zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werknemer verwacht verslechtering werkgelegenheid en meer tweedeling

10 januari 2013 - Veel Nederlanders starten het nieuwe jaar met een weinig rooskleurig beeld van de ontwikkeling van de werkgelegenheid. Slechts een op de tien ziet de werkgelegenheid verbeteren, terwijl bijna tweederde van de (potentiële) Nederlandse beroepsbevolking (63 procent) de arbeidsmarkt ziet verslechteren.

De tweedeling op de arbeidsmarkt zal hierdoor verder toenemen tussen de groep met nauwelijks of geen kans op de arbeidsmarkt en de groep die schaars en zeer courant is. Daarmee blijft werven en reorganiseren het adagium voor werkgevers. Dit blijkt uit analyses van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie op basis van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO).Tweedeling zorgt voor twee knelpunten
Het sentiment van de (potentiële) Nederlandse Beroepsbevolking is over het geheel genomen negatief. Een kleine groep is positief gestemd en geeft aan dat de werkgelegenheid dit jaar naar verwachting zal verbeteren. Wanneer wordt ingezoomd op de verschillen tussen de groepen die positief en negatief zijn, valt op dat jongeren tussen de vijftien en 24 jaar, scholieren en studenten relatief positiever zijn. Daarentegen zien 50-plussers nauwelijks kansen voor 2013 op het gebied van werkgelegenheid: maar liefst driekwart geeft aan te verwachten dat de werkgelegenheid dit jaar zal verslechteren. Academici zien de toekomst rooskleuriger in. Hier staat tegenover dat mensen met een vmbo-diploma en mensen met een WAO/WIA uitkering juist verwachten dat de situatie slechter wordt. Ook is er een duidelijke tweedeling te zien tussen bepaalde studierichtingen. Mensen die opleidingen hebben gevolgd in de richtingen ICT of wis- en natuurwetenschappen zijn positiever over de werkgelegenheid in 2013 dan mensen met een administratieve of secretariële achtergrond.
"Werkgevers krijgen met twee knelpunten te maken in 2013," aldus Geert-Jan Waasdorp, mede oprichter van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. "Er is een groep die steeds lastiger te werven is en daarmee een knelpunt vormt, omdat zij schaars zijn en minder mobiel door de onzekerheid op de arbeids- en huizenmarkt. De andere doelgroep zal een werkgever niet verlaten omdat zij geen arbeidsmarktkans hebben. Dit verstopt doorstroming en innovatie bij werkgevers, waardoor deze doelgroep een knelpunt vormt omdat gewenst verloop uitblijft." 

Somberheid over zorgstelsel en koopkracht

Alleen de verwachtingen voor 2013 betreffende de koopkracht en het zorgstelsel zijn voor de (potentiële) Nederlandse beroepsbevolking slechter dan die voor de arbeidsmarkt. De verwachtingen met de betrekking tot de werkgelegenheid lopen parallel aan die van de woningmarkt. Het minst negatief is men over het onderwijs, al verwacht nog steeds bijna de helft van de ondervraagden dat het daarmee in 2013 ook slechter zal gaan.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Arbeidsongeschikten melden vaakst slaapproblemen
 Helft Nederland overgestapt naar slimme meter
 Bedrijven lopen talent mis door taalgebruik in vacatures
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Genoeg mogelijkheden voor 50+ op de arbeidsmarkt
 Angst voor baanverlies is geen reden om nieuwe baan te zoeken
 Arbeidsmarkttrends 2013: innoveren en investeren in personeel
 Latent werkzoekende durft niet van baan te wisselen
 
 
reacties
 
Henk van Ouwerkerk  |   | 
10-01-2013
 | 
07:28 uur
Bravo! Nóg meer van dit soort negatieve berichten de wereld in sturen, ongeacht de waarheidsgehalte. Dan zal het ook inderdaad slechter gaan. Niet echt verstandig, vindt u ook niet meneer Geert-Jan Waasdorp?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
'Sneltraining' Spreken in het openbaar
Een unieke sneltraining, anders dan andere en met stip de beste op dit gebied in Nederland. De methode Mind Tuning van Pieter Frijters is vernieuwend en staat garant voor succes. Bel voor meer informatie 0182 631 232 of surf naar www.spreek.nl.
Lees verder
Stuur je medewerkers veilig en voordelig de weg op
Belang van een goede werkgeversverklaring
Waar voldoet een goede website voor jouw bedrijf aan?
De juiste planning voor een feilloze bedrijfsverhuizing
reacties
Hoe kunt u slaaptekort van uw medewerkers oplossen? (1) 
De klant is koning, maar is uw medewerker dat ook?  (1) 
Ultieme teambuilding: met het team op vakantie (1) 
HR-beslisser: starters met traineeship mogen meer verdienen dan starters zonder (1) 
De hoge werkdruk grootste probleem in organisaties (1) 
Luieroorlog lijkt voorbij (1) 
Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties (1) 
top10
Zeven tips voor sneller burn-out herstel (video)
Ruim 220. 000 mensen werken niet vanwege zorgtaken
Hoe weet u of iemand over de juiste mindset beschikt?
Het recept voor de ideale vacature
Bijna net zoveel vacatures als werklozen
Economisch beeld fractie minder gunstig
Duitse graadmeter: wereldwijde recessie zet door
Keuze tips voor de smartphone van de zaak
Digitale-competentiekloof schaadt internationale bedrijven
Verschil levensverwachting hoog- en laagopgeleid groeit
meer top 10