zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Leidinggevende tevreden over bedrijfsarts met gedragsmatige visie op verzuim

24 juni 2011 - Uit recent onderzoek van Immediator blijkt dat bij de inzet van een bedrijfsarts met een gedragsmatige visie op verzuim, de leidinggevenden en medewerkers beiden even tevreden zijn over de betreffende bedrijfsarts. In tegenstelling tot wat sommige stakeholders beweren wijst dit erop dat een bedrijfsarts wel degelijk goed kan adviseren richting zowel leidinggevend kader als medewerkers zonder dat daarbij de onafhankelijke rol van de bedrijfsarts in het geding komt.

Uit het onderzoek komt naar voren dat bij inzet van een bedrijfsarts met een gedragsmatige visie op verzuim, bij ruim 80 procent van de bij het onderzoek betrokken organisaties het verzuimpercentage daalt. Dit impliceert dat de bedrijfsarts met een gedragsmatige visie op verzuim op korte termijn zeer effectief is. 



Achterliggende factoren

Communicatie en vaardigheden als het gaat om omgang met verzuim bij de organisatie blijken belangrijke factoren voor goede bedrijfsartszorg. Zo komt naar voren dat hoe meer kennis men heeft over de gedragsmatige visie waarmee de bedrijfsartsen werken, hoe meer tevreden men is over de bedrijfsarts. Ook een positieve houding ten opzichte van de gedragsmatige visie en het gevoel in staat te zijn zelf ook in de gedragsmatige visie te kunnen werken dragen bij aan de tevredenheid over de bedrijfsarts.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vage klachten vormen groot probleem op arbeidsmarkt
 Bedrijfsarts wil functie niet splitsen
 Past de werknemersarts in Nederland?
 FNV pleit voor onafhankelijke bedrijfsarts
 
 
reacties
 
Ron Ladage  |   | 
24-06-2011
 | 
09:29 uur
Dit verhaal geeft heel goed weer wat een goede en onafhankelijke Arbo dienst kan leveren.
Zelf ervaring gehad met ARBO Unie Europoort en al jaren lang kunnen ze deze dienst leveren, helaas de grote bedrijven kopen nooit het volledige pakket, maar uitsluitend die delen die ze denken nodig te hebben. Daarom is er vaak weinig waardering voor de Arbo arts, want ze verlangen zaken, die niet in het pakket zitten.
Ook is het van belang dat zorgverzekeringen niet Arbo bedrijven gaan opkopen, wat helaas al op een grote schaal gebeurd. Hierdoor is het mogelijk om zaken aan elkaar te koppelen en dan meer op de bestrijding van de ziekteverzuim en de kosten te richten, i.p.v. preventie.
Wanneer bedrijven in goed overleg en bereid zijn om een goed pakket aan diensten te kopen, dan kan ieder bedrijf zijn ziekteverzuimcijfer halveren.
Dus hopelijk komen er meer reacties op dit artikel, ben heel benieuwd.
Rex  |   | 
24-06-2011
 | 
22:55 uur
In de praktijk is het echter zo dat de arbo arts wel degelijk afhankelijk is, gebonden aan wet- en regelgeving waarin niet het welzijn en de gezondheid maar verzuim (dat is tegenwoordig een keuze...) centraal staat, en gebonden aan een werkgever (zijn opdrachtgever) die de wet poortwachter op subjectieve wijze interpreteert. Voldoet hij niet aan de gestelde eisen dan kiest de werkgever voor een andere arbo dienst.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10