dat u niet in een vendor lock-in situatie belandt met uw ontwikkelpartner," zegt Seveke. "Zorg dat u altijd eigenaar blijft van de broncode, zodat u niet voor onverwachte kosten komt te staan als u weg wilt."
In het licht van het Forrester-onderzoek is dit een belangrijke waarschuwing voor bedrijven die zelf software willen gaan ontwikkelen. Een onderscheidende marktpropositie neerzetten met maatwerksoftware mag natuurlijk niet het begin zijn van een nieuwe vorm van vendor lock-in.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Hogere eisen aan ICT-ers leiden tot groeisprint
 Software-uitgever gaat naar cloud voor nieuwe omzet
 CIO’s zien hybride cloud als oplossing voor vereenvoudigen IT
 CIO’s verwachten meer IT-investeringen in 2013
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10