zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Stagnatie aantal vrouwen in Nederlandse topfuncties

12 maart 2013 - Nederlandse vrouwen zijn sterk ondervertegenwoordigd in de top van het bedrijfsleven, zeker in vergelijking met andere Europese landen. Het afgelopen jaar nam het percentage vrouwen in Senior Managementfuncties in Nederland zelfs licht af. Wereldwijd is er daarentegen sprake van een voorzichtige stijging van het aantal ‘topvrouwen’.

Dat blijkt uit het jaarlijks terugkerende onderzoek ‘Women in Business’ van Grant Thornton. Het zijn met name de Baltische Staten en Aziatische landen die over een hoog percentage vrouwelijke CEO’s, CFO’s of Directors beschikken. Een ‘kansrijke’ route naar de top in Nederland is volgens de onderzoekers die van Human Resources Director in de gezondheidszorg. Diversiteit werkt
Hoewel diversiteit in de top bijdraagt aan sterke bedrijfsresultaten, worden Senior Managementfuncties in Nederland in negen van de tien keren nog steeds door een man bekleed. Slechts elf procent van de topfuncties anno 2013 is in handen van een vrouw. Daarmee neemt Nederland - na Japan en de Verenigde Arabische Emiraten - een van de laagste posities wereldwijd in. Ook op Europees terrein is er sprake van stagnatie: het percentage vrouwen in topfuncties bleef met 25 procent nagenoeg gelijk aan 2012 (24 procent). Volgens Karin van Wijngaarden, partner bij Grant Thornton, zijn Nederlandse vrouwen ‘weldegelijk actief in het bedrijfsleven, maar kiezen zij vaak bewust voor een parttime functie. Doorstromen naar de top is dan moeilijk.’ 

Meer vrouwen in topfuncties in ‘snelgroeiende’ economieën

Wereldwijd is er sinds 2010 juist sprake van een stijging van het aantal vrouwen aan de top: het percentage vrouwen in ‘topposities’ steeg het afgelopen jaar van 21 procent naar 24 procent. Deze groei werd met name veroorzaakt door het hoge percentage topvrouwen in de snelgroeiende BRIC-economieën (28 procent), Zuidoost-Azië (32 procent) en de Baltische staten (40 procent). Landen waar opvallend veel vrouwen een Senior Managementfunctie bekleden, zijn China (51 procent), Polen (48 procent) en landen zoals Letland (43 procent), Estland (40 procent) en Litouwen (40 procent). In deze laatste groep landen is de vrouwelijke arbeidspopulatie al jaren hoog, onder meer door de - van oudsher - sterke onderwijsparticipatie van vrouwen. 

Flexibel werken
De inzet van flexibele werkschema’s is volgens de onderzoekers niet direct de oplossing om het percentage vrouwen aan de top te bevorderen. In Europa biedt driekwart van de bedrijven flexibele werkschema’s aan (in Nederland zelfs 85 procent), terwijl dat percentage in bijvoorbeeld China en de BRIC-landen respectievelijk 27 procent en 40 procent bedraagt. De invoering van een verplicht ‘vrouwenquotum’ is een maatregel die een op de twee Nederlandse organisaties verwelkomt (52 procent), tegenover 33 procent in de Europese Unie. Opvallend is dat een meerderheid van de Nederlandse respondenten (98 procent) aan geeft geen concrete plannen te hebben om het aantal vrouwen aan de top te bevorderen.
Karin van Wijngaarden zegt hierover: "Flexibele werkschema’s trekken vrouwen in Nederland en andere volwassen economieën niet over de streep. Gedwongen regels vanuit de overheid vindt een deel van het bedrijfsleven ook geen oplossing. De ervaring dat bedrijfsprestaties door diversiteit daadwerkelijk verbeteren, zet organisaties wellicht wél aan het denken. Het IBR laat zien dat er een verband is tussen de groeiende economieën en diversiteit aan de top. Juist nu is het belangrijk dat het bedrijfsleven en de overheid grip krijgen op deze stagnatie en de doorstroming naar boven bevorderen. Positief is dat er steeds meer hoogopgeleide en ondernemende vrouwen zijn. Een deel daarvan kan zeker doorstoten naar de top." 

Snelste route naar de top
Snelste route naar de top: Chief Financial Officer bij een Chinese Healthcare-organisatie
De onderzoekers brachten ook in kaart wat wereldwijd ‘de meest kansrijke route’ naar de top is voor vrouwen. De functie van Chief Finance Officer van een Healthcare-organisatie in China biedt het meeste perspectief:
• De ‘boardroom-positie’ die in China het vaakst wordt bekleed door vrouwen is die van Chief Financial Officer (31 procent)
• Healthcare als sector beschikt over het hoogste percentage topvrouwen (45 procent)
• China heeft het hoogste percentage vrouwen in Senior Managementfuncties (51 procent) In Nederland maken vrouwen met name 'kans' in de Healthcare-sector en het onderwijs, in de rol van Human Resources Director of Chief Operating Officer.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Recruiter denkt dat kandidaten vaardigheden op cv overdrijven
 Vier vereisten voor een efficiënt datacenter
 ‘Positief verband tussen stakeholdergericht leiderschap en betere financiële bedrijfsprestaties’
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Veel kansen voor vrouwen in ICT
 Flexibiliteit essentieel om vrouwen aan het werk te krijgen
 Nederlandse Topvrouwen op handelsmissie naar Turkije
 Nauwelijks beweging in de Global Gender Gap rangschikking
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Tips om meer uit e-mail te halen met een CRM-koppeling
Wil je je in 2020 meer focussen op klantengagement? Dan heb je zowel een CRM- als een email marketingsysteem nodig. In dit white paper legt Spotler uit waarom een koppeling zo waardevol is én hoe je dit goed aanpakt. Benieuwd naar de tips?
Download white paper
Lees verder
reacties
Onbekend maakt onbemind (1) 
Geef uw jaaromzet nog een extra boost met inzet van data  (1) 
De kunst van het complimenteren (4) 
Eén op acht werkenden vindt dat organisatie prima zonder printer kan (2) 
Helft Nederlanders ziet op tegen functioneringsgesprek (1) 
Soft Skills: programmeur moet teamspeler zijn, salesmedewerker coole kikker  (1) 
Loonafspraken voor 2020 hoger dan 2019 (1) 
top10
Waar kandidaten zich aan storen tijdens een sollicitatiegesprek
De top-100 snelst groeiende beroepen van de toekomst: Mensenwerk blijft groeien
Dit jaar nog geen advertenties op WhatsApp
IT-trends in 2020: hoe AI alle andere trends gaat beďnvloeden
Posities in zorg overheersen in top tien snelst groeiende banen
Duurzame kijk op HRM oplossing voor burn-outklachten?
Meerwaarde creëren uit menselijk kapitaal met ISO-norm
Stap uit de sprookjeswereld en stop het (digitale) zwart-wit-denken
Nederland ideale vestigingsplek dankzij digitale infrastructuur
Bedrijven plukken steeds vaker voordelen van mobiele CRM-apps
meer top 10