zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Twintig procent hoger opgeleiden noemt zichzelf workaholic

26 november 2012 - Hoger opgeleide Nederlanders met een fulltime baan werken hard: gemiddeld 44 uur per week, tegenover de wens om 37 uur te werken. Twintig procent van de hoogopgeleide Nederlanders is zelfs zo gefocust op het werk dat zij zichzelf omschrijven als workaholic. En bijna een derde wordt door de omgeving werkverslaafd genoemd. Dit blijkt uit onderzoek van Van Harte & Lingsma onder meer dan 500 hoger opgeleide Nederlanders met een fulltime of parttime baan.

Ondanks de vele uren die hoger opgeleiden besteden aan hun werk, becijferen zij hun werk-privé balans gemiddeld met een 7,2. Toch geeft ook negen procent de werk-privé balans een onvoldoende. Overwerk zorgt ervoor dat er minder privétijd over blijft: een derde van de hoger opgeleiden (34 procent) werkt meer dan de helft van de werkweek over. De voornaamste redenen voor overwerk zijn drukte op het werk (59 procent), passie voor het werk (45 procent) en de gewoonte om langer door te gaan (zestien procent). Met name voor vrouwen is ook het feit dat zij collega’s niet op willen zadelen met extra werk een reden om meer uren op kantoor door te brengen (zeventien procent). 



Overwerken uit gewoonte funest

"Bij wie de werk-privé balans doorslaat, moet oppassen de bevlogenheid niet kwijt te raken," vertelt Sandor Penninga, senior trainer en coach bij Van Harte & Lingsma. "Vooral de groep die overwerkt uit gewoonte moet hierop alert zijn. Deze mensen worden workaholics, die gedachteloos hard werken en vergeten zijn waarom ze het ook alweer allemaal doen. De kans op burn-out neemt dan toe." 

Bevlogenheid
Bevlogenheid is dus de sleutel tot een succesvolle werk-privé balans. "Bevlogenheid zorgt daarnaast voor een hogere mate van arbeidstevredenheid en gemotiveerde en productieve medewerkers," vertelt Penninga. Gelukkig geeft het grootste deel van de hoger opgeleiden aan bevlogen te zijn in het werk: maar liefst 91 procent waardeert het gevoel van bevlogenheid met een zeven of hoger. Voor de werkgever is het zaak om de belangrijkste oorzaken van bevlogenheid in het oog te houden: zelfstandigheid in het werk (70 procent), afwisselende werkzaamheden (63 procent) en stimulerende collega’s (36 procent). Voor mannen zijn ook de ontplooiingsmogelijkheden (40 procent) van grote invloed op de mate van bevlogenheid tegenover 30 procent bij de vrouwen. "Allemaal zaken die organisaties kunnen beïnvloeden vanuit goed leiderschap. Ook de stijl van het leiderschap zelf, inspirerend leidinggeven, is voor bijna een kwart van de hoger opgeleiden van invloed op hun bevlogenheid," besluit Penninga. 

Over het onderzoek

Het onderzoek naar bevlogenheid in het werk is uitgevoerd door onderzoeksbureau PanelWizard in opdracht van trainings- en adviesbureau Van Harte & Lingsma. Aan het onderzoek namen 533 werkende, hoogopgeleide (HBO+) respondenten deel van twintig jaar en ouder. Hierbij is rekening gehouden met een reële spreiding naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ‘Steve Jobs was een workaholic''
 Workaholics moeten bescherming krijgen tegen zichzelf
 22 signalen die wijzen op werkverslaving
 Tien tips om uw huwelijk met een workaholic te redden
 
 
reacties
 
Adriana van Schalken | Payrolling Works  |   | 
27-11-2012
 | 
12:03 uur
Zou de crisis ook invloed hebben op het gegeven dat hoger opgeleiden mensen overwerken?
Met de gedachte dat bedrijven door de crisis werken met minimale bezetting waardoor de vaste medewerkers meer werk hebben.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10