zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Merendeel werknemers verwacht AOW-leeftijd niet te halen

3 april 2013 - 57 procent van de Nederlandse werknemers twijfelt sterk of ze de AOW-leeftijd gaan halen op de manier zoals ze nu werken. Dat blijkt uit de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey, een trendonderzoek onder 2.500 werkenden. 39 procent van alle ondervraagden heeft er weinig vertrouwen in en achttien procent is overtuigd dat ze het zeker niet gaan halen.

 Deze onzekerheid is een mix van het ongeloof in het eigen fysieke en mentale vermogen om tot het laatste moment op de arbeidsmarkt aangesloten te blijven. De verhoging van de AOW-leeftijd heeft ook een negatieve invloed op de te verwachten werktevredenheid. Dat is het geval bij een derde van de respondenten. Tempo-Team stelt dat werknemers én werkgevers nu meer veerkracht moeten tonen voor een duurzame positie op de arbeidsmarkt. AOW-leeftijd
De AOW-leeftijd gaat vanaf dit jaar geleidelijk omhoog: over zes jaar is de AOW-leeftijd 66 jaar. En daarmee is het vermoedelijk nog niet gedaan. Het kabinet heeft plannen om de pensioengerechtigde leeftijd versneld te verhogen. Daarom liet Tempo-Team een representatief onderzoek uitvoeren onder werkend Nederland. Om te zien in hoeverre de AOW leeftijdsverhoging van invloed is op de werktevredenheid en hoe men de eigen toekomst op de arbeidsmarkt ziet. 

Onzekerheid

Hoe ouder de werknemer, hoe hoger het percentage dat verwacht dat de verhoging van de AOW-leeftijd de tevredenheid over het werk negatief zal beïnvloeden. Bij mensen ouder dan 36 jaar ligt dat aandeel het hoogst: 32 procent. Versus 23 procent bij jonger dan 36 jaar. "Hieruit zou je kunnen afleiden dan de jongere generatie al begint te wennen aan het idee dat ze langer moeten doorwerken. Of dat het nog te ver weg voor ze is om zich er echt druk over te maken," zegt Suzanne Jungjohann, HR-directeur bij Tempo-Team. "Maar het onderzoek toont in ieder geval aan dat veel mensen zich zorgen maken of ze de AOW-eindstreep gaan halen. Begrijpelijk, want de arbeidsmarkt is momenteel onzeker. Met volop uitdagingen. U moet daarom vitaal blijven en u proactief aanpassen aan de veranderingen."
Meer veerkracht
Darwin wist het al: "Het zijn niet de sterksten die overleven, maar zij die zich het best weten aan te passen aan de veranderende omstandigheden." Daarom pleit Tempo-Team voor meer veerkracht. "Dit ontstaat door duidelijke doelen te ontwikkelen en creatief en proactief te handelen als deze door omstandigheden onbereikbaar dreigen te worden. Juist als het tegen zit, moet je als bedrijf of persoon je focussen op kansen en een open geest tonen. Stilzitten en hopen dat het vanzelf over waait, lijkt in deze tijd niet verstandig," aldus Jungjohann. 

Tips voor meer veerkracht
Tempo-Team heeft de belangrijkste punten voor meer veerkracht op een rij gezet:

Voor werknemers
• Wees uw eigen HR-manager. U bent zelf verantwoordelijk voor je duurzame inzetbaarheid en ontwikkeling. Wacht niet totdat anderen dat regelen. Neem initiatief en stel uzelf kritische vragen, zoals: "Waar sta ik over twee jaar als ik blijf doen wat ik nu doe?"
• Maak een plan. Stel heldere en realistische doelen. En wat moet u doen om er te komen? En doe dat dan ook, blijf niet hangen in goede voornemens.
• Denk in scenario’s. Meestal gaan zaken niet zoals u dat verwacht. Denk van te voren na over alternatieven om toch uw doelen te bereiken. Oefen lastige situaties die er mogelijk aankomen.
• Wees proactief en stel u open voor advies van anderen. Ga op zoek naar mogelijke oplossingen en nieuwe inzichten. Werk aan uw netwerk.
• Blijf niet hangen in het verleden. Leer van fouten, maar laat ze snel achter u. 

Voor werkgevers

• Doe aan scenarioplanning. Verken diverse modellen en wees in staat om snel te schakelen als veranderingen zich voordoen.
• Wees als management duidelijk en geef de richting aan, maar bied tegelijk ruimte voor feedback en ideeën uit de organisatie. Te veel bedrijven smoren de ideeën die in het bedrijf leven. Besteed veel aandacht aan interne communicatie, ook als het minder goed gaat.
• Blijf altijd naar buiten gericht. Voel de trends in de markt aan. Ga allianties met andere bedrijven aan. Wees niet te bang nieuwe zaken uit te proberen.
• Creëer een cultuur waarin eigen initiatief wordt gewaardeerd en fouten gemaakt mogen worden. Geef personeel verantwoordelijkheid. Een te directieve managementstijl slaat het aanpassingsvermogen van de organisatie plat, zeker als het even tegen zit.
• Stimuleer interne mobiliteit en focus op competenties. Medewerkers moeten kunnen switchen tussen afdelingen en functies. Zorg dat dit als normaal wordt ervaren. Bied geen functiegarantie, maar creëer werkzekerheid.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Preventie wordt leidend bij gezondheidsbeleid
 Toonaangevende bedrijven adviseren over duurzame inzetbaarheid
 Kansen voor duurzame inzetbaarheid
 Kennisnetwerk moet ouder wordende werknemers duurzaam inzetbaar maken
 
 
reacties
 
Frits M  |   | 
3-04-2013
 | 
21:40 uur
Het feit dat we (plotseling ?) gemiddeld veel ouder worden dan men tot voor kort aannam,betekent nog niet dat we ook tot hogere leeftijd tot -gezond- werken in staat zijn.
De voortgang in de medische wetenschap stelt ons in staat langer ''krakkemikkerig'' op deze aarde te verblijven maar het verouderingsproces gaat gewoon door zoals het al jaren gaat. Dat bewijst ook de gigantische stijging van de zorgkosten.
Paul B  |   | 
4-04-2013
 | 
08:23 uur
@ Frits M
Ik ben dit graag met je eens. Ik heb het altijd een gelegenheidsargument gevonden, dat de mensen ouder worden en dus ook langer kunnen blijven werken. Er was gewoon een financieel probleem waarvoor minder AOW uitkeringen een deel van de oplossing zou moeten gaan brengen. En hoe verkoop je dat dan?
Pam van Engelshoven  |   | 
8-04-2013
 | 
15:22 uur
Het niet kunnen (belasting, motivatie) doorwerken heeft ook een cultureel aspect. Ik ben indertijd onder andere uit Nederland weggegaan omdat ik vond dat er ongezond gewerkt werd (hollen, weinig tijd voor broodnodige reflectie). Waar ik nu woon en werk is er ook veel te doen maar het gaat toch met een menselijker maat. Je ziet hier ook dat veel mensen die met pensioen kunnen (leeftijd en financiele situatie) het niet doen maar doorwerken. Dus ik vind het helemaal niet erg dat ook hier de pensioenleeftijd omhoog gaat. Ik ontmoette laatst Nederlandse ex collega's/leeftijdgenoten en vroeg wat ze nu deden en zij waren stomverbaasd ''want ze waren toch met pensioen'' en daar was ik weer stomverbaasd over want ik ben echt helemaal niet met pensionering bezig! Als het aan mij ligt ga ik ''nooit'' met pensioen :-) By the way ik ben 63 en free lance o.a. als trainer.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10