zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Jonge werkzoekende langer zonder baan

1 juli 2013 - Het aantal bij UWV geregistreerde jonge werkzoekenden is ten opzichte van vorig jaar met ruim vijftig procent gestegen. Met name onder hoogopgeleide jongeren en jongeren met een mbo 3 of 4 opleiding is sprake van een sterke toename. Het aantal studenten met een leerbaan is teruggelopen in vergelijking met vorig jaar.

Hoewel het aantal stageplaatsen licht is gestegen, blijkt dit onvoldoende om aan de vraag te voldoen. Dit staat in de nieuwe Basiscijfers Jeugd die de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en UWV hebben uitgebracht.



Sterke toename aantal werkzoekende jongeren
UWV telde eind april 2013 bijna 30.000 werkzoekende jongeren meer dan een jaar geleden. Ruim 82.000 jongeren tot 27 jaar staan bij UWV geregistreerd als werkzoekend. Van deze groep heeft 42 procent een mbo-opleiding afgerond. Elf procent is hbo- of wo-opgeleid. De overige 47 procent heeft een lage of algemeen middelbare opleiding. Jongeren staan in vergelijking met vorig jaar gemiddeld langer ingeschreven als werkzoekende: 65 procent is langer dan drie maanden werkzoekend, tegen 60 procent in 2012.
Onder hoogopgeleide jongeren neemt het aantal werkzoekenden relatief gezien het sterkst toe. Hun aantal verdubbelde in een jaar tijd tot bijna 9.000 in april 2013. In absolute aantallen is echter de toename onder jongeren met een mbo 3 of 4 opleiding het grootst. Eind april waren bijna 20.000 jongeren met een mbo 3 of 4 opleiding ingeschreven bij UWV, een jaar geleden waren dit er nog 10.000. In alle arbeidsmarktregio's neemt het aantal jonge werkzoekenden toe. Grootste stijgers zijn de regio's Drechtsteden en Midden-Holland. In de regio's Midden- en Zuid-Gelderland neemt het aantal geregistreerde jongeren relatief het minst toe.

Leerbanen dalen licht; stageplaatsen stijgen onvoldoende
Het aantal studenten dat de eerste vier maanden van dit jaar met een leerbaan startte, is ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 1.000 gedaald naar 21.000. Ondanks de recessie is het aantal stageplaatsen juist met 7.000 gestegen. Dat blijkt niet voldoende om alle stagiairs te plaatsen. De meeste knelpunten zijn in regio Noord.
Het aantal openstaande mbo-vacatures is de afgelopen tijd sterk gedaald. Dit signaal is voor stagiairs belangrijk omdat een grote groep via een stageplaats of leerbaan een baan verwerft. Het afgelopen jaar was in de regio's Helmond-De Peel en Rivierenland de grootste daling van mbo-vacatures; Groningen kende als enige regio een stijging.

Stage- en leerbanenoffensief
Het Stage- en leerbanenoffensief van SBB en de kenniscentra heeft zichtbaar bijgedragen aan het in stand houden en uitbreiden van het aantal stageplaatsen. Regionale activiteiten, voor een deel in samenwerking met de Ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid, gaan verder bijdragen om de tekorten aan stages te bestrijden.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ‘Nieuwe realiteit arbeidsmarkt vraagt om een stevige mentaliteitsverandering’
 Europese jongeren laten hun carrière niet begrenzen
 Alleen jongeren aannemen is niet slim
 Afgestudeerden pikken studentenbaantjes in
 
 
reacties
 
NumoQuest®  |   | 
1-07-2013
 | 
09:05 uur
Op zich zijn de constateringen geheel in lijn met de stand van zaken in de economie en de directe toekomst ziet er wat dat betreft dan ook nog niet zo florisant uit.

Opleidingen en de aansluitinge met
Steeds vaker zie je gebeuren dat opleidingen inhoudelijk en qua niveau, niet goed genoeg aansluiten bij de wensen en de mogelijkheden in het bedrijfsleven. Dat is al jaren een issue en het is bevreemdend dat dit nog steeds speelt.

Conjunctuur vs behoeften en investeringen
In tijden van recessie gaan organisaties zich steeds verder terugtrekken en richten op kerntaken en activiteiten. Zaken zoals investeringen worden onder de loep genomen en zaken zoals stageplaatsen, die een aanslag betekenen op de terug lopende beschikbaarheid binnen de de organisatie, valt hier dan ook onder. Niet vreemd.

Daling MBO vacatures
Hier bevind zich een enorme bottleneck. Immers, menig recruiter en HR professional is van mening dat men 'goed kan vissen' in die poel van young upcoming professionals. Dat blijkt hen eigenlijk nu meer dan twee-drie jaar een beetje 'in de bil' te bijten.

De daling van die MBO vacatures is vrijwel volkomen te wijten aan het stellen van wensen/eisen die vaak niet meer reeel blijken met de inhoud van de beschikbare werk of stageplaatsen.

Daarnaast neemt dit probleem ook steeds verder toe binnen het HR en recruitment veld. Steeds minder intrinsieke professionele kennis en informatie is voor handen goed te kunnen toetsen wie nu uiteindelijk de beste kandidaat is voor een positie.

Al met al lokt het ene probleem een opvolgende uit met de huidige situatie als gevolg.

Zo eenvoudig is dat.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10