zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Test uw externe cloud-leverancier op zeven punten

1 maart 2013 - 80 procent van de Nederlandse managers gaat er vanuit dat de verantwoordelijkheid voor de gegevensbeveiliging bij de cloud-provider ligt, blijkt uit onderzoek van Iron Mountain. En hoewel EU-richtlijnen de verantwoordelijkheid voor gegevensverliezen duidelijk bij de eigenaar leggen, denkt meer dan de helft van de Nederlandse ondervraagden (56 procent) dat problemen met hun data meer reputatieschade veroorzaken bij de cloud-leverancier dan bij hun eigen bedrijf.

Tijd om wakker te worden: Iron Mountain heeft een Zeven Punts Cloud Controlelijst opgesteld voor een snelle audit van de externe cloud-leverancier. Immens populair
Iron Mountain ondervroeg IT, financiële en juridische beslissers in middelgrote tot grote bedrijven in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Uit de resultaten blijkt dat cloud-gebaseerde data-opslag een immens populaire optie is voor bedrijven. Zo heeft 57 procent van de ondervraagde managers aangegeven dat ze gegevens naar de cloud hebben verhuisd, of plannen hebben om dat de komende twaalf maanden te doen. Uit het Iron Mountain-onderzoek blijkt dat managers vinden dat ze verantwoordelijk met hun cloud-opslag omgaan. 

Cloud-opslag
81 Procent van de Nederlandse ondervraagden geeft aan enig onderzoek te doen naar zijn cloud-opslagleverancier. Maar nu een vijfde (22,5 procent) van de Nederlandse respondenten aangeeft ál zijn gegevens in de cloud op te willen slaan, is meer begrip over aansprakelijkheid en risico´s noodzakelijk. "Cloud-opslag is aantrekkelijk in termen van flexibiliteit, toegankelijkheid en efficiëntie," zegt Christian Toon, hoofd informatiebeveiliging van Iron Mountain Europa. "Maar de noodzaak van een informatiestrategie blijft. Bedrijven die de cloud benutten, moeten een combinatie van cloudopslag en offline tape-backup overwegen." 

Zeven-Punts Cloud Controlelijst

Iron Mountain biedt een Zeven-Punts Cloud Controlelijst voor een snelle audit van de externe cloud-leverancier:

1. Zoek uit waar de gegevens worden opgeslagen, wie er toegang toe heeft, en of de gegevens zullen of kunnen worden verplaatst
Dit is van cruciaal belang voor het waarborgen van gegevensbeveiliging en integriteit. Sommige gegevens, zoals HR-administratie, mogen wettelijk niet over internationale grenzen worden verplaatst. 

2. Houd rekening met de fysieke en de IT-infrastructuur van het datacentrum
Hoe veilig is het gebouw? Waar staat de IT-apparatuur, zoals servers en kabels en hoe wordt het centrum beveiligd? Apparatuur kan geïnfecteerd raken met malware met gevolgen voor alle gehoste data. 

3. Vergeet de mensen niet

Medewerkers die met de gegevens omgaan, moet je kunnen vertrouwen. Controleert de cloud-provider zijn medewerkers en krijgen die opleiding en oefening? 

4. Zoek uit hoe het zit met de bedrijfscontinuïteit

Zijn de gegevens veilig als er iets misgaat? Welke herstelfaciliteiten heeft de leverancier, zoals reservesystemen en noodstroom-voorzieningen? 

5. Weet dat omvang telt

Hoeveel gegevens heeft u opgeslagen? Als er iets misgaat is grootschalig herstel in de cloud zeer problematisch. Verplaatsen van informatie van en naar de cloud vereist grote bandbreedte. Herstel van meer dan twintig Gigabyte gaat wel vanaf tape. 

6. Wed niet op één paard
Afhankelijkheid van één of één soort back-up is te riskant. Bouw een gelaagde informatiebescherming die de cloud-, tape- en disk-opslag combineert. 

7. Bescherm gevoelige informatie

De cloud is waarschijnlijk geen goede optie voor het opslaan van hoogstgevoelige, unieke of wettelijk beschermde gegevens zoals intellectuele eigendommen, HR-gegevens en financiële plannen. Dit soort informatie kan veiliger bewaard worden op papier, op back-up tape of disk.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Infrastructure-as-a-Service versnelt groei cloud computing
 Vijf tips om op cloud-uitdagingen in te spelen
 Zes online back-up-trends voor 2013
 Helft zakelijke gegevens buiten firewall opgeslagen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10