zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

In gedachten experimenteren levert nieuwe kennis op

14 maart 2013 - Experimenten die in gedachten worden uitgevoerd, helpen om toch conclusies over de werkelijkheid te trekken. Zij vormen een instrument om mensen te overtuigen van de aannemelijkheid van theorieën die op het eerste gezicht absurd lijken. Wetenschappers als Galileo Galilei, Darwin en ook Einstein maakten daar gebruik van om hun baanbrekende theorieën te verhelderen.

Dit onderwerp staat centraal in de inaugurele rede die prof. dr. Carla Rita Palmerino, uitspreekt als hoogleraar filosofie aan de faculteit Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit op 15 maart 2013. De oratie heeft als titel: 'Galilei's adelaar en Darwins wolven. De rol van gedachte-experimenten in wetenschappelijke theorievorming.'



Imaginaire scenario's
Wetenschappers en filosofen maken vaak gebruik van gedachte-experimenten om een antwoord te vinden op theoretische vraagstukken. In een gedachte-experiment wordt een beroep gedaan op een imaginair, soms volstrekt onmogelijk, scenario om conclusies over de werkelijkheid te trekken. Stel dat iemand met de snelheid van het licht zou reizen. Stel dat een eerlijk mens in het bezit zou komen van een onzichtbaar makende ring. Maar hoe kan een experiment dat niet daadwerkelijk wordt uitgevoerd, toch nieuwe kennis opleveren?

Aanvulling op echte experimenten
In haar oratie richt Carla Rita Palmerino haar aandacht op twee baanbrekende werken: Galileo Galilei's Dialoog over de twee voornaamste wereldsystemen uit 1632 (die onlangs voor het eerst in een Nederlandse vertaling is verschenen) en Charles Darwins Over het ontstaan van soorten uit 1859. De heliocentrische theorie die Galilei verdedigt en de theorie van natuurlijke selectie die Darwin uiteenzet, houden allebei een volledige breuk in met de traditionele opvattingen. "Beide wetenschappers gebruikten gedachte-experimenten om de lezers te helpen een theoretisch vraagstuk vanuit een ander perspectief te bekijken dan zij vanuit hun kennis en intuïtie gewend waren. De gedachte-experimenten functioneerden hier, maar werden bijvoorbeeld ook door Einstein gebruikt om lezers te overtuigen van zijn relativiteitstheorie." Voor Galilei en Darwin zijn gedachte-experimenten niet een vervanging van, maar een aanvulling op empirische data: ze worden gebruikt om een brug te slaan tussen de nieuwe theorie en reeds bekende fenomenen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Denkhoeden bevorderen denkproces tijdens brainstormsessies
 Traditionele kantoorsoftware verspilt twintig procent denkkracht
 ‘Machtige personen nemen verkeerde beslissingen’
 Vijf mentale eigenschappen karakteriseren `disruptive innovators`
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10