zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Mobiele internetter denkt niet na over veiligheid WiFi

8 juli 2013 - Uit recent onderzoek uitgevoerd door Norman Data Defense Systems B.V. blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders die browsen in draadloze netwerken (hotspot), geen veiligheidsmaatregelen nemen. "Velen weten niet aan welke risico’s ze zich blootstellen," zegt Arne Uppheim, Director Product Marketing Norman.

De zomer is onderweg en veel Nederlanders nemen hun laptops en smartphones mee op vakantie. Uit een enquête uitgevoerd door het bedrijf Norstat voor Norman, blijkt dat 53 procent geen voorzorgsmaatregelen neemt om de apparaten die we op hotspots gebruiken te beschermen.


In het onderzoek werd aan ongeveer duizend Nederlanders gevraagd of ze aan hun veiligheid denken tijdens het gebruik van hotspots. Minder dan 40 procent heeft een bewuste en proactieve relatie met de beveiliging van draadloze netwerken.

Veiligheid?
Bij de vraag: Denkt u aan uw digitale beveiliging bij gebruik van draadloze netwerken?
• 23 procent: Nee, ik vind het vanzelfsprekend dat het netwerk veilig te gebruiken is
•   9 procent: Ja, maar ik waag het erop
• 30 procent: Nee, daar heb ik niet over nagedacht
• 38 procent: Ja, en ik neem voorzorgsmaatregelen
Mannen zijn ook beveiligingsbewuster dan vrouwen. Met een respectievelijk 43 procent en 33 procent van de respondenten die: "Ja, en ik neem voorzorgsmaatregelen" antwoordden.
Volgens de enquête neemt minder dan vijftien procent van de ondervraagden hun werk PC mee op vakantie. Hierbij doen mannen dit vaker (vijftien procent) ten opzichte van de vrouwen (tien procent).

Surfen zonder wachtwoord
Volgens dezelfde enquête heeft ongeveer een kwart van ons in het afgelopen jaar gebruik gemaakt van hotspots waarbij geen wachtwoord nodig is:
• 24 procent: Ja
• 67 procent: Nee
•   9 procent: Weet ik niet
Ook hier is er een verschil tussen mannen en vrouwen. Waar 26 procent van de mannen draadloos surft zonder wachtwoord, doen maar 22 procent van de vrouwen dit. Echter twee keer zoveel vrouwen weten niet of ze gebruik hebben gemaakt van draadloze zones (elf procent tegenover zes procent).
De cijfers tonen een laconieke houding ten opzichte van draadloze zones en de veiligheidsrisico's van het gebruik van onveilige zones. Voor iemand met enige kennis kost het weinig moeite om toegang te krijgen tot uw PC, tablet of mobiele telefoon, waarbij ze toegang kunnen krijgen tot uw zakelijke informatie, e-mail en documenten. "U laat vreemden toch ook niet toe in uw bedrijfsnetwerk, probeer te denken aan dezelfde strenge maatregelen als u op een hotspot zit," zegt Uppheim

Aandachtspunten bij het surfen op hotspots
• Gebruik beveiligingssystemen: Zorg ervoor dat de beveiligingssoftware op uw computer echt is geactiveerd en dat deze ook regelmatig geüpdate wordt. Een antivirusprogramma dat niet wordt geüpdate kan uw PC niet voldoende beschermen tegen de nieuwste bedreigingen.
• Maak alleen verbinding met beveiligde draadloze zones: sluit uw PC niet aan op draadloze zones die onbeveiligd zijn. Bij deze is meestal geen wachtwoord vereist.
• Vermijd hotspots met onbekende namen. De meeste café’s, hotels en andere plaatsen met een WiFi-hotspot hebben de bedrijfsnaam in de hotspotnaam staan. Maak verbinding met deze hotspots en vermijd verleidelijke hotspots met namen als ‘Free WiFi’ en hotspots waarvan u de eigenaar niet kent.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 WiFi en BYOD gaan toekomst mobiele medewerkers beďnvloeden
 Vijf tips voor veilig WiFi-gebruik
 Laptops en iPads massaal mee op vakantie
 Horeca en flexkantoren winnen terrein als werkplek
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10