zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Beleidsontwikkeling rond cloud computing nog fragmentarisch

8 maart 2013 - Een groot aantal landen wereldwijd werkt aan de verbetering van het juridisch kader voor cloud computing. Dat gebeurt echter in verschillende tempo’s waardoor landen het risico lopen dat ze niet het volledige potentieel uit cloudtechnologieën behalen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van BSA | The Software Alliance.

De 2013 BSA Global Cloud Computing Scorecard is het eerste rapport ooit dat de veranderingen rond cloud computing op wereldwijde schaal in kaart brengt. Volgens het rapport zijn de grootste wereldwijde IT-markten tot stilstand gekomen of gekrompen, maar komt er op andere plekken wet -en regelgeving tot stand die cloud computing bevordert. 



Gefragmenteerde beleidsvorming
De Scorecard laat ook zien dat er sprake is van gefragmenteerde beleidsvorming. Sommige landen stimuleren lokale cloudmarkten en voeren wet- en regelgeving in die het dataverkeer over grenzen beperken of de internationale concurrentie bemoeilijken.
"We zien maar mondjesmaat vooruitgang in de beleidsvorming rond cloud computing," zegt Robert Holleyman, bestuursvoorzitter en CEO van BSA. "Slecht uitgedachte privacy- en beveiligingsregels belemmeren het vrije verkeer van data over grenzen. Te veel landen houden de cloud voor zichzelf. Dat beperkt de schaalvoordelen waar iedereen van profiteert. Voor een samenhangende wereldwijde marktplaats zijn meer bruggen en minder drempels nodig." 

Nieuwe privacywet in Singapore
De nieuwe BSA Cloud Scorecard bouwt voort op de eerste editie die vorig jaar uitkwam. De grootste stijger in de ranking is Singapore, dat steeg van de tiende naar de vijfde plaats. Singapore voerde een nieuwe privacywet in die zorgt voor vertrouwen bij gebruikers en tegelijkertijd zakelijke innovatie stimuleert. Japan blijft volgens de studie voorop lopen dankzij samenhangende wetgeving die digitaal zakendoen ondersteunt. Australië behoudt de tweede plaats. De Verenigde Staten namen de derde plaats over van Duitsland, dat nu vierde is. 

Beleidsverbetering staat stil
Volgens de studie is de beleidsverbetering in de grootste wereldwijde IT-markten tot stilstand gekomen. Vooral de zes landen in de Europese Unie die deelnamen aan het onderzoek, blijven sterk achter in de ranking. Andere maken zich los van de wereldwijde markt – met name Korea, Indonesië en Vietnam hebben contraproductief beleid ontwikkeld. 

Zeven beleidsgebieden
De studie evalueert landen op zeven beleidsgebieden die cruciaal zijn voor cloud computing-services: dataprivacy, cyberbeveiliging, cybercrime, intellectuele eigendom, technologie-interoperabiliteit en juridische harmonisatie, vrije handel en ICT-infrastructuur. 

Enkele uitkomsten
• Singapore stijgt in de lijst door een nieuwe privacywet die het recht van burgers erkent om hun persoonlijke informatie te beschermen en tegelijkertijd het belang van bedrijven erkent om data op een redelijke manier te gebruiken;
• Maleisië maakte de stap van opkomende naar volwassen economie door cybercrime tegen te gaan, copyright-wetgeving te stimuleren en digitale handel mogelijk te maken.
• Canada, Rusland en India stegen in de ranking door het implementeren van internationale copyright-overeenkomsten;
• In Europa en de Verenigde Staten is er stilstand door het continue debat over privacywetgeving;
• Indonesië en Vietnam zijn landen die buitenlandse cloudleveranciers belemmeren door veel bureaucratie, datalocatie-eisen of het beperken van vrij verkeer van data over grenzen.
"In de wereldwijde economie moeten bedrijven zaken kunnen doen waar een markt is – klanten horen toegang te hebben tot het beste wat de wereld te bieden heeft," zegt Holleyman. "Het beleid van elk land beïnvloedt de wereldwijde markt. Wij hebben geen identieke wetten nodig voor elk land, maar landen moeten wel het op de juiste manier omgaan met data stimuleren, om zo innovatie te ondersteunen in een snel veranderende markt." 

Beleidsblauwdruk met zeven pinten
BSA | The Software Alliance stelt een geüpdatete beleidsblauwdruk voor met zeven punten voor landen, die daarmee en omgeving creëren die cloud-groei en innovatie stimuleert.
1. Beschermen van de privacy: gebruikers moeten er op kunnen vertrouwen dat hun informatie met zorg wordt behandeld. Providers moeten de vrijheid hebben om data efficiënt te verplaatsen binnen de cloud.
2. Bevorderen van de veiligheid: effectief risicomanagement vereist de nodige flexibiliteit om hoogwaardige beveiligingsoplossingen.
3. Bestrijden van cybercriminaliteit: justitie en cloud-leveranciers moeten beide effectieve juridische middelen inzetten om ongeautoriseerde toegang tot data tegen te gaan.
4. Beschermen van intellectuele eigendom: wetgeving moet duidelijke bescherming bieden tegen inbreuken op onderliggende cloud-innovaties.
5. Zorg dragen voor dataportabiliteit en het harmoniseren van wereldwijde regels: overheden moeten samen met de sector werken aan het ontwikkelen van standaarden voor het faciliteren van datastromen en het minimaliseren van conflicterende wettelijke verplichtingen
6. Het stimuleren van vrije handel: elimineer drempels als voorkeursproducten of voorkeursleveranciers.
7. Stimuleer de IT-infrastructuur: zorg voor incentives voor het investeren in breedband en promoot universele toegang.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Test uw externe cloud-leverancier op zeven punten
 Vijf tips om op cloud-uitdagingen in te spelen
 Cloud herdefinieert rol CIO
 HR-systemen werken steeds vaker via de Cloud
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10