zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Strengere regelgeving verkoopargument financiŽle instellingen

2 september 2013 - Financiële instellingen halen een strengere regelgeving aan als verkoopargument naar klanten. Dat blijkt uit onderzoek door Protiviti dat in opdracht van The Economist Intelligence Unit is uitgevoerd onder 350 directieleden van grote financiële instellingen. Bijna 60 procent geeft aan dat strengere regelgeving hen in staat stelt om betere toezeggingen te maken richting klanten. Dat levert een sterkere concurrentiepositie op.

Bedrijven grijpen strengere regelgeving als Basel III en Solvency II aan om hun imago te versterken. "Dat ze hiermee bezig zijn, communiceren ze actief richting klanten," zegt Owen Strijland van Protiviti. "Het vertrouwen van zowel de zakelijke als consumentenmarkt heeft geleden onder de verschillende schandalen waar financiële instellingen bij betrokken waren en nog steeds zijn. Daarom omarmen ze de toegenomen regelgeving om aan hun klanten te laten zien dat ze op de goede weg zijn en proberen ze het vertrouwen weer terug te winnen."Implementatie risicomanagement
Hoewel financiële instellingen de regelgeving gebruiken ten behoeve van hun marketing, zegt twintig procent dat bewust omgaan met risico’s niet in hun bedrijfscultuur is verankerd. Strijland: "Zeggen dat u zich aan regelgeving houdt, is iets anders dan het kunnen aantonen. In de praktijk blijven bedrijven het lastig vinden om risicomanagement volledig te integreren in de organisatie." Vijftien procent van de ondervraagden geeft aan dat ze substantiële stappen heeft gezet om een organisatiebreed risicomanagementsysteem te implementeren, waarbij een minderheid de eigen systemen voldoende vindt functioneren (31 procent). Bijna de helft (49 procent) erkent wel dat omgaan met de toenemende regelgeving een hoge prioriteit heeft binnen het management team.

Veranderingen  in risicocultuur
Gevraagd naar de obstakels die de implementatie van risicomanagement in de weg staan, noemt 42 procent van de financiële instellingen dat zij niet genoeg tijd en mensen hebben om de klus te klaren. 24 procent geeft aan dat zij niet de juiste vaardigheden in huis heeft en een kwart heeft onvoldoende budget. Omgaan met regelgeving blijft een heikel punt. "Organisaties menen dat het inrichten van risicomanagementprocessen en ondersteunende software veel tijd en geld kosten. Terwijl binnen korte tijd basissystemen en -processen geïmplementeerd kunnen worden waarbij de organisatie direct baat heeft. Maar wilt u resultaat zien van risicomanagement, moet u ook de risicocultuur optimaliseren," aldus Strijland.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Jongeren verdienen meer, maar als vrouw minder
 Ransomware schaadt mentale gezondheid IT-professionals
 Onbekwaam personeel veroorzaakt fouten en fysieke ongelukken
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Europese bonuswetgeving werkt averechts
 Werkgevers moeten pensioenregeling herzien
 Datakwaliteit financiŽle instellingen ondermaats
 Grote vraag naar CFOís voor toezichtrol
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Waar sta jij voor als leider?
Wat heb je als leider van vandaag en morgen nodig om jouw doelen te behalen? Het antwoord op deze en andere vragen, vind je in het boek ‘Leiderschap in Beeld’ door hoogleraar Jan de Vuijst. TIAS deelt de eerste 4 hoofdstukken in een gratis e-book.
Lees verder
Welke opleiding past bij jou
Hoe vind ik een goede advocaat
Wat kan ik allemaal met een mkb boekhouding
reacties
Een nieuwe taal leren, maar dan anders (1) 
Wat is er nodig voor ťchte duurzame en sociale impact? (1) 
De Metaverse: wat kan je er eigenlijk mee? (2) 
Helft Nederlandse werknemers last van mentale problemen, verergerd door kosten levensonderhoud (1) 
Data-savvy organisaties zijn winstgevender, veerkrachtiger en innovatiever (1) 
Hoe laat ik anderen zelf nadenken? (1) 
Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (4) 
top10
Slechts helft vacatureteksten bevat salarisinformatie
Europese finance- en IT-leiders onthullen pad naar digitale financiŽle transformatie
Inflatie en de werkplek: vier op de vijf Nederlanders gaan werklocaties niet wijzigingen
Voorspellingen voor 2023: toename Cybercrime-as-a-Service (CaaS) en Reconnaissance-as-a-Service
Werkgevers zien zich door economische onzekerheid genoodzaakt geboekte vooruitgang op arbeidsvoorwaarden terug te draaien
Werken waar je wil Ė ĎHet nieuwe werken is gewoon werkí
Betrokkenheid bij ESG en DEI daalt, maar stijgt op gebied van aantrekken van talent
Bij diversiteit en inclusie moet je verder kijken dan de groepssamenstelling
Jongeren verdienen meer, maar als vrouw minder
Trends voor de datacenterbranche
meer top 10