zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Te weinig personeel voor technische vacatures

12 april 2013 - Er is een tekort aan technisch personeel. Dat ziet Jobbird.com. Op basis van de databasegegevens van de vacaturebank zijn er grote verschillen te zien in vraag en aanbod van technische medewerkers. Bijna 30 procent van alle openstaande vacatures in Nederland valt in de categorie Techniek. Terwijl van de kandidaten maar dertien procent in diezelfde categorie valt.

Van de 47.000 vacatures die op dit moment op Jobbird.com staan, vallen er 13.840 in de categorie Techniek en industrie. Dat is 29,44 procent van het totaal, waarmee de vraag naar technisch personeel enorm is. Van alle 53.800 kandidaten die zijn ingeschreven bij de vacaturebank, vallen er maar 7.070 in de categorie Techniek en industrie. Dat is 13,14 procent van het totaal. Het verschil tussen vraag een aanbod is dus enorm, wat voor veel problemen zorgt op de arbeidsmarkt. Technische opleidingen gratis aanbieden

Jan-Peter Cruiming, oprichter van Jobbird.com: "Bovenstaande cijfers tonen aan dat slechts dertien procent van de werkzoekenden een baan zoekt in de techniek en industrie, terwijl er in maar liefst 30 procent van de vacatures techneuten worden gezocht. Dat is een groot probleem. Naar mijn idee moeten de zogenaamde pretstudies worden beperkt en technische opleidingen worden gestimuleerd, bijvoorbeeld door ze gratis te maken. Op korte termijn biedt dit echter geen oplossing. Massale omscholing is nodig om dit tekort aan te vullen."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Ontwikkeldoelen slechts digitaal beschikbaar voor iets meer dan helft werknemers
 Visserij krimpt tot 2030 met tien tot vijftien procent
 IT-professionals voorstander van verplichte basisbeveiliging
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Wereldwijd tekort aan technisch geschoolde arbeidskrachten
 Aanbod technisch personeel droogt snel op zonder actie industrie
 Vrouwen verlaten techniek vaker en eerder dan mannen
 Kenniscrisis is nijpend, technici nauwelijks te vinden
 
 
reacties
 
Lydia van de Made  |   | 
12-04-2013
 | 
13:48 uur
Beetje kort door de bocht om vanuit de gegevens van 1 jobboard te concluderen dat er een gat zit tussen vraag en aanbod. 
Ik ben dan ook benieuwd naar mogelijk dubbel geplaatste en dus dubbel getelde vacatures van diverse intermediairs voor dezelfde opdrachtgever, om maar niet spreken van van door buro's geplaatste spookvacatures om databases met kandidaten te vullen. 
Vanuit de kandidaatzijde speelt daarnaast de angst als goed gekwalificeerde technische medewerker je CV achter te laten op een vacaturebank. Helaas worden kandidaten ook benaderd voor niet altijd bestaande vacatures, maar dienen zij als vulling voor databases van buro's en krijgen ze het dode mus gevoel.
Misschien kunnen we beter concluderen dat er sprake is van een mismatch op de arbeidsmarkt. Kandidaten weten niet hoe te zoeken en zich goed te profileren; werkgevers zoeken of adverteren niet altijd op de juiste plekken en blijven zoeken naar al die schapen met 5 poten.
Job te Pas  |   | 
16-04-2013
 | 
11:51 uur
Sinds de meeloper van de Franse Marxist Pierre Bourdieu, Jos van Kemenade geheten,als minister het prachtige technische en huishoudonderwijs de nek heeft omgedraaid is het hommeles met de techneuten.VMBO-klassen werden café's, de inhoud van de VMBO's werd deels verplaatst naar MBO.Maar ook daar is de uitval groot.

Oplossing korte termijn voor de oudere ''mislukten'':een systeem van wijkscholen opzetten waar zelfdiscipline, handvaardigheid en sociale omgangsvormen centraal staan.Nu nog aanwezig op de praktijkscholen.En gericht op deelcertificaten voor vaardigheden waar industrieel vraag naar is.Eventueel in samenwerkingsverband van soortgelijke bedrijven.

Oplossing lange termijn: VMBO's terug naar de zelfdiscipline, handvaardigheid en sociale omgangsvormen.Een deal met sociale werkplaatsen? De blauwdruk praktijkschool, maar dan op hoger niveau, kan m.i. een goed beginpunt zijn.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Wanneer komt de kostenvergoeding van hoortoestellen ter sprake?
Je werknemers bijscholen met een variatie aan opleidingen
reacties
Citrix onderzoek toont verdeeldheid over werken op kantoor (1) 
Nederlanders willen vooral buiten kantoor kunnen werken (3) 
Drie eenvoudige tips tegen SIM-swapping (1) 
Nederlander bang voor misleidende online reviews (1) 
Werknemer wil fiets in arbeidsvoorwaardenpakket (1) 
Nederland positieve uitschieter: 62 procent vertrouwt op huidige pensioenstelsel (1) 
Het grote verschil tussen weten en kunnen (1) 
top10
De moderne manager bestaat niet
Cybercriminelen gebruiken snelkoppelingen om toegang te krijgen tot zakelijke pc's
Wereldwijde trend van gematigde premiestijging zakelijke schadeverzekeringen
Driekwart bedrijven in duurzame energie heeft last van materiaaltekorten
Meer dan 80 procent Twitter-accounts kan nep zijn
Helft Nederlandse bouwbedrijven zet IoT in
Explosieve groei vacatures in de energietransitie
Ethisch hacker Computest vindt serieuze kwetsbaarheid in Apple’s macOS
Helft Nederlandse managers: data en digitalisering kritiek voor bedrijfsleven
Haalt de Nederlander het einde van de maand?
meer top 10