zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Student wordt zonder reden afgewezen voor een stageplaats.

25 juli 2013 - Bijna een kwart van de Nederlandse studenten wordt zonder reden afgewezen voor een stageplaats waarop zij hebben gesolliciteerd. Waar bijna een kwart van de studenten (22,3 procent) aangeeft wel eens zonder reden te zijn afgewezen voor een stageplaats, geeft ook ruim een derde van de studenten (35,1 procent) aan wel eens te zijn afgewezen omdat de stageplaats reeds is ingevuld.

Wanneer echter gevraagd wordt naar de meest voorkomende reden van een afwijzing vanuit de bedrijvenkant, vormen redenen als het ontbreken van enthousiasme (30,4 procent), een niet overeenkomend profiel (16,8 procent) en slechte communicatieve vaardigheden (14,2 procent) de top drie.  Dit blijkt uit het Nationaal Stage Onderzoek 2013, een onderzoek dat ieder jaar wordt uitgevoerd door Stageplaza. Voor dit onderzoek zijn er in totaal 2.145 studenten en  523 bedrijven geënquêteerd.



Ontwikkeling sollicitatiekwaliteiten studenten
De sollicitatiekwaliteiten van studenten wordt met een 7,1 hoger ingeschat door studenten dan door de bedrijven met een 6,3. Deze wederkerende trend is jaarlijks terug te zien in het Nationaal Stage Onderzoek en zou dichter bij elkaar kunnen worden gebracht wanneer studenten eerlijker feedback krijgen over hun reden van afwijzing.

Begeleiding vanuit scholen slecht beoordeeld
De begeleiding vanuit scholen wordt door zowel de studenten als de bedrijven als minste beoordeeld. Waar studenten de begeleiding vanuit school gemiddeld een 6,0 geven, beoordelen de bedrijven deze begeleiding nog lager met een 5,9. Naast duidelijkere feedback van bedrijven is het dus ook van belang dat scholen de studenten beter voorbereiden op het sollicitatieproces. Vaak gaat het om de eerste sollicitaties van studenten en krijgen ze hier geen of weinig les in op school alvorens de stage gaat beginnen.
Stageplaza ziet de onderzoeksresultaten als een teken om actie te ondernemen. "Dit onderzoek heeft ons duidelijk gemaakt dat er meer ondersteuning moet komen voor studenten tijdens het solliciteren.  Stageplaza kan hier een belangrijke rol in spelen, maar de scholen en bedrijven spelen de belangrijkste rol bij de ontwikkeling van de studenten," geeft Rob Kriegsman, directeur van Stageplaza aan. "Het is belangrijk om te beseffen dat studenten stage gaan lopen om te leren van de praktijk en dit begint al bij het sollicitatieproces. Een goede sollicitatie vergroot de kans op een leerzame stage en later op een goede baan."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Stagiairs ervaren discriminatie
 Student wil meer begeleiding tijdens stage
 HBO studenten niet klaar voor arbeidsmarkt
 Studenten te zelfverzekerd over sollicitatiekwaliteiten
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10