zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kansen voor duurzame inzetbaarheid

2 april 2012 - Hoe kunnen we duurzame inzetbaarheid bevorderen en talenten optimaal benutten? Dit stond centraal in de driedelige debatreeks Duurzame inzetbaarheid, georganiseerd door het Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie (NCSI) voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Duidelijke conclusie is dat het om maatwerk gaat met toenemende verantwoordelijkheid van de medewerker.

Essentieel voor duurzame inzetbaarheid is de goede dialoog, vanuit het besef dat de besluiten over loopbanen en ontwikkeling vaak worden genomen ‘aan de keukentafel.’


Per debat zoomden telkens twintig stakeholders achtereenvolgens in op de rol van O&O fondsen, nieuwe arbeidsvoorwaardelijke arrangementen en de tweede of derde loopbaan. Dit deden zij aan de hand van twee stellingen van specialisten uit het veld. De bevindingen uit de debatten werden vervolgens verspreid via sociale media voor een verbreding van de discussie.

Rol O&O fondsen
In het eerste debat hield Willem Kalis (Stichting scholing en werkgelegenheid Meubel) een pleidooi voor duurzaam opleiden vanuit een collectieve aanpak via de O&O fondsen. Sonia Sjollema (Nederlandse Stichting voor Psychotechniek) bleek juist voor investeren in niet vakgebonden individuele ontwikkeling en in persoonlijke budgetten. De discussie leverde uiteindelijk een hybride model op: én investeren in vakmanschap én investeren in bredere ontwikkeling. 

Nieuwe arrangementen
Hans van der Steen (AWVN) betoogde in het tweede debat dat organisaties zelf veel kunnen doen om duurzame inzetbaarheid te bevorderen en dat de overheid hierbij kan helpen. Daarnaast stond de stelling dat duurzame inzetbaarheid gebaat is bij individuele faciliteiten, die niet gebonden zijn aan werkgevers. Dit verdedigde Esther Raats-Coster (PZO en SER). Conclusie hier was dat werkgevers medewerkers kunnen stimuleren via persoonlijke budgetten. Actieve ondersteuning van de medewerker blijft hierbij noodzakelijk. 

Tweede of derde loopbaan

In het debat over de tweede of derde loopbaan nam Kees Korevaar (Altersum) de positie in dat medewerkers verplicht moeten worden tot reguliere loopbaanoriëntatie. Joep Bolweg (Berenschot en hoogleraar aan de VU) verdedigde juist dat u medewerkers moet verlokken tot reguliere loopbaanreflectie. Deelnemers aan de discussie concludeerden dat vrijwilligheid de voorkeur heeft. Gezien het belang van het loopbaangesprek en het soms stroeve proces, kan enige systeemdrang soms wel uitkomst bieden. 

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid?

Meer weten over hoe u duurzame inzetbaarheid kunt bevorderen? Bekijk dan de uitkomsten van de Debatreeks Duurzame Inzetbaarheid in de Prezi visualisatie of lees de volledige publicatie ‘Duurzame inzetbaarheid. Een verkenning naar nieuwe impulsen’. In deze publicatie treft u ook de integrale position papers van de zes specialisten.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Kennisnetwerk moet ouder wordende werknemers duurzaam inzetbaar maken
 Demotie is geen taboe meer
 ‘Blijvend leren noodzakelijk voor duurzame inzetbaarheid’
 Zes handreikingen om Nederland aan de slag te krijgen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10