zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Hoe de manager een belangrijke rol speelt in het mentale verzuim

23 mei 2013 - Soms bent u als manager zo druk bezig met het invoeren van nieuw beleid en het uitzetten van toekomstplannen, dat u geen tijd meer heeft voor de mensen op de afdeling. U wordt geleid door de waan van de dag en u moet keuzes maken. Dat stelt Nell van de Ligt van Ligtpunt.nl.

Voorbeeld 1: José, medewerker op uw afdeling, komt naar u toe met problemen betreffende de onderlinge werkverdeling op uw afdeling. Deze problemen beschouwt u als onbenullig en u wimpelt haar af met de woorden: "Ach José, dat is toch niet zo’n groot probleem. Ik vind dat jullie daar gemakkelijk samen uit kunnen komen. Ik ben druk." José voelt zich niet serieus genomen, en in de steek gelaten. Ze is teleurgesteld. Als ze later die maand wat verkouden wordt, aarzelt ze niet en meldt ze zich meteen ziek. 



Voorbeeld 2: Frank heeft zich alweer ziek gemeld. Vanwege een gebrek aan tijd vraag je kortaf wanneer Frank weer van plan is om te beginnen en maak je geen tijd om naar zijn verhaal over zijn ziekte te luisteren. Frank voelt zich niet gezien, niet gewaardeerd en hij is boos. Hij stelt dan ook zijn terugkeer naar het werk uit. 

Sociale steun
Staat u bewust stil bij de invloed die u kan hebben door sociale steun te bieden vanuit uw 
manager positie? Onder sociale steun wordt ‘sociale ondersteuning’ verstaan. Alledaagse steun in de vorm van een gesprek, een compliment of praktische hulp vanuit een sociaal netwerk (denk aan familie, vrienden of collega’s).
Sociale steun geboden vanuit het management maakt medewerkers mentaal en fysiek weerbaarder en gezonder. Bovendien geeft betrokkenheid en steun vanuit het management een gevoel van waardering onder de medewerkers en vermindert het stress. Medewerkers blijven hierdoor langer gezond.
Geeft u te weinig of onvoldoende sociale steun aan uw medewerkers, dan is het goed mogelijk dat verzuim door stress en een burn-out toeneemt. Bovendien zullen medewerkers minder vlot herstellen. Afwezigheid van voldoende sociale steun heeft namelijk het gevolg dat de betrokkenheid van de medewerkers met het werk afneemt, terwijl de behoefte om te verzuimen toeneemt. 
Is het uw streven om het verzuim op uw afdeling te reduceren, staat u dan NU even stil bij hoe u omgaat met sociale steun binnen uw afdeling. Kijk gerust eens in de spiegel, wordt bewust van de situatie op uw afdeling en kijk wat u persoonlijk kunt doen om dit te verbeteren. 

Bekende valkuil
Een bekende valkuil is om aan te nemen dat medewerkers de sociale steun van elkaar krijgen en dat er geen behoefte aan is vanuit de manager. U houdt u immers bezig met faciliteren en de algemene sturing van de afdeling. De medewerkers moeten elkaar maar ondersteunen wanneer ze het nodig hebben.
Houdt er echter rekening mee dat er juist vanuit uw positie als manager een actieve bijdrage wordt verwacht. Binnen een hiërarchisch systeem is steun en waardering vanuit de meerdere erg belangrijk. Dit is een oeroud menselijk mechanisme. 

Stel uzelf de volgende vragen:
• Wat weet ik van mijn medewerkers?
• Weet ik hoe Pieter zijn werk en taken ervaart?
• Weet ik wat José’s ambities zijn binnen het werk?
• Ben ik voldoende op de hoogte van de belangrijkste privéomstandigheden van Jos, die het werk mogelijk kunnen beïnvloeden?
• Weet ik of Jan-Jaap’s leven na zijn ziekteperiode weer goed op de rit is?
• Hoe zijn de onderlinge verhoudingen op de werkvloer op het moment?
• Verloopt de samenwerking op de afdeling goed? Waar baseer ik dit eigenlijk op?
• Spreek ik waardering uit naar mijn medewerkers? Geef ik wel eens complimenten?
• Stappen medewerkers spontaan bij mij binnen als er iets is? Ben ik benaderbaar en maak ik tijd voor ze vrij?
Kort samengevat, als manager kunt u een belangrijke rol spelen in het mentale verzuim op uw afdeling. Wees een sociaal steunpunt voor u medewerkers. Onderschat hier de waarde niet van. Maak tijd en ruimte vrij, ook al heeft u het te druk met andere zaken.

Vraag het gratis e-boek ‘7 tips om ziekteverzuim door stress en burn-out te voorkomen’ aan op www.ligtpunt.nl.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Maak een feestje van 'blue monday'
 Arbeidsconflict moet tijdig worden onderkend
 Verzuim in Nederland daalt, maar niet overal
 Leidinggevenden kunnen veel verzuimkosten voorkomen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10