zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkzoekende jongere is steeds hoger opgeleid

5 maart 2013 - Het aantal bij UWV geregistreerde jonge werkzoekenden is ten opzichte van 2011 met 30 procent gestegen. Met name onder hoogopgeleide jongeren en jongeren met een mbo 3 of 4 opleiding nam het aantal werkzoekenden fors toe. Dit blijkt uit de nieuwe Basiscijfers Jeugd van de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en UWV.

Uit de cijfers volgt dat het aantal mbo'ers dat met een stage of leerbaan begon in de laatste vier maanden van vorig jaar 20.000 lager is dan in 2011. UWV telde eind december 2012 ruim 16.000 werkzoekende jongeren meer dan een jaar geleden. Ruim 71.000 jongeren tot 27 jaar staan bij UWV geregistreerd als werkzoekend. Van deze groep heeft 42 procent een mbo-opleiding afgerond. Elf procent is Hbo- of WO-opgeleid, 47 procent is laagopgeleid en heeft geen startkwalificatie. 



Regio´s
In nagenoeg alle regio's stijgt het aantal geregistreerde werkzoekende jongeren ten opzichte van december 2011. Grootste stijgers zijn de regio's Midden-Holland, Midden-Brabant en de Achterhoek. In Zeeland en Zuid-Gelderland blijft het aantal geregistreerde jongeren min of meer gelijk aan een jaar geleden. 

Sterke stijging
Opvallend is de sterke procentuele stijging van het aantal hoogopgeleide werkzoekende jongeren. Hun aantal verdubbelde in een jaar tijd tot bijna 8.000 in december 2012. In absolute zin is echter de toename onder jongeren met een mbo 3 of 4 opleiding het grootst. Hun aantal nam toe met 7.000 tot ruim 16.000. Mogelijk heeft een deel van deze jongeren doorgeleerd tijdens de economische crisis en bieden zij zich nu na het afronden van hun opleiding aan op de arbeidsmarkt. Een lichtpuntje is dat het aantal werkzoekende jongeren zonder startkwalificatie maar zeer beperkt steeg het afgelopen jaar. 

Plaatsingen op een leerbaan lopen terug; stageplaatsingen stijgen

In vergelijking met een jaar geleden daalde het aantal plaatsingen van 220.000 naar 200.000. De plaatsingen op een leerbaan zijn de laatste vier maanden in vergelijking met 2011 gedaald van 83.000 naar 46.000. Het aantal plaatsingen op een bol-stage is, ondanks de recessie, juist met 17.000 gestegen. Het stage- en leerbaanoffensief van SBB en de kenniscentra heeft zichtbaar bijgedragen aan het in stand houden en uitbreiden van het aantal stageplaatsen, zodat een groot deel van de jongeren alsnog hun opleiding kan vervolgen met een stageplek.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Google verslaat vacaturebanken bij banenjacht jongeren
 Crisis tempert verwachtingen jongeren over arbeidsmarkt
 Jongere werknemers: meer risico op burnout dan oudere collega's
 Jongeren en hoger opgeleiden enthousiast over parttime ondernemerschap
 
 
reacties
 
Richard de Wit  |   | 
5-03-2013
 | 
08:31 uur
Het is mooi dat er zo veel hoog opgeleiden zijn. Het enige nadeel eraan is dat het vooralsnog niets op zal leveren. Dat doet het al 60 jaar niet gezien de fantastische situatie waarin het geheel zich in bevind. Liegen kan de mens als de beste. Daar hebben we zelfs de eerste plaats in. Daarbij zijn al die superstudenten ook nog vaak matig over de sloot heen met de bekende hakken. Ook staat Nederland nu niet echt op het hoogste niveau zit binnen afgestudeerden. De studieschulden zijn wel lekker hoog. Daarbij ook nog eens de dat gemiddelde de ervaring heeft van een rookie en de werkelijkheid bij lange na niet is aan het geleerde. Als ik nu zie dat een HBOer nu nog lager presteert als een MBOer voor 20 jaar geleden deed vraag ik mijn zelf hoe dit ligt met de kwaliteit hiervan. Slagingskansen van 99% als er ook 99% moet slagen van een partij ongeschikte personen is angstaanjagend. Daar sjoemelen ze aardig mee. Oh, btw er zal vast wel een schrijffout instaan maar een ieder snapt precies waar ik op doel.
Selwyn Donia  |   | 
5-03-2013
 | 
16:39 uur
Werkgevers hebben last van het HALO effect t.o.v hoogopgeleid zijn. ''Hoogopgeleid zijn'' is een soort religieus containerbegrip geworden wat weinig tot niets zegt over iemands capaciteit. Hooguit zegt het iets over het feit dat iemand in staat is om kennis te reproduceren.

Wat betreft hoogopgeleide jongeren is er een infarct aan het ontstaan op de arbeidsmarkt. Er komen elk jaar nieuwe afgestudeerden bij, de concurrentie wordt groter, het onderscheidend vermogen minimaler en dan zijn er nog opleidingen waar werkgevers weinig tot geen waarde aan hechten.

Ondanks deze feiten is het aan de werkzoekende om creatief om te gaan met de situatie, die de komende jaren niet zal verbeteren. De tijd dat een goede opleiding de garantie was voor een baan en succesvolle carriere is voorbij. Men zal zich harder moeten inspannen en anders moeten profileren om een plek binnen het bedrijfsleven te bemachtigen. Wellicht dat HBO opleidingen daar meer aandacht aan besteden, want al die ''rode loper'' verhalen blijken voor steeds meer jonge hogeropgeleiden niets anders dan een teleurstelling.



REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10