zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bedrijfsartsentekort impuls voor herinrichting bedrijfsgezondheid

15 juli 2013 - Het tekort aan bedrijfsartsen is een goede aanleiding om de bedrijfsgezondheid opnieuw in te richten, vindt de Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen (NVvA). De beroepsvereniging stelt dat arbeidsdeskundigen in zo’n nieuw stelsel een centrale rol kunnen vervullen.

In de discussie over preventie, gezonder en langer werken ging het de afgelopen maanden vaak over de bedrijfsarts. Dit naar aanleiding van het rapport ‘Gezond en veilig werken’ waarin de Sociaal Economische Raad (SER) unaniem adviseert dat het stelsel van bedrijfsgezondheidszorg moet worden aangepast. Het systeem functioneert niet goed en volgens de SER wordt de situatie nijpend nu het aantal bedrijfsartsen de komende tijd drastisch afneemt.



Makkelijker en duidelijker
De NVvA schaart zich achter de SER en vindt het van essentieel belang dat er een nieuwe structuur voor bedrijfsgezondheid komt die het voor alle disciplines gemakkelijker en duidelijker maakt om preventie, zorg en aandacht voor de werkende mens te organiseren.
Over de rol van de arbeidsdeskundige daarin zegt NVvA-voorzitter Monique Klompé: "Mensen gezond en duurzaam aan het werk te houden vraagt om een brede analyse van mens, werk en omgeving. En dat is bij uitstek het terrein van de arbeidsdeskundige, die in onze optiek dan ook veel vroeger in het proces ingezet moet worden en zelfs een centrale rol kan vervullen bij de probleemanalyse en de multidisciplinaire uitvoering."
Nauwe samenwerking met een medisch professional is en blijft daarbij uiteraard van belang, bijvoorbeeld om vast te stellen of iemand ziek of niet ziek is en in hoeverre een werknemer belast kan worden. "Dit kan een bedrijfsarts vaststellen, maar ook een huisarts, verzekeringsarts of medisch adviseur," aldus Klompé. Hierdoor vermindert ook het beroep en de druk op bedrijfsartsen.

Onafhankelijk aanspreekpunt
Als onafhankelijk specialist in mens, werk en inkomen kan de arbeidsdeskundige arbeid gerelateerde informatie én concrete maatregelen nemen ten aanzien belasting, belastbaarheid en werkhervatting. Daarmee is de arbeidsdeskundige het logische aanspreekpunt voor andere Arbo-professionals zoals preventiemedewerkers, arbeidshygiënisten en veiligheidskundigen, maar ook voor (para)medische professionals.

Iedereen nodig
In 2040 zal naar schatting meer dan een kwart van de bevolking ouder zijn dan 65. Het is daarom van groot belang om te focussen op duurzame inzetbaarheid en optimale participatie van de (potentiële) beroepsbevolking. "Met een nieuw model voor bedrijfsgezondheid waarin de arbeidsdeskundige een centrale rol speelt, krijgen en houden we iedereen op een gezonde manier aan het werk. Want in de nabije toekomst hebben we iedereen nodig."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Henri Hendrickx Health Manager van het jaar 2013
 Leidinggevende tevreden over bedrijfsarts met gedragsmatige visie op verzuim
 Vage klachten vormen groot probleem op arbeidsmarkt
 Bedrijfsarts wil functie niet splitsen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10