zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Te weinig personeel voor technische vacatures

12 april 2013 - Er is een tekort aan technisch personeel. Dat ziet Jobbird.com. Op basis van de databasegegevens van de vacaturebank zijn er grote verschillen te zien in vraag en aanbod van technische medewerkers. Bijna 30 procent van alle openstaande vacatures in Nederland valt in de categorie Techniek. Terwijl van de kandidaten maar dertien procent in diezelfde categorie valt.

Van de 47.000 vacatures die op dit moment op Jobbird.com staan, vallen er 13.840 in de categorie Techniek en industrie. Dat is 29,44 procent van het totaal, waarmee de vraag naar technisch personeel enorm is. Van alle 53.800 kandidaten die zijn ingeschreven bij de vacaturebank, vallen er maar 7.070 in de categorie Techniek en industrie. Dat is 13,14 procent van het totaal. Het verschil tussen vraag een aanbod is dus enorm, wat voor veel problemen zorgt op de arbeidsmarkt. 



Technische opleidingen gratis aanbieden

Jan-Peter Cruiming, oprichter van Jobbird.com: "Bovenstaande cijfers tonen aan dat slechts dertien procent van de werkzoekenden een baan zoekt in de techniek en industrie, terwijl er in maar liefst 30 procent van de vacatures techneuten worden gezocht. Dat is een groot probleem. Naar mijn idee moeten de zogenaamde pretstudies worden beperkt en technische opleidingen worden gestimuleerd, bijvoorbeeld door ze gratis te maken. Op korte termijn biedt dit echter geen oplossing. Massale omscholing is nodig om dit tekort aan te vullen."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Wereldwijd tekort aan technisch geschoolde arbeidskrachten
 Aanbod technisch personeel droogt snel op zonder actie industrie
 Vrouwen verlaten techniek vaker en eerder dan mannen
 Kenniscrisis is nijpend, technici nauwelijks te vinden
 
 
reacties
 
Lydia van de Made  |   | 
12-04-2013
 | 
13:48 uur
Beetje kort door de bocht om vanuit de gegevens van 1 jobboard te concluderen dat er een gat zit tussen vraag en aanbod. 
Ik ben dan ook benieuwd naar mogelijk dubbel geplaatste en dus dubbel getelde vacatures van diverse intermediairs voor dezelfde opdrachtgever, om maar niet spreken van van door buro's geplaatste spookvacatures om databases met kandidaten te vullen. 
Vanuit de kandidaatzijde speelt daarnaast de angst als goed gekwalificeerde technische medewerker je CV achter te laten op een vacaturebank. Helaas worden kandidaten ook benaderd voor niet altijd bestaande vacatures, maar dienen zij als vulling voor databases van buro's en krijgen ze het dode mus gevoel.
Misschien kunnen we beter concluderen dat er sprake is van een mismatch op de arbeidsmarkt. Kandidaten weten niet hoe te zoeken en zich goed te profileren; werkgevers zoeken of adverteren niet altijd op de juiste plekken en blijven zoeken naar al die schapen met 5 poten.
Job te Pas  |   | 
16-04-2013
 | 
11:51 uur
Sinds de meeloper van de Franse Marxist Pierre Bourdieu, Jos van Kemenade geheten,als minister het prachtige technische en huishoudonderwijs de nek heeft omgedraaid is het hommeles met de techneuten.VMBO-klassen werden café's, de inhoud van de VMBO's werd deels verplaatst naar MBO.Maar ook daar is de uitval groot.

Oplossing korte termijn voor de oudere ''mislukten'':een systeem van wijkscholen opzetten waar zelfdiscipline, handvaardigheid en sociale omgangsvormen centraal staan.Nu nog aanwezig op de praktijkscholen.En gericht op deelcertificaten voor vaardigheden waar industrieel vraag naar is.Eventueel in samenwerkingsverband van soortgelijke bedrijven.

Oplossing lange termijn: VMBO's terug naar de zelfdiscipline, handvaardigheid en sociale omgangsvormen.Een deal met sociale werkplaatsen? De blauwdruk praktijkschool, maar dan op hoger niveau, kan m.i. een goed beginpunt zijn.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10