zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

‘Machtige personen nemen verkeerde beslissingen’

19 maart 2012 - Heeft u wel eens het gevoel dat hoe meer macht mensen krijgen, hoe idioter ze zich gaan gedragen? U bent niet de enige. Vier Amerikaanse hoogleraren vroegen zich hetzelfde af en bedachten diverse experimenten om uit te zoeken of dat gevoel terecht is. En ja, dat is zo, zo concluderen zij op Forbes.

Ze ontdekten zodoende dat macht leidt tot overmatig zelfvertrouwen, en dat overmatig zelfvertrouwen weer ten grondslag ligt aan slechte beslissingen. Twee voorbeelden van dergelijk rampzalig vertrouwen: de miljardenfusie tussen AOL en Time Warner en BP’s enorme verontachtzaming van risico’s wat leidde tot de welbekende olieramp. 



Meer zelfvertrouwen
De vier onderzoekers wilden vervolgens ook weten of mensen die beschikken over een overmatig zelfvertrouwen aangetrokken worden tot machtsposities of dat macht op zich de oorzaak is van hun zelfvertrouwen. Ze lieten proefpersonen gedetailleerde verhalen schrijven over keren waarin ze macht hadden of juist niet. Vervolgens lieten ze hen een aantal vragen beantwoorden en maten ze hoeveel vetrouwen de proefpersonen hadden in de door hen gegeven antwoorden. Ze ontdekten dat mensen die geschreven hadden over een periode waarin ze macht hadden, zekerder waren van de juistheid van hun antwoorden dan de rest – en ook dat hun antwoorden vaker fout waren.

Remedie
Vier vervolgexperimenten bevestigden deze resultaten. Een remedie? Die werd ontedekt tijdens een vijfde experiment. Hieruit kwam naar voren dat de relatie tussen macht en overmatig zelfvertrouwen teniet werd gedaan als de machtige persoon het gevoel kreeg incompetent te zijn. Een machtig persoon zo nu en dan even aan het twijfelen brengen over zijn capaciteiten kan dus een slimme zet zijn.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Topmanager is juist niet verslaafd aan macht
 Vrouwen kiezen voor effectiviteit, mannen voor macht
 Tien machiavellistische praktijken voor topmanagers
 
 
reacties
 
Pieter Heijbroek  |   | 
20-03-2012
 | 
10:31 uur
Hulde voor de koningen die een nar inhuurden met het recht om hen voor schut te zetten.
De wijsheid over dit effect is kennelijk al lang aanwezig. Nieuw beroep: bedrijfsnar.
Ron Ladager  |   | 
20-03-2012
 | 
09:57 uur
Ik kan me helemaal in dit verhaal vinden. De recentelijk voorbeelden van woning coöperaties, banken, multinationals, zelfs politici geven dit verhaal steun.
Ondanks dat we raden van commissarissen of bestuur hebben, geven die schijnbaar geen enkel tegenspel of kritiek op de nieuwe top managers, vroeger zonnekoningen genoemd. Ze voelen zich zo superieur dat ze niets meer begrijpen van de mensen om hen heen. Bonussen van miljoenen, terwijl ze aan hun werknemers vragen om tegen een lager salaris te gaan werken, naar buiten brengen dat het zo slecht met onze economie gaat, vullen ze elke dag hun zakken, want zij maken de “wereld”.
Zo heel af en toe slaat zo’n figuur helemaal door en dan kom je in de zogenaamde wereldleidergroep terecht, recentelijk Gadaffi en vroeger Napoleon en Hitler.
We laten ze te lang hun onbezonnen gang gaan en dempen helaas de put, waanneer het bedrijf of land ten gronde is gegaan.
Dit is niet een lokaal probleem, maar zelfs een wereld probleem en de vraag is hoe lang het volk het nog gaat pikken. Hebben de voorspellers van het einde van de wereld dan toch ergens gelijk, maken we niet alles kapot?
naingi  |   | 
20-03-2012
 | 
13:14 uur
Macht kan inderdaad leiden tot overmatig zelfvertrouwen en wat te veel is meestal ongezond.Ze nemen verkeerde beslissingen, omdat ze niet meer luisteren naar adviezen van anderen .Andermans mening is dan onder geschikt aan hun mening.Alleen als je genoeg zelfvertrouwen heb werk je naar macht toe,om je macht positie te behouden, te versterken en goede beslissingen te nemen moet je gezag hebben. Macht krijg je, maar gezag verdien je. Ook andermans adviezen in overweging nemen, want hoeveel macht je ook heb we moeten het samen doen.Together we stand devided we fall.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10