zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Legale software levert meer op

22 mei 2013 - Een toename in het gebruik van correct gelicentieerde software heeft een grotere invloed op de Nederlandse economie dan dezelfde groei in het gebruik van illegale software. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van BSA | The Software Alliance en INSEAD.

Eén procent groei in het gebruik van gelicentieerde software genereert naar schatting 838 miljoen euro groei in nationale productie, vergeleken met bijna 194 miljoen euro bij eenzelfde groei van illegale software. Dit betekent dat correct gelicentieerde software 645 miljoen euro extra economische waarde oplevert. Het onderzoek Competitive Advantage: The Economic Impact of Properly Licensed Software biedt een uitgebreide analyse van data uit 95 landen om de voordelen van het gebruik van volledig gelicentieerde software aan te tonen. Het onderzoek bevestigt dat een toenemend gebruik van gelicentieerde software overeenkomt met een substantiële positieve groei van het bruto binnenlands product (bbp). Daarnaast is het economisch stimulerende effect van correct gelicentieerde software significant groter dan dat van illegale software. 



Minder risico
"Het gebruik maken van correct gelicentieerde software verkleint risico’s en zorgt voor een operationele efficiëntie die direct leidt tot een beter resultaat onder de streep," zegt BSA-woordvoerder Julian Swan, Director of Compliance Marketing BSA EMEA. "Dit onderzoek bevestigt dat gelicentieerde software niet alleen goed is voor bedrijven – het is ook een stimulans voor nationale economische groei. De overheid, rechtshandhaving en het bedrijfsleven in Nederland moeten elke kans aangrijpen om deze potentiële winsten te oogsten door piraterij te laten afnemen en het gebruik van correct gelicentieerde software te promoten." Het onderzoek toont verder aan dat elke extra dollar die is geïnvesteerd in correct gelicentieerde software, een geschatte return on investment (ROI) heeft van 48 euro. Dit in vergelijking tot een ROI van 30,09 euro van elke extra dollar die in illegale software is geïnvesteerd. 

Andere opvallende resultaten

• Een wereldwijde toename in het gebruik van gelicentieerde software met één procent zorgt voor een injectie van 65,33 miljard euro in de wereldeconomie, in vergelijking met 15,43 miljard euro als het gaat om illegale software. Dit is een verschil van 40,8 miljard euro.
• Elk onderzocht land had een hogere ROI op correct gelicentieerde software dan op illegale software.
• Op een ‘dollar-for-a-dollar’-basis is de ROI op het gebruik van correct gelicentieerde software het grootst in ontwikkelingslanden: gemiddeld 337,22 euro aan extra bbp. Echter, landen uit alle inkomensniveaus profiteren: elke extra dollar die is geïnvesteerd in gelicentieerde software, heeft een gemiddelde ROI van 90 euro in landen met een hoog inkomen, en 108 euro in landen met een middeninkomen. 

Meer waarde
"Eerdere onderzoeken toonden aan dat waardetoevoegende diensten die zijn geleverd met correct gelicentieerde software, bedrijven helpen bij het verminderen van kosten en zorgen voor een hogere productiviteit. Dit onderzoek gaat een stap verder en analyseert de impact van softwaregebruik op de nationale productie," zegt Eduardo Rodriguez-Montemayor, senior research partner bij INSEAD eLab. "De resultaten maken duidelijk dat gelicentieerde software profijtelijk is voor bedrijven en nationale economieën. Daarnaast toont het aan dat gelicentieerde software een grotere positieve economische impact heeft dan illegale software in alle onderzochte landen." 

Acties
Overheden en bedrijven die optimaal willen profiteren van de economische kansen die gelicentieerd softwaregebruik bieden, wordt geadviseerd de volgende acties te ondernemen:
• Stel sterke en moderne intellectuele eigendomsrechtwetten op, die software en ander materiaal met copyright op pc’s, mobiele apparaten en in de cloud beschermen.
• Scherp de handhaving van intellectuele eigendomsrechten aan en gebruik hiervoor speciaal ontwikkelde middelen.
• Vergroot onder mensen de bewustheid over de risico’s van softwarepiraterij.
• Geef het goede voorbeeld door bijvoorbeeld alleen volledig gelicentieerde software te gebruiken en implementeer software asset management-programma’s.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Software-uitgever gaat naar cloud voor nieuwe omzet
 De zeven grootste nachtmerries van IT’ers
 Nederlandse bedrijven betalen hoge kostenvergoeding voor ongelicentieerde software
 Investering in software is prioriteit voor logistieke dienstverleners in 2013
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10