zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Politieke risico’s voor bedrijfsleven wereldwijd afgenomen

22 maart 2013 - Na een aantal jaren van toenemende wereldwijde politieke onrust, mede veroorzaakt door de Arabische lente en de economische crisis, zijn de politieke risico’s in opkomende markten voor het bedrijfsleven dit jaar afgenomen. In dertien landen werd het voor ondernemingen veiliger om zaken te doen, omdat de kans op risico’s als politiek geweld, inmenging van de politiek in de economie of insolvabiliteit van overheden afnam.

In twaalf van de onderzochte 163 landen namen de risico’s voor het bedrijfsleven toe. Vorig jaar was dat nog voor 21 landen het geval en werd het in slechts drie landen veiliger om zaken te doen. Dat blijkt uit de vijftiende Political Risk Map, die jaarlijks door Aon wordt opgesteld. 



Verstoring toeleveringsketen van minst naar meest voorkomend risico
Het meest voorkomende risico voor het internationale bedrijfsleven is verstoring van goederen- of dienstenstromen als gevolg van instabiliteit op politiek, sociaal, economisch of milieugebied. Op de risicokaart van vorig jaar was dit nog het minst voorkomende risico. Dit risico geldt voor 97 van de onderzochte 163 landen. Ten opzichte van de kaart van vorig jaar is dit risico voor 47 landen toegevoegd, waaronder Algerije, Burundi, Mali en Tunesië. Dit risico nam af voor acht landen, waaronder Brazilië, China, India en Panama.
Inmenging van de politiek in de economie, zoals nationalisering en onteigening, vormt een bedreiging voor ondernemingen in 80 landen en is het minst voorkomende risico. Voor Guatemala, Honduras en Moldavië werd dit risico toegevoegd. Voor twaalf landen, waaronder El Salvador, Peru, Thailand en Zambia nam dit risico af.
Andere risico’s die Aon in de kaart heeft opgenomen zijn: wet- en regelgeving (94 landen), politiek geweld (90 landen), insolvabiliteit van de overheid (89 landen) en problemen met betalingen in harde valuta (85 landen). 

Verschuivingen op de kaart van 2013

De dertien landen waarvoor de politieke risico’s afnamen, zijn: Armenië, Azerbeidzjan, Bahrein, Barbados, Wit-Rusland, Guatemala, Macedonië, Montenegro, Oman, Pakistan, Swaziland, Thailand en de Verenigde Arabische Emiraten.
De twaalf landen waarvoor de politieke risico’s toenamen, zijn: Algerije, Kameroen, Tsjaad, Ethiopië, Madagaskar, Mali, Namibië, Moldavië, Turkmenistan, Oezbekistan, Panama en Paraguay. 

Verbeteringen in de aan Europa grenzende gebieden

In diverse landen in Centraal-Azië en de Kaukasus, zoals Azerbeidzjan en Armenië, is de situatie verbeterd. Hoewel de politieke situatie hier tot voor kort bijzonder risicovol was, werpen structurele hervormingen om investeringen aan te trekken en marktaandeel te vergroten hun vruchten af. Verder maken verbeteringen binnen overheidsinstellingen en het op orde brengen van overheidsfinanciën deze regio aantrekkelijker voor het bedrijfsleven.
Tegelijkertijd neemt de druk op regeringen in deze regio ook toe door de voortdurende economische problemen in West- en Oost-Europa. Dit leidde tot verslechterde waarderingen voor Moldavië en Oezbekistan. 

Een nieuwe orde in het Midden-Oosten

Nadat het Midden-Oosten in 2012 een substantiële bijdrage leverde aan de verslechterde politieke situatie wereldwijd, namen de risico’s dit jaar voor drie landen in het Midden-Oosten af: Bahrein, Oman en de Verenigde Arabische Emiraten.
Hoewel de regio nog steeds kwetsbaar is, bevestigt dit een geleidelijke scheiding van wegen tussen de landen met een sterkere economie en onafhankelijke financiële instellingen en de van oudsher rijkere landen, wat zorgt voor een grotere weerbaarheid tegen ongunstige politieke en economische gebeurtenissen. Het onderstreept bovendien het belang van een sterk bedrijfsleven en gezonde financiële instellingen als een buffer tegen ongunstige gevolgen voor individuele landen. 

Naschokken in West-Afrika

De verslechterde waardering van Kameroen, Tsjaad, Mali en Algerije wordt veroorzaakt door moeizame bewindswijzigingen in verschillende Noord-Afrikaanse landen. Dit heeft niet alleen gevolgen voor die landen zelf, maar zorgt ook in de omringende landen voor meer instabiliteit.
De grensoverschrijdende stromen van wapens en opstandelingen hebben het toch al hoge politieke risico in deze regio doen toenemen. De ontwikkelingen in 2013 tot nu toe wekken de indruk dat de situatie in deze regio verder zal verslechteren.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ‘Energie is politiek’
 Lagere olieprijzen in vierde kwartaal
 ‘Europa op rand van catastrofe’
 Meer politieke risico’s voor bedrijfsleven
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10