zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Cultuur definieert pestgedrag

22 juli 2013 - Gedrag dat volledig normaal is in Hong Kong, New York of Londen kan goed beschouwd worden als pesten in Zuid Amerika of Afrika. Dit komt naar voren uit onderzoek van hoogleraar Nikos Bozionelos van de Audencia Nantes School of Management. Culturele verschillen bepalen – veel meer dan branche, inkomen en sekse -  in hoeverre pestgedrag op het werk getolereerd wordt en waar de grens ligt.

Deze uitkomsten zijn vooral van belang voor multinationals die internationaal HR-beleid voeren en voor werknemers die overwegen in het buitenland te gaan werken.Prestatiegericht versus mensgericht
In Groot Brittannië en de VS bijvoorbeeld zijn organisaties erg resultaatgericht. Resultaten, directe actie en expliciete communicatie tellen hier. In deze landen kan pesten worden getolereerd, mits het gezien wordt als een manier om betere resultaten neer te zetten. In landen als Argentinië, Mexico en Colombia echter staat de menselijke behandeling van een werknemer hoger in het vaandel dan geldelijk gewin.

Pesten in Azië
Uit het onderzoek, uitgevoerd in veertien landen, bleek verder dat kantoorwerkers in Singapore, Hong Kong en Taiwan het meest geneigd zijn pesten te accepteren. Het wordt in deze landen gezien als aanvaardbare prijs voor goede prestaties en komt daarbij voort uit de grote machtsposiite van leidinggevenden. Het lijkt er echter wél op dat die prijs erg hoog kan zijn. In extreme gevallen kunnen scheldpartijen, oneerlijke behandeling en een verdeel-en-heers strategie leiden tot psychische problemen. Werknemers kunnen paniekaanvallen krijgen, depressief worden en zelfs zelfmoordneigingen ontwikkelen.
Werknemers in West Europese landen lopen hier overigens een iets grotere kans op. Zij kunnen in dezelfde mate slachtoffer worden van pesterijen maar lijden daar meer onder. Zij zijn immers opgegroeid met een ideaalbeeld van een eerlijke maatschappij. Als dat beeld onderuit gehaald wordt, is de klap extra hard.


Bron: Management Issues
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Waarom pesten op het werk aandacht verdient
 Vijf tips om de heks op het werk te overleven
 Vijf tips om een slechte werksfeer aan te pakken
 Pesten op het werk leidt tot vertrek, ontslag en stress
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10