zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Rommelige omgeving stimuleert creativiteit

9 augustus 2013 - De manier waarop uw bureau eruit ziet, blijkt veel te zeggen over uw persoonlijkheid. Dit komt naar voren uit onderzoek van de University of Minnesota. Bent u omringd door rommel en stapels papieren, dan bent u waarschijnlijk creatief en origineel. Is uw bureau daarentegen een toonbeeld van netheid en heeft alles een vaste plek, dan bent u waarschijnlijk iemand die zich aan de regels houdt, gezond eet en gul is met zijn tijd en geld.

Niets nieuws zou u denken, maar het onderzoek toont nog iets anders aan. Namelijk dat chaos ook actief stimuleert tot creativiteit – iets waaraan het bedrijfsleven grote behoefte heeft. "Uit eerder onderzoek bleek dat een opgeruimde omgeving ertoe leidt dat mensen zich goed gedragen, oftewel geen misdaden begaan, geen troep maken en guller zijn," stellen de onderzoekers. "Wij ontdekten echter dat je ook hele waardevolle resultaten kunt krijgen in een rommelige omgeving."Net gedrag
Het onderzoek verliep als volgt: in het eerste experiment moesten deelnemers een vragenlijst invullen in een kantoor. Een deel deed dit in een schoon en opgeruimd kantoor; een ander deel in een rommelig kantoor met overal papieren en spullen verspreid. Na afloop kregen de deelnemers de kans een donatie te doen aan een goed doel en mochten ze een stuk chocola of een appel kiezen.
Het opgeruimde kantoor leek mensen te stimuleren te doen wat er van hen verwacht werd. In vergelijking met de deelnemers in de rommelige ruimte, doneerden ze meer geld en verkozen ze vaker de appel boven de reep.

Interessante oplossingen
In een volgend experiment werd de deelnemers gevraagd nieuwe toepassingen voor pingpongballetjes te bedenken. Het aantal ideeën bleek niet te verschillen tussen de deelnemers in de nette en rommelige omgeving, maar de ideeen van de mensen in het rommelige kantoor bleken wel interessanter en creatiever. Bovendien: toen de deelnemers mochten kiezen tussen een nieuw en een bestaand product, kozen degenen in het rommelige kantoor eerder voor het nieuwe. Dit lijkt erop te wijzen dat een chaotische omgeving stimuleert tot het loslaten van het oude vertrouwde. De omgeving blijkt daarmee een direct invloed te hebben op het menselijk gedrag. Dit geldt niet alleen voor fysieke omgevingen, maar bijvoorbeeld ook voor de inrichting van websites. Een nette website stimuleert conventioneel gedrag; een rommelige onverwacht gedrag.


Bron: Management Issues
 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 'Nieuw' kabinet toont vertrouwen techkampioenen
 In organisaties met goede security-cultuur vertonen medewerkers veiliger gedrag
 Europese bedrijven moeten klimaatinspanningen verachtvoudigen om Parijs-akkoord te halen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Rommelig bureau verhoogt vakantiestress
 Rommelig bureau werkt beter
 Rommel belemmert werkplezier
 Nieuw jaar, opgeruimd bureau
 
 
reacties
 
Erica Gasseling  |   | 
9-08-2013
 | 
08:20 uur
Wat een herkenbaarheid in dit artikel en uitgevoerde experimenten. Niet voldoen aan wat verwacht wordt en veel structuur in je hoofd hebben is wat ik zelf merk als er rommel in mijn kamer is. Chaos nodigt uit tot creëren van orde en regelmaat door dingen te gaan doen. In dat doen zit de creativiteit, uitproberen, combineren en dingen laten gebeuren.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
eBook: Verbeter in 10 stappen je e-mail marketing
In het ebook 'Verbeter in 10 stappen je email marketing' ontdek je snel of je op de goede weg bent en waar je nog extra stappen kunt zetten. Denk aan bestandsgroei, dynamische content, A/B-testen, datakoppelingen en meer. Ben je benieuwd hoe je hierop scoort?
Download het eBook
 
Lees verder
5 manieren om virtueel te netwerken
reacties
(Thuis)werkend Nederland staat te popelen om naar kantoor te gaan (1) 
Één jaar corona: meerderheid werknemers ervaart voordelen thuiswerken (1) 
Verstrikt in een web van regeltjes (1) 
Tips voor werkende ouders (1) 
Eén op de vijf Nederlanders vindt ziekmelden ter compensatie overuren terecht  (2) 
Aantal loonbeslagen flexkrachten fors gestegen  (1) 
Ruime verdubbeling aantal misdaden gepleegd met ICT, gericht op ICT (2) 
top10
Gedateerde roostersoftware zorgt voor stevige omzetverliezen
(Thuis)werkend Nederland staat te popelen om naar kantoor te gaan
Één jaar corona: meerderheid werknemers ervaart voordelen thuiswerken
Helft tech-vrouwen zag gendergelijkheid verbeteren
Fusies, overnames en deelnemingen in de ICT-markt vinden een weg in 2020
Cybercriminelen volgen online activiteiten werknemers op de voet
Drie tips om de effectiviteit van uw team te meten
Loopbaansector heeft last van lage werkloosheid
Europese consumenten zijn teleurgesteld in digitale vernieuwing
Vier process excellence-trends voor organisaties om in de gaten te houden
meer top 10