zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

‘Collega kan beter andere baan zoeken’

28 maart 2013 - Mensen die goed op hun plek zitten presteren beter. Het lastige van de juiste mens op de juiste plek is dat de 'mens' en 'plek' na een positieve match niet voor altijd de beste combinatie blijven. Mensen veranderen en functies veranderen. De juiste mens op de juiste plek is daarom een continue proces.

Om een idee te krijgen hoe dat proces er nu voor staat, heeft Driessen HRM_Payroll samen met TNS Nipo een onderzoek gehouden onder meer dan 1.000 werkenden binnen de publieke sector. 



Persoonlijke overtuiging
Binnen de publieke sector werken mensen vaak op basis van een sterke persoonlijke overtuiging. Toch is het niet zo dat ze daarmee tot in lengte der dagen hetzelfde werk willen blijven doen. Gemiddeld is een op de drie geïnteresseerd in een nieuwe baan. De (latente) behoefte aan een nieuwe plek is dus zeker aanwezig bij een aanzienlijk deel van de ondervraagden. Dat aantal neemt af naarmate men ouder wordt. Vanaf 55 jaar en ouder heeft nog maar een op de vijf behoefte aan een nieuwe baan. 

Collega kan beter van baan wisselen
Eigenlijk nog veel opmerkelijker dan het aantal mensen dat zelf geïnteresseerd is in een nieuwe baan, is het aantal mensen dat aangeeft dat het voor collega's goed zou zijn om van baan te wisselen. Bijna tweederde van de ondervraagden denkt dat collega's daar beter van worden. Het voornaamste argument daarbij is dat het goed zou zijn voor hun persoonlijk ontwikkeling. Een op de vier geeft daarbij aan dat het zelfs goed zou zijn als ze de organisatie helemaal zouden verlaten. Gemiddeld een kwart zou zijn of haar collega's niet willen missen en slechts vijf procent denkt dat zijn of haar collega's onvervangbaar zijn.

Mobiliteit is een mooi begrip
Bewegen is gezond, ook binnen de carrière. Bijna tweederde van de ondervraagden heeft een positieve associatie met het woord mobiliteit. Mobiliteit staat bij deze groep voor beweging van mens en organisatie en het vinden van de juiste mens op de juiste plek als continue proces. Naast deze positieve groep is er ook een aanzienlijk aantal mensen, gemiddeld twintig procent, dat zich eigenlijk helemaal geen voorstelling kan maken bij het woord mobiliteit.

Fysieke werkplek ondergeschikt
Op de vraag: ‘Wat is het belangrijkste dat u van een organisatie wilt weten voordat u besluit er te gaan solliciteren?’ staat bij 60 procent van de ondervraagden de missie, visie en kernwaarden op één. Het gebouw en de mogelijke werkomgeving daarentegen worden zelden als belangrijk geacht in een beslissing om ergens te solliciteren. De fysieke werkplek speelt dus een bescheiden rol bij het vinden van de juiste mens op de juiste plek. 

Erkenning talent belangrijk
Gemiddeld geeft een op de drie werkenden in de publieke sector aan dat voor een nieuwe uitdaging binnen de bestaande organisatie erkenning van zijn of haar persoonlijk talent het belangrijkste is. Een grote groep mensen vindt dus dat hun capaciteiten niet voldoende bekend zijn binnen de organisatie. Werkenden tussen de 35 en 44 jaar hebben daar het meeste last van. Bijna 40 procent vindt dat zijn of haar talenten niet voldoende worden erkend.

Mannen laten meer kennis verloren gaan
Wanneer een collega afscheid neemt, wil je als organisatie niet dat al zijn of haar kennis voor de organisatie verloren gaat. Vrouwen zijn in dat soort situaties duidelijk beter in het doorgeven van kennis aan een nieuwe collega. Bijna 70 procent geeft kennis zonder moeite door aan een nieuwe collega. Bij mannen is dit nog geen 50 procent van de ondervraagden.
Overige opvallende conclusies over 'juiste mens, juiste plek'
- Slechts bij 30 procent is de traditionele brief favoriet om de motivatie kenbaar te maken;
- Verlies van baan zorgt bij 70 procent slechts voor tijdelijke onzekerheid;
- Gemiddeld is een derde positief over een online sollicitatiegesprek.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Feedback effectief middel voor talentontwikkeling
 Crisis of niet, werkgevers blijven investeren in talent
 Werknemer verwacht verslechtering werkgelegenheid en meer tweedeling
 Werknemer vindt salaris en vast contract minder belangrijk dan werkgever denkt
 
 
reacties
 
Els Wijnen  |   | 
3-04-2013
 | 
19:55 uur
goed artikel!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10