zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Criminelen proberen PC-gebruikers geld afhandig te maken

30 mei 2013 - Er is sprake van een opbloei van kwaadaardige software die de PC’s van Nederlandse gebruikers vergrendelt en losgeld eist. Virusmakers zijn er steeds meer op gefocust om hun slachtoffers rechtstreeks geld af te persen. Tegelijkertijd zijn gewone, legitieme websites een belangrijk besmettingsrisico geworden.


De laatste tijd zijn veel Nederlandse PC-gebruikers getroffen door een nieuwe golf van het zogenaamde 'politievirus'. Het doet zich voor alsof het software van de politie is. Het vergrendelt de PC en geeft als reden hiervoor dat de politie iets illegaals op uw computer heeft ontdekt, zoals illegale downloads van films, muziek, porno of het verspreiden van virussen. Om de controle over de PC terug te krijgen, wordt verzocht een boete te betalen.


Gijzelsoftware
Dit is een van de recente voorbeelden dat zogeheten gijzelsoftware, ook wel 'ransomware' genoemd, in toenemende mate een bedreiging vormt voor Nederlandse PC-gebruikers. De verspreiding kan op allerlei verschillende manieren plaatsvinden, o.a. via websites, e-mail en door middel van het delen van bestanden.
Als de PC eenmaal besmet en vergrendeld is, is het lastig om het virus kwijt te raken. Voor velen kan het een wanhopige situatie vormen, dat ze hun PC niet kunnen gebruiken en geen toegang meer hebben tot alle gegevens die erop staan. Norman heeft een oplossing ontwikkeld dat getroffen gebruikers helpt bij het probleem maar het is natuurlijk beter om het vóór te zijn en te zorgen voor actuele beveiligingssoftware.
En bovenal: betaal niet, want dat helpt zeker niet.

'Veilige websites' zijn niet langer veilig
Verder zien we in toenemende mate dat gewone, legitieme websites, waaronder Nederlandse, een belangrijke besmettingshaard voor kwaadaardige software worden. Dan is het niet langer voldoende dat gebruikers veilige surfgewoonten hebben en louche websites vermijden.
Kwaadaardige software verspreidt zich via bekende websites door zich toegang te verschaffen tot advertenties of doordat de sites zijn gehackt. Steeds vaker wordt gebruik gemaakt van geautomatiseerde reclamenetwerken waardoor de website moeilijker controle kan uitoefenen op wat er aan de gebruikers wordt voorgeschoteld.
Het resultaat is dat nietsvermoedende gebruikers door websites die ze als veilig beschouwden, besmet kunnen raken met gijzelsoftware of andere virussen en kwaadaardige software. 

Bewustzijn en bescherming
Het is altijd belangrijk dat gebruikers zich bewust zijn van de dreiging en twijfelachtige websites, e-mail, bijlagen en vragen om toestemming van onbekende software wantrouwen. Maar naarmate de hackers almaar doortrapter worden, wordt het steeds moeilijker om bedreigingen te onderscheiden van legitieme content.
"Slecht Engels en Nederlands taalgebruik zijn niet altijd voldoende om hackers te identificeren. Inmiddels krijgen de gebruikers een goede lay-out en inhoud, correct taalgebruik, levensechte logo's, vaak met lokale aanpassingen voorgeschoteld. Ook haken ze cynisch genoeg graag in op de actualiteit om netgebruikers te misleiden, bijvoorbeeld door toespelingen te maken op de terreurdaden in Boston. In zulke gevallen heb je gewoon een goede beveiligingsoplossing nodig," aldus Arne Uppheim Director of Product Marketing bij Norman Safeground.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vier misverstanden over een goede beveiligingsstrategie
 Malware verspreiden: kinderlijk eenvoudig
 Vijf manieren om verdachte IP-clients op te merken en te beoordelen
 Vier malwares die u geld kunnen kosten
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10