zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

‘Europa op rand van catastrofe’

27 juli 2012 - ´Europa staat op de drempel van een catastrofe. De breuklijnen in de eurozone zijn duidelijk zichtbaar en de interactie tussen markten, inadequate instellingen en de niet-duurzame politieke omstandigheden in veel landen zorgen ervoor dat de Europese economie in een depressie terechtkomt en de eurozone kan desintegreren.´

Het is met een gevoel van urgentie en de wens om deze gevaarlijke omstandigheden dat het Institute for New Economic Thinking (INET) de vorming gesponsord heeft van de INET-raad betreffende de eurozonecrisis (Council on the Euro Zone Crisis, ICEC) die bestaat uit zeventien toonaangevende Europese economen. De groep hield haar eerste vergadering op 26-27 juni in Brussel en sindsdien heeft een non-stop virtuele vergadering plaatsgevonden. Herstel eurozone
Terwijl de druk in de richting van desintegratie van de euro toeneemt en de diepe sociale onrust in Spanje, Italië en andere landen uitbreekt, voelden de leden van de INET-raad van de eurozone zich genoodzaakt om een kort rapport uit te brengen. Hierin staat een visie van hoe de eurozone zou kunnen worden hersteld en vernieuwd op dit wanhopige moment.
Het rapport erkent dat er weinig overlap is tussen wat economisch en financieel nodig is om de gebreken in het eurozonesysteem te herstellen en wat politiek haalbaar is in een omgeving die is gedegenereerd tot wantrouwen tussen de naties binnen het systeem. Het is in deze context dat de ICEC de volgende aanbevelingen heeft: 

1. Deze dramatische situatie is het resultaat van een eurozonesysteem dat grondig is verwoest. Dit systematische falen heeft een hausse in kapitaalstromen en krediet verergerd en de nasleep daarvan gecompliceerd toen de hausse werd gevolgd door een periode van recessie. 

2. Het is de verantwoordelijkheid van alle Europese naties die partij waren bij het gebrekkige ontwerp, de bouw en de implementatie van de euro om bij te dragen aan een oplossing. 

3. Bij afwezigheid van een collectieve inspanning zal de eurozone snel uit elkaar vallen. De spanningen zijn gedurende een lange tijd opgebouwd en de omstandigheden in verschillende landen zijn niet veel langer sociaal of politiek duurzaam. 

4. Bij het formuleren van aanbevelingen maakt het ICEC-rapport een duidelijk onderscheid tussen de erfenisproblemen die zijn ontstaan door het disfunctionele ontwerp van de eurozone in de afgelopen tien jaar en de uitdagingen van herontwerp die de bestendigheid van het eurozonesysteem zouden herstellen. 

5. Men kan de erfeniskwesties niet aanpakken zolang er geen duidelijke betrokkenheid is bij lange termijn herontwerp. 

6. Tegelijkertijd is het onmogelijk om lange termijn mechanismen, zoals een bankunie, op te bouwen zolang als de erfeniskwestie van schuldonevenwichtigheden, concurrentievermogen en kapitaalontoereikendheid van financiële instellingen de weg naar een gezond Europa belemmeren.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 CFO alerter in economisch onzekere tijden
 Onrust in eurozone drijft insolventiepeil op
 'Er gloort licht aan de Europese horizon in 2013'
 'Uiteenvallen eurozone onwaarschijnlijk'
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10