zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Rommelige omgeving stimuleert creativiteit

9 augustus 2013 - De manier waarop uw bureau eruit ziet, blijkt veel te zeggen over uw persoonlijkheid. Dit komt naar voren uit onderzoek van de University of Minnesota. Bent u omringd door rommel en stapels papieren, dan bent u waarschijnlijk creatief en origineel. Is uw bureau daarentegen een toonbeeld van netheid en heeft alles een vaste plek, dan bent u waarschijnlijk iemand die zich aan de regels houdt, gezond eet en gul is met zijn tijd en geld.

Niets nieuws zou u denken, maar het onderzoek toont nog iets anders aan. Namelijk dat chaos ook actief stimuleert tot creativiteit – iets waaraan het bedrijfsleven grote behoefte heeft. "Uit eerder onderzoek bleek dat een opgeruimde omgeving ertoe leidt dat mensen zich goed gedragen, oftewel geen misdaden begaan, geen troep maken en guller zijn," stellen de onderzoekers. "Wij ontdekten echter dat je ook hele waardevolle resultaten kunt krijgen in een rommelige omgeving."Net gedrag
Het onderzoek verliep als volgt: in het eerste experiment moesten deelnemers een vragenlijst invullen in een kantoor. Een deel deed dit in een schoon en opgeruimd kantoor; een ander deel in een rommelig kantoor met overal papieren en spullen verspreid. Na afloop kregen de deelnemers de kans een donatie te doen aan een goed doel en mochten ze een stuk chocola of een appel kiezen.
Het opgeruimde kantoor leek mensen te stimuleren te doen wat er van hen verwacht werd. In vergelijking met de deelnemers in de rommelige ruimte, doneerden ze meer geld en verkozen ze vaker de appel boven de reep.

Interessante oplossingen
In een volgend experiment werd de deelnemers gevraagd nieuwe toepassingen voor pingpongballetjes te bedenken. Het aantal ideeën bleek niet te verschillen tussen de deelnemers in de nette en rommelige omgeving, maar de ideeen van de mensen in het rommelige kantoor bleken wel interessanter en creatiever. Bovendien: toen de deelnemers mochten kiezen tussen een nieuw en een bestaand product, kozen degenen in het rommelige kantoor eerder voor het nieuwe. Dit lijkt erop te wijzen dat een chaotische omgeving stimuleert tot het loslaten van het oude vertrouwde. De omgeving blijkt daarmee een direct invloed te hebben op het menselijk gedrag. Dit geldt niet alleen voor fysieke omgevingen, maar bijvoorbeeld ook voor de inrichting van websites. Een nette website stimuleert conventioneel gedrag; een rommelige onverwacht gedrag.


Bron: Management Issues
 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Sterk herstel China, maar wel veel lijken in de kast
 Motorverkoop op weg naar herstel na coronadip
 Opleiders schakelen razendsnel om naar digitale schoolbanken
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Rommelig bureau verhoogt vakantiestress
 Rommelig bureau werkt beter
 Rommel belemmert werkplezier
 Nieuw jaar, opgeruimd bureau
 
 
reacties
 
Erica Gasseling  |   | 
9-08-2013
 | 
08:20 uur
Wat een herkenbaarheid in dit artikel en uitgevoerde experimenten. Niet voldoen aan wat verwacht wordt en veel structuur in je hoofd hebben is wat ik zelf merk als er rommel in mijn kamer is. Chaos nodigt uit tot creëren van orde en regelmaat door dingen te gaan doen. In dat doen zit de creativiteit, uitproberen, combineren en dingen laten gebeuren.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Geregistreerde Nederlandse elektrische auto's groeit alsmaar door
reacties
Slechts vijf procent vindt innovatie het belangrijkst bij keuze financiële dienstverlener (1) 
Werkend Nederland wil aan de leasefiets, fiscale regels en onwetendheid sta-in-de-weg (1) 
Corona-klagen (1) 
Werkende ziet digitaal werken als ‘nieuwe manier van werken’  (2) 
(Wanneer) geven we elkaar weer een hand? (2) 
Digital nomad heeft behoefte aan persoonlijk contact met community (2) 
Autobezit voor Nederlanders nog belangrijker in coronatijden (1) 
top10
Werkend Nederland wil aan de leasefiets, fiscale regels en onwetendheid sta-in-de-weg
Werkende ziet digitaal werken als ‘nieuwe manier van werken’
Vacaturetrend: op weg naar herstel
Bedrijfseconomisch ontslag: wat nu?
Consumentenuitgaven in juni nog steeds tien procent lager dan in 2019
Mismatch talent nog nooit zo groot door snelle technologische ontwikkelingen
Helft slaapt slecht voor sollicitatiegesprek
Ruimbagage meenemen bijna twintig procent duurder in drie jaar
Meeste reizigers nog steeds onbeveiligd online op openbare WiFi-spots
Zoomend op weg naar het nieuwe normaal
meer top 10