zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Academische arbeidsmarkt veel dynamischer dan gedacht

29 april 2013 - De universitaire sector heeft het imago weinig dynamisch te zijn, doordat de hogere rangen bij universiteiten vrijwel 'dicht zitten'. Ook zou er enkel bij een onafgebroken verblijf binnen de sector carrière gemaakt kunnen worden. Dat beeld klopt echter niet. De Nederlandse academische arbeidsmarkt is veel dynamischer en opener dan gedacht.

Dat komt naar voren uit de nieuwe editie in de reeks Feiten & Cijfers van het Rathenau Instituut over Academische carrières en loopbaanbeleid. De publicatie geeft inzicht in de arbeidsmarktbewegingen van academici en laat zien hoe de wetenschappelijke arbeidsmarkt daadwerkelijk in elkaar steekt. 



Opvallende feiten
Enkele opvallende feiten en cijfers uitgelicht: 

- De Nederlandse universitaire sector is dynamisch. Flinke aantallen promovendi, overig wetenschappelijk personeel, universitair docenten, universitair hoofddocenten en hoogleraren verlaten de universiteit, maar omgekeerd is er ook volop in- en doorstroom van wetenschappers van buiten de universiteit.

- De Nederlandse wetenschap wordt internationaler. Het aandeel van buitenlandse academici aan Nederlandse universiteiten groeit van 23 procent in 2003 naar 30 procent in 2011. Tegelijkertijd gaan steeds meer Nederlandse academici naar het buitenland. Internationalisering bij wetenschappelijk personeel is dus prominent, wordt prominenter en beperkt zich zeker niet tot de promovendi.

- Bij bijna alle overgangen naar hogere functies stromen vrouwen naar evenredigheid door; niet beter, maar ook niet slechter dan mannen. In absolute aantallen zijn er nog steeds grote verschillen in het aantal mannen en vrouwen in hogere functies. Als het huidige patroon zich doorzet, is over dertig à veertig jaar sprake van een gelijke man-vrouwverhouding in de hoogste functies. 

Loopbaanbeleid

Met deze nieuwe editie in de serie Feiten & Cijfers wil het Rathenau Instituut betrokkenen in de universitaire sector - beleidsmakers, bestuurders en politici - inzicht geven in de arbeidsmarktmobiliteit van academici. De publicatie combineert daarom - voor het eerst - drie verschillende databronnen. Op basis van deze databestanden is een inschatting gemaakt van de 'gemiddelde' mobiliteit van, naar en tussen de Nederlandse universiteiten.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Hygiënefactoren die voorkomen dat uw organisatie echt beter gaat presteren
  Nederlandse universiteiten vergroten afstand van student met arbeidsmarkt
 Crisis stimuleert eerder gierigheid dan leergierigheid
 Consultants zijn betere adviseurs dan academici
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10