zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Consultants zijn betere adviseurs dan academici

6 februari 2008 - Academische onderzoekers leveren minder goed werk dan echte adviseurs. Dit concludeert econoom en filosoof Onno Bouwmeester na een vergelijkend onderzoek naar het advieswerk van consultants en academici waarop hij onlangs promoveerde.

Uit een analyse van adviesrapporten van zowel consultants als economen over de groei van Schiphol en over de liberalisering van de elektriciteitsmarkt , blijkt dat de argumenten van academici minder evenwichtig zijn omdat ze zich niet baseren op een goede adviestheorie. Daarnaast zijn academische onderzoekers het vaker oneens met elkaar en nemen ze het niet zo nauw met hun eigen academische standaards. Dat maakt hun kritiek op consultants (wier onderzoek ze vaak bestempelen als ‘quick and dirty') nogal hypocriet. 



Tegenargumenten

Consultants besteden meer aandacht aan tegenargumenten in de onderbouwing van hun advies. Zij bespreken bijvoorbeeld ook de negatieve effecten van liberalisering van de elektriciteitsmarkt. De economische adviesbenadering van consultants leidt tot geloofwaardiger en evenwichtiger uitkomsten. De consultantbenadering steunt beperkt op economische theorieën en baseert zijn kracht op een intersubjectieve manier van controle. Consultants houden veel interviews en refereren meer aan ervaringen om hun advies te onderbouwen. 

Aandachtspunten

Waar moeten opdrachtgevers op letten bij de keuze tussen een universiteit of een adviesbureau? Bouwmeester: "Academici zijn goed inzetbaar bij duidelijk afgebakende, feitelijke onderzoeksvragen. Op het moment dat je het als opdrachtgever niet zo precies weet, kun je volgens mij beter met een consultant in zee gaan."


Bron: Managementconsulting.nl, Kluwermanagement.nl
 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Consultant maakt het klant te graag naar de zin
 Organisatieadviseur moet twijfel bespreken met klant
 Drie kenmerken van de betere adviesbureaus
 Jaarlijks voor miljarden weggegooid aan adviesdiensten
 
 
reacties
 
H Oosterhof  |   | 
7-02-2008
 | 
09:59 uur
De beste consultants dringen zich niet op en stoppen direct als hun opdracht is uitgevoerd.

Dus, klaar is klaar.

De goede opdrachtgever vraagt de consultant als het noodzakelijk is.

Herman Oosterho, FLEXBEMA.
A.C. Bosch  |   | 
11-02-2008
 | 
08:18 uur
Ik ben het volledig eens met de opmerking van Dhr.H.OOsterhof.
Onnodig lang blijven bij een opdrachtgever geeft consultants een slecht image.
Als de opdracht naar tevredenheid uitgevoerd is moet je stoppen en geen extra tijd proberen te schrijven.
De kracht van een goede , effectief werkende consultant is dat hij voor korte, van te voren duidelijk afgesproken, tijd gevraagd wordt voor een concreet en duidelijk omschreven opdracht.
AdviseurMakelaar  |   | 
21-02-2008
 | 
18:09 uur
Het vergelijken van onderzoekers van instellingen en universiteiten met ''echte'' consultants is naar mijn bescheiden mening een verkeerde vergelijk. Beiden kunnen goed werk leveren is mijn overtuiging en ervaring.
Waar het alleen vaak misgaat is dat door opdrachtgevers onvoldoende wordt nagedacht over de adviesbehoefte (qua inhoud, aard, kenmerken)en de juiste onderzoeker of consultant die hierbij het beste past c.q. het beste antwoord op kan geven.
Overigens zijn consultants het ook niet altijd met elkaar eens geweest in de discussie over de liberalisering en splitsing van de energiemarkt weet ik uit eigen consultancy ervaring.

Onderzoekers en consultants kunnen overigens veel van elkaar leren. Een onderzoeker bijvoorbeeld van de vaak bredere kijk van de consultant alsmede de adviesvaardighedenen en de consultant bijvoorbeeld van de diepgang en theoretische gedegenheid van de onderzoeker. Daarnaast is de consultant veelal meer gericht op de klant (en haar omgeving) en het uiteindelijk beoogde adviesresultaat en de onderzoeker meer op het proces waar dan een advies uitkomt.

Ik ben het dus op zich wel eens met Bouwmeester dat consultants beter op pad kunnen worden gestuurd als je het als opdrachtgever niet zo goed weet, waar overigens ook weer veel risico's aan vastzitten. Onderzoekers zijn en blijven in mijn optiek in het algemeen beter in afgebakende feitelijke onderzoeken. Aan het inzetten van consultants en onderzoekers hangt overigens wel een anders prijskaartje, wat niet het belangrijkste is maar zeker niet vergeten mag worden.


Edwin Martherus Msc Bsc

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10