zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Student wil meer begeleiding tijdens stage

17 mei 2013 - Onderwijsinstellingen informeren studenten en bedrijven nog onvoldoende over stages. Studenten beoordelen de stagebegeleiding vanuit de studie met een 5,9. De eisen die de opleiding stelt het stagebedrijf en de leerdoelen die gehaald moeten worden, zijn onvoldoende bekend bij studenten. Nog een keer de helft van de studenten geeft aan dat stagebedrijven nauwelijks moeite doen om het talent van een stagiair te ontdekken.

Dit blijkt uit de Nationale Stagemonitor 2013 van de Erasmus Universiteit in samenwerking met StudentenBureau, onderdeel van Laurens Simonse Groep (LSG). Voor het onderzoek zijn 1.450 studenten uit het hoger onderwijs, mensen uit het bedrijfsleven en het onderwijs ondervraagd. In  twintig procent van de gevallen geven stagiairs aan gekleineerd of genegeerd te worden op het werk. "Stages worden steeds belangrijker, omdat goede werkervaring in crisistijd zoveel waard is, maar op deze manier is het voor een student moeilijk het meeste uit zijn stage te halen," zegt Laurens Simonse van LSG. Vooral studenten die geld hebben bespaard, omzet hebben helpen verhogen of studenten die hun stage met hulp van een professioneel bureau hebben gevonden, maken meer kans op zo'n aanbod.Stagebegeleider wil meer tijd
Maar liefst twee derde van de begeleiders van universiteiten en hogescholen geeft aan onvoldoende tijd te hebben voor hun studenten. De meest genoemde klacht is dat ze teveel studenten tegelijk moeten bijstaan en zouden dat graag anders zien. "Het is vervelend dat alle betrokken partijen betere samenwerking willen, maar dat het systeem dit kennelijk nog niet toelaat," aldus Simonse. Deze beperkte begeleiding valt ook de bedrijven op. Slechts zeventien procent is tevreden over de rol van de opleiding. De onderwijsinstituten communiceren onvoldoende en geven maar weinig feedback. "Nu duidelijk is dat studenten en begeleiders dezelfde behoefte hebben, is te verwachten dat in de nabije toekomst er vast meer begeleidingstijd per student zal komen."

Stagelopen onmogelijk zonder bijbaan
De gemiddelde stagevergoeding in 2013 is Euro288,- per maand. Opvallend is dat een stage in de Randstad zo'n 50 euro beter verdient dan vergelijkbaar werk in bijvoorbeeld Groningen of Noord-Brabant. Ondanks dat stagiairs twintig euro meer per maand verdienen dan vorig jaar, zegt 30 procent van de respondenten het moeilijk te vinden rond te komen tijdens de stageperiode. Naast 35 uur in de week stage, werken de meeste studenten zes uur in de week in een bijbaan. De stageperiode is daardoor voor het gros van de studenten financieel een zeer zware tijd.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Samenwerking CIO-CFO stimuleert bedrijfstransformatie
 Rapport benadrukt belang van gelijke kansen en mogelijkheden voor hybride werknemers
 HR-digitalisering nog altijd meer gericht op HR dan op werknemer
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bijna afgestudeerden beginnen al vroeg met oriënteren
 HBO studenten niet klaar voor arbeidsmarkt
 Toekomst van studenten onzeker
 Studenten te zelfverzekerd over sollicitatiekwaliteiten
 
 
reacties
 
Begeleiding  |   | 
12-07-2013
 | 
20:08 uur
Ben zelf van mening dat begeleiding niet altijd helpt, beetje eigen inititief word ook in het bedrijfsleven van een student verwacht, handje vast houden hebben we na de kleuterschool toch wel gehad.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Aangeklaagd door cliënt wegens een beroepsfout: wat nu?
reacties
Werknemers hoeven niet altijd bereikbaar te zijn (1) 
Werknemer vindt dat werkgever verantwoordelijk is voor werkgeluk (1) 
Foute kersttrui populair, maar niet op op de werkvloer (1) 
Kantoren en werkvormen veranderen radicaal (4) 
Wat mannelijke leiders moeten weten over het vrouwenbrein (1) 
Dat coachen is ook niet alles.  (2) 
India minder aantrekkelijk door krappe arbeidsmarkt (1) 
top10
Alle obstakels voor de digitale transformatie van tafel
Nieuwe blik op security nodig in hybride wereld
Vier tips om burnouts bij werknemers te herkennen
Klaar met ransomware? Check dan deze vijf best practices
Tekort aan vaardigheden beperkt financiële instellingen om doelstellingen te behalen
Wat de coronacrisis ons leert over het managen van mental health
Cisco publiceert eerste wereldwijde Hybrid Work Index
Bedrijven hebben behoefte aan ondersteuning bij uitvoering wet ingroeiquotum en streefcijfers
Werkenden willen zelf kunnen bepalen wel of niet naar kantoor te gaan
Samenwerking CIO-CFO stimuleert bedrijfstransformatie
meer top 10