zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

200 procent meer DDoS-aanvallen wereldwijd

25 april 2013 - Akamai Technologies heeft zijn 'State of the Internet'-rapport over het vierde kwartaal van 2012 gepubliceerd. Uit het rapport blijkt dat het aantal DDoS aanvallen wereldwijd blijft toenemen. In het vierde kwartaal van 2012 gebeurde dit met maar liefst 200 procent. Verder laat het rapport zien dat de gemeten snelheid van mobiel internet in Nederland sterk achter blijft ten opzichte van andere Europese landen.

De door Akamai gemeten mobiele pieksnelheden zijn de laagste in Europa. Het rapport is gebaseerd op data die zijn verzameld met behulp van het Akamai Intelligent Platform en welke tezamen globale statistieken opleveren omtrent verbindingssnelheden, aanvalsverkeer en beschikbaarheid van netwerken. Het is de twintigste keer dat Akamai dit kwartaalrapport publiceert: de statistieken geven een uiterst gedetailleerd beeld van de ontwikkeling van het internet. 



DDoS-aanvallen: +200 procent

Voor het eerst geeft dit rapport inzicht in Distributed Denial of Service-aanvallen (DDoS), zoals gemeld door klanten van Akamai. Over het hele jaar 2012 werden er in totaal wereldwijd 768 DDoS-aanvallen gemeld en dat is ruim 200 procent meer dan in 2011. Verdeeld naar sectoren waren handelsbedrijven het populairst: 35 procent van de aanvallen was hier op gericht. Goede tweede was media en entertainment (22 procent), gevolgd door bedrijven inclusief banken (twintig procent), high-tech (veertien procent) en overheid (negen procent). Opmerkelijk is nog dat deze 768 aanvallen door 413 organisaties werden gemeld. Gemiddeld zijn zij dus meer dan eens per jaar slachtoffer van een cyberaanval - en sommige zelfs veel meer, aldus Akamai.
Akamai heeft wereldwijd sensoren geplaatst, waarmee aanvalsverkeer kan worden achterhaald en kan worden bepaald vanuit welke landen deze aanvallen plaatsvinden. Bij dit laatste moet wel de kanttekening worden geplaatst dat een crimineel via gecompromitteerde servers in een ander land aan aanval kan uitvoeren. Met andere woorden: het land van herkomst van een aanval is niet altijd met zekerheid vast te stellen.
Niettemin kwam in het vierde kwartaal van 2012 41 procent van de internetaanvallen uit China, op ruime afstand gevolgd door de Verenigde Staten met tien procent. In Europa kwamen de meeste aanvallen uit Roemenië, dat met 2,8 procent aanvalsverkeer wereldwijd op de zevende plaats staat. Ook waren aanvallers actief in Italië (1,6 procent van al het aanvalsverkeer, goed voor een negende plaats wereldwijd) en Hongarije (1,4 procent, tiende plaats wereldwijd).
De populairste doelwitten waren poort 445 (Microsoft-DS), dat in 29 procent van de gevallen doelwit was. Telnet-poort 23 was opnieuw tweede, met 7,2 procent. 

Mobiele datasnelheden

Het rapport van Akamai geeft ook inzicht in de gemiddelde en pieksnelheden van mobiele netwerken. De gemeten netwerken zijn geanonimiseerd en voor Nederland komen twee mobiele aanbieders in de lijst voor, aangeduid met NL-1 en NL-2. NL-1 blijkt de snelste met een gemiddelde datasnelheid van 2034 Kbps en een pieksnelheid van 5073 Kbps. NL-2 biedt respectievelijk 1638 en 4174 Kbps. Opmerkelijk is dat de verschillen tussen landen groot zijn. Zo biedt de Franse mobiele aanbieder FR-2 topsnelheden van 10195 Kbps en de Duitse aanbieder DE-2 een topsnelheid van maar liefst 26244 Kbps. In een lijst met Europese landen plus Rusland, Oekraïne en Israël zijn de pieksnelheden van de twee Nederlandse mobiele aanbieders de laagste.
Apparatuur voorzien van Android Webkit maakte 35,3 procent uit van alle apparaten die via een mobiel netwerk verbinding maakten met het Akamai Intelligent Platform, gevolgd door Apple Mobile Safari met 32,6 procent. Indien ook wifi-connecties worden meegeteld, dan verschuift deze verhouding ten gunste van Apple: nu is 58,7 procent van alle verzoeken afkomstig van een Apple-apparaat, versus 21,7 procent voor Android Webkit. 

Aantal internetgebruikers blijft groeien

Wereldwijd blijft het aantal internetgebruikers toenemen. In het vierde kwartaal van 2012 telde Akamai 700 miljoen unieke IP4-adressen uit 240 landen of regio's die verbinding maakten met het Akamai Intelligent Platform. Dit is een toename van 13 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Omdat een enkel IP-adres in bepaalde gevallen meerdere personen kan bedienen, schat Akamai het totale aantal unieke webgebruikers in de onderzochte periode op ruim boven het miljard. 

Breedband

In Europa blijven Zwitserland en Nederland aan kop op het gebied van breedbandverbindingen (gedefinieerd als sneller dan vier Mbps). In beide landen is 82 procent van de aansluitingen een breedbandverbinding. Wereldwijd bezetten zij hiermee respectievelijk de tweede en derde plaats. Wereldwijde koploper is Zuid-Korea, waar 86 procent van de verbindingen breedbandig is. België bezet met 71 procent de negende plek in dit klassement. Wereldwijde was 42 procent van de aansluitingen in het vierde kwartaal van 2012 een breedbandverbinding. 

Snel breedband
Over de hele wereld valt inmiddels elf procent van de internetverbindingen onder de noemer ‘snel breedband’, door Akamai gedefinieerd als tien Mbps of meer. Dit betekent een groei van 31 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In Nederland is één op de vijf (21 procent) verbindingen sneller dan tien Mbps, een groei van 1,1 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ons land bezet hiermee wereldwijd de zesde plek, voor Zweden, de Verenigde Staten en Finland. Koploper is opnieuw Zuid-Korea, waar één op de twee aansluitingen (49 procent) snel breedband is. Opmerkelijk is dat de groei in de VS ten opzichte van een jaar eerder maar liefst 90 procent bedraagt, een teken dat daar hard aan de weg wordt getimmerd om snel breedband uit te rollen. 

Gemiddelde verbindingssnelheid

Uit de cijfers van Akamai kunnen ook de gemiddelde verbindingssnelheden per land worden afgeleid. In Nederland kwam dit over de onderzochte periode uit op 8,6 Mbps en dat is 3,3 procent sneller ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Wereldwijd bezet Nederland hiermee de zesde plaats. Ter vergelijking: in België is de gemiddelde verbindingssnelheid 6,7 Mbps (veertiende plaats wereldwijd), in het Verenigd Koninkrijk 6,5 Mbps (achttiende), in Duitsland 6,0 Mbps (negentiende) en in Frankrijk 4,8 Mbps (36e).

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Groeiende globalisering van geavanceerde cyberaanvallen
 Consumenten beveiligen hun mobiele toestellen niet
 Vier malwares die u geld kunnen kosten
 'Geen grootschalige cyberoorlog in 2013'
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10