zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Woningverkopen op hoogste punt sinds begin dit jaar

3 mei 2013 - April zijn er flink meer woningen verkocht dan de afgelopen maanden. Maart liet ook al een opwaartse beweging zien, maar april scoort beter. Daarmee komt het aantal woningverkopen deze maand op het hoogste punt van dit jaar, maar nog wél op een lager niveau dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het aantal bezichtigingen bedroeg 100.000, exclusief bezoekers tijdens de open huizen route. Het aantal woningverkopen lag op 10.000 verkochte woningen. Ten opzichte van januari en februari is er altijd sprake van een opleving in maart en april. Dat het nu ook het geval is duidt op stabiliteit in de markt. Uit de kwartaalcijfers van de NVM bleek dat ook de prijzen minder onder druk staan. Daarmee lijken de 1e lichtpuntjes op de woningmarkt aanwezig. 



Vertrouwen van kopers
Herstel van de woningmarkt hangt met name samen met de koopbereidheid en het vertrouwen van potentiële kopers. Makelaarsland onderzocht wie er op dit moment op zoek is naar een koopwoning, wat het gevoel is over de huidige woningmarkt en wat we op korte termijn van deze woningzoekers kunnen verwachten:
- Van de woningzoekers heeft 55 procent zelf nog een woning te verkopen. Dit zijn de zogeheten doorstromers, zes procent is thuiswonend en 39 procent huurt een woning. Van de laatste twee groepen is 75 procent starter.
- De meeste woningzoekers zijn op zoek naar een appartement (32 procent).
- De voornaamste reden om te willen verhuizen is de wens om groter te gaan wonen (30 procent). Een groep van veertien procent wil juist kleiner wonen. Andere belangrijke verhuisredenen zijn werk (zeven procent), samenwonen (zeven procent) en scheiden (vier procent).
- Maar liefst 40 procent van de woningzoekers vindt een koopwoning nog steeds een goede investering en negentien procent denkt er qua woonlasten op vooruit te gaan ten opzichte van een huurwoning. Negen procent wil kopen vanwege de lage huizenprijzen.
- Van de woningzoekers wil 68 procent nog in 2013 daadwerkelijk een huis kopen. Daarvan wil 50 procent binnen drie maanden zijn slag slaan.
- De vraag naar woningen is het grootst in de prijsklasse 150.000 - 225.000 euro (33 procent). Boven de 600.000 euro daalt het zoekvolume naar twee procent.
- Een verdere daling van de huizenprijzen wordt verwacht door 47 procent van de woningzoekers en 38 procent is van mening dat er in 2013 sprake zal zijn van stabilisatie. Drie procent verwacht een stijging.
- Het merendeel van de woningzoekers (60 procent) verwacht in 2013 geen stimulerende maatregelen van de overheid met betrekking tot de woningmarkt. 

Overal gezocht
Er wordt door iedereen en overal gezocht ongeacht leeftijd, zoekcriteria en/of omgeving. Al kijken wij naar het aantal woningzoekers wat dit jaar over wil gaan tot kopen, dan zou het koopvolume in rap tempo toenemen en zijn problemen op de woningmarkt al snel verleden tijd. Maar zo simpel is het niet. Starters worden nog flink tegengewerkt in hun financieringsmogelijkheden en de 55 procent doorstromers zoeken wel, maar wachten af tot hun eigen woning verkocht is uit vrees voor dubbele woonlasten. Hierdoor ontstaat een moeizame doorstroming.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zwakke start woningmarkt in 2013
 Akkoord woningmarkt mag geen boemerang blijken voor werknemers
 Moeizame start woningmarkt; compensatiegedrag zichtbaar in januari
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10