zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Innovatie met ICT noodzakelijk voor succes, maar in de praktijk vaak lastig

18 april 2013 - Bij veel organisaties staat innoveren met ICT hoog op de agenda voor komend jaar. Voor ICT innovaties zijn vaak substantiële bedragen gereserveerd in de begroting. Tegelijkertijd geven diezelfde organisaties aan te worstelen met innovaties. In veel gevallen ontbreken de processen en randvoorwaarden om innovatie daadwerkelijk te realiseren.

Dit blijkt uit resultaten van de ICT-besturingsscan van Berenschot. Die is door ruim 100 organisaties ingevuld. Apart innovatiebudget
Circa 70 procent procent van de organisaties geeft aan dat er een apart budget is gereserveerd voor innovatie en de meerderheid daarvan stelt ook dat dit budget voldoende is. Tegelijkertijd geeft het overgrote merendeel van de ondervraagde organisaties aan dat het onduidelijk is hoe het budget toegekend wordt aan de verschillende initiatieven, en dat het binnen de organisatie ontbreekt aan een echt innovatief klimaat. "Het reserveren van een apart budget is een essentieel onderdeel voor het stimuleren van innovatie, maar om daadwerkelijk toegevoegde waarde te kunnen bieden is veel meer nodig", aldus Linda van Rens, adviseur bij Berenschot. "Organisaties moeten hun ogen en oren gericht hebben op de buitenwereld om de nieuwe mogelijkheden die ICT biedt, te signaleren, en vooral ook om deze te vertalen naar mogelijkheden voor de eigen organisatie. Daarbij is nauwe samenwerking tussen ICT en business cruciaal. Bovendien moet er ruimte zijn om te experimenteren. Fouten mogen maken hoort daar ook bij." 

Belang van ICT-innovaties
De uitslagen van de IT governancescan laten zien dat steeds meer organisaties het belang van ICT-gedreven innovaties onderkennen. Bij vrijwel alle organisaties zijn er medewerkers die zich bezig houden met het identificeren van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van ICT. Waar het vaak aan schort is het vertalen van deze ontwikkelingen naar concrete kansen voor de eigen organisatie. Linda: "dan blijft het bij de introductie van een ipad of tablet voor generieke toepassingen zoals het lezen van e-mail. De mogelijkheden om met diezelfde tablet de manier van werken echt te veranderen blijven onbenut. Denk bijvoorbeeld aan het beschikbaar stellen van applicaties die gebruikt worden in het primaire proces aan een vertegenwoordiger of controleur op werkbezoek zodat hij real-time kan communiceren met de backoffice". 

Goede samenwerking
Wilt u als organisatie ICT innovaties met echte impact invoeren, zorg dan voor goede samenwerking tussen ICT en business bij het identificeren en verzilveren van kansen. Nog te vaak is het de verantwoordelijkheid van alleen de ICT-afdeling om alert te zijn op mogelijkheden om nieuwe ICT in te zetten binnen de eigen organisatie. Waardevolle kansen voor echte innovatie van de manier van werken blijven dan onderbenut. Ook het risico dat voorgenomen innovaties niet van de grond komen neemt toe. Ruim de helft van de organisaties geeft aan dat de meeste ICT innovaties nooit in gebruik worden genomen.
Linda van Rens: "Organisaties zijn op de goede weg door het belang van innovatie met ICT te onderkennen. Dat er voldoende budget voor innovatie wordt gereserveerd is – zeker in deze tijd – veelzeggend. Tegelijkertijd realiseren veel organisaties zich onvoldoende dat budget alleen niet voldoende is. Wil innovatie echt succesvol zijn, moet een organisatie de organisatorische aspecten, juiste randvoorwaarden en processen creëren om innovatie te bewerkstelligen. Op dit moment gaat daar vaak nog te weinig aandacht naar uit". 

ICT-besturingsscan
Om een beeld te krijgen van de houding ten aanzien van ICT en ICT-innovatie kunnen bedrijven deelnemen aan de online ICT-besturingsscan. Die wordt sinds 2011 gehouden, is gebaseerd op het IT-governancemodel van Berenschot en laat zien in welke mate een organisatie invulling heeft gegeven aan een goede IT governance. De resultaten worden na het invullen van de ICT-besturingsscan toegestuurd. De scan is vrij toegankelijk en staat hier.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bedrijven moeten innoveren om te besparen
 Doorbreken traditionele grenzen cruciaal om uit crisis te komen
 Nieuw onderzoek: wereldwijde 'innovatiekloof
 Zonder focus op innovatie blijft kloof tussen business en IT groeien
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10