zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vrouwen verlaten techniek vaker en eerder dan mannen

12 september 2012 - Technisch opgeleide vrouwen verlaten de techniek vaker dan mannen, zo blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group. Slechts 31 procent van alle technisch opgeleide vrouwen werkt momenteel nog in een technische functie ten opzichte van 54 procent van de mannen. In vergelijking tot de mannen zijn er relatief weinig vrouwen die na hun 40ste nog in de techniek werken.

Toch overweegt één op de drie vrouwen die momenteel niet meer werkt in de techniek, om weer in de techniek te gaan werken.


De vrouwen die momenteel nog in de techniek werken zijn vaker hoogopgeleid dan mannelijke technici. Van alle mannelijke technici heeft 21 procent een hbo-diploma en vijf procent een universitaire opleiding afgerond. Bij de vrouwen ligt dat percentage een stuk hoger. Hiervan heeft 41 procent een technische hbo-opleiding afgerond en veertien procent een master behaald. De interesses binnen techniek verschillen sterk tussen mannen en vrouwen. Bij mannen zijn elektro- en metaaltechniek veel populairder dan bij vrouwen. Vrouwen kiezen daarentegen verhoudingsgewijs vaker voor laboratoriumtechniek of chemische technologie 

Vrouwen werken vaker als laborant, mannen als monteur

Binnen de technische functies verschillen mannen en vrouwen ook van elkaar. Twaalf procent van de vrouwen werkt als laborant, terwijl slechts een procent van alle technische mannen dat doet. Mannen werken daarentegen veel vaker als monteur. Technische functies die door zowel mannen als vrouwen worden uitgevoerd zijn procesoperator en ingenieur. De branches waarin mannen en vrouwen werkzaam zijn verschillen eveneens van elkaar. Beiden werken het vaakst in de industrie en chemie. Vrouwen werken daarnaast vaker in de gezondheidszorg en in de wetenschap. Mannen daarentegen werken vaak in de installatietechniek en bouwnijverheid. 

R&D en administratieve functies

Slecht 31 procent van alle technisch opgeleide vrouwen werkt momenteel nog in de techniek. De overige 69 procent stroomt het vaakst uit naar de R&D (veertien procent) en in administratieve functies (elf procent). Dit houdt echter niet in dat deze vrouwen niet meer de techniek terug in willen. Maar liefst een derde van de vrouwen die niet meer werkt in de techniek, vindt het nog steeds aantrekkelijk om in de techniek te werken. Er lijkt echter een barrière te zijn die ze daarvan weerhoudt. Van de Nederlandse technici die werkzaam zijn in loondienst is slechts vijf procent vrouw. Daardoor is de technische wereld een zeer masculiene werkomgeving. Dit kan een bepaalde invloed hebben op de hoge uitstroom van vrouwen uit de techniek en wellicht de instroom ervan beperken. Uit het AGO blijkt dat vrouwelijke technici sterk van mannelijke technici verschillen. Het is aannemelijk dat dit op arbeidsvoorwaardelijk vlak ook het geval is. "Wellicht wordt door het hoge masculiene gehalte onvoldoende rekening gehouden met de arbeidsvoorwaardelijke wensen van vrouwelijke technici en willen ze daarom niet in de techniek (blijven) werken. Gezien de functies waarin de vrouwelijke technici uitstromen (R&D en administratief) lijkt dit een logische verklaring omdat de vrouwen daar veel dominanter in vertegenwoordigd zijn. Dit aspect verdient echter nader onderzoek," aldus Martin Hendriks (Arbeidsmarktonderzoeker bij Intelligence Group).

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Techniek krijgt weer status
 Kenniscrisis is nijpend, technici nauwelijks te vinden
 'War for talent' laait op
 Glazen plafond is niet het enige obstakel voor vrouwen
 
 
reacties
 
Peter van Andel  |   | 
27-03-2015
 | 
16:09 uur
Enorm zonde, zeker omdat een betere balans tussen het aantal mannelijke en vrouwelijke werknemers een uiterst positieve invloed heeft. Helaas is niet enkel de uitstroom van vrouwen groter, er is ook minder interesse van hen om in de techniek te werken.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10