zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Jongere werknemers: meer risico op burnout dan oudere collega's

10 februari 2012 - In de drang naar hogere productiviteit, letten werkgevers steeds meer op het werkvermogen van hun medewerkers. Zijn die in staat om te voldoen aan de eisen van hun werk of bestaat er een risico dat ze uitvallen? Ook de overheid vindt een hoge en duurzame inzetbaarheid van werknemers belangrijk en stimuleert het gebruik van de Work Ability Index (WAI). Volgens SKB kun je het werkvermogen beter vaststellen als je naast de WAI ook specifieke vragen stelt over stress.

Jongere werknemers komen dan niet meer als beste uit de bus. De zogenaamde Y-generatie heeft namelijk vrij veel te maken met uitputting en overbelasting. Dat meegerekend is hun werkvermogen slechter dan dat van hun tien jaar oudere collega's. Jongere medewerkers kennen het laagste percentage met een matige of slechte WAI-score. Omdat hier wel meer medewerkers zijn met een verhoogd risico op burnout, is het totale percentage medewerkers met een verminderd werkvermogen groter dan in de groep met tien jaar oudere collega's. De WAI signaleert het grootste deel van de jongeren met burnout-risico niet. Stress bij Y-generatie
SKB komt tot dit inzicht op grond van vitaliteitsonderzoek bij tientallen organisaties. In deze onderzoeken heeft SKB naast de WAI ook aanvullende vragen over energie en herstelbehoefte opgenomen. Uit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat een hoge herstelbehoefte een prima 'early warning' is voor uitputting, en daarmee een verhoogd risico op burnout signaleert. Andere bekende gevolgen van een hoge herstelbehoefte zijn een verhoogde kans op ziekte en ongevallen en verminderde creativiteit.
Geboren in een tijd van economische voorspoed en technologische vooruitgang (1978 - 1995) wordt aan de Y-generatie een zelfverzekerde, optimistische houding toegeschreven. Een hoge herstelbehoefte laat echter zien dat deze groep het zwaar heeft: er zijn veel meer medewerkers met een burnout-risico dan bij de 35 - 44 -jarigen. 

Energie is de sleutel tot hoger werkvermogen

In de discussies over 'werkvermogen' overheerst de negatieve invalshoek: risico's en kans op uitval. Ook herstelbehoefte is wat dat betreft een negatieve indicator. Het is interessanter om te onderzoeken wat medewerkers energie geeft. Dat bevordert niet alleen het werkplezier, maar ook de resultaten van de organisatie. Energie is niet voor niets de centrale factor in engagement en bevlogenheid. Bij jongere medewerkers blijken vooral afwisseling en inspirerend leiderschap bij te dragen aan meer energie.
"Als u het beste uit uw mensen wilt halen, optimaliseer dan de factoren die energie geven en bewaak de herstelbehoefte zodat uw medewerkers niet overbelast raken," besluit Jan Prins, directeur SKB.

 
 Doorsturen   6 reacties  

 

Laatste nieuws

 Verschil levensverwachting hoog- en laagopgeleid groeit
 Duitse graadmeter: wereldwijde recessie zet door
 Hoe weet u of iemand over de juiste mindset beschikt?
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Hoe herkent u de signalen van een burnout?
 Vijf tips om het risico op een burnout te verkleinen
 WAI herkent burnoutrisico van hoger opgeleide niet
 Manager heeft steeds meer kans op burnout
 
 
reacties
 
Nicky  |   | 
12-02-2012
 | 
18:14 uur
Jongeren weten gewoon niet meer wat werken inhoudt. Komen uit een klaagcultuur en verwachten wonderen.
N.H.C.J.  |   | 
13-02-2012
 | 
09:14 uur
Jongeren weten heel goed wat werken inhoudt, echter niet iedereen. Daarnaast zou deze groep een groter werkvermogen moeten hebben i.p.v. een verminderend werkvermogen.

''Energie is de sleutel tot hoger werkvermogen'', hier geloof ik zeker in.

Kanttekening bij dit artikel is dat iedereen dus gewoon een burn-out of stress kan oplopen... De mate van meer risico hangt af van het individu en zijn omgevingsfactoren.

Jongere  |   | 
13-02-2012
 | 
14:09 uur
Wat een onzin... elke baan die ik ooit gehad heb moet ik dubbel werken omdat de hufter waar ik mee samen moet werken geen flikker uitvoert omdat ie een vast contract heeft en al 15 jaar op dezelfde plek zit omdat ie precies net genoeg doet om geen werkweigering ten laste gelegd te kunnen krijgen.

En dat gebrek aan werkmentaliteit mogen de jongeren dan weer goedmaken... omdat mensen met een vast contract te beroerd zijn om hun best te doen.

Van mij mogen ze dat hele vaste contract op de schop doen, kijken hoeveel luie, incompetente, ouwe lullen er dan nog op hun plek blijven zitten.
Frank  |   | 
13-02-2012
 | 
17:05 uur
@ Jongere,
Doordat de oudere al lekker gestationeerd zijn, moeten de jongeren meer werk doen wat dus de kans op een burnout verhoogd. In dit stuk zit echt wel een zekere zin van waarheid in.
Goedkope kerstpakketten  |   | 
12-07-2012
 | 
11:18 uur
De leefstijl beďnvloedt ook de gevoeligheid voor stress lijkt mij. Zouden jongeren niet ongezonder leven? Minder slapen, slechter eten, meer roken etc. wat hieraan bijdraagt?
Marianne  |   | 
16-07-2012
 | 
10:01 uur
Terecht wordt in het artikel een inspirerende leiderschapsstijl genoemd. De jongeren van nu zijn van jongs af aan gewend serieus genomen te worden, zijn gewend dat er naar hen wordt geluisterd, dat er discussie mogelijk is. En dan komen ze in een hiërarchische werkomgeving, waar ze gewoon moeten doen wat de baas zegt. Lijkt me nogal logisch dat ze gestresst raken.
We zeggen meestal dat we medewerkers moeten motiveren, maar mijn ervaring is dat de meeste nieuwe medewerkers gemotiveerd binnen komen. Als we ze op enig later moment dus moeten gaan motiveren, is er iets mis gegaan. We moeten zorgen dat ze niet gedemotiveerd raken, hoef je ze ook niet te motiveren. Situationeel leiderschap is daarvoor zeer nuttig. Minder managers, meer leiders!


REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
De éénjarige opleiding tot Qualified Bedrijfskundige
Leer bedrijfskundige kennis integraal toe passen in complexe en continu veranderende situaties. Een unieke opleiding waar aandacht is voor kennis, vaardigheden én jouw persoonlijke ontwikkeling! Start 29 oktober, download nu de brochure!
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Stuur je medewerkers veilig en voordelig de weg op
Belang van een goede werkgeversverklaring
Waar voldoet een goede website voor jouw bedrijf aan?
De juiste planning voor een feilloze bedrijfsverhuizing
reacties
Hoe kunt u slaaptekort van uw medewerkers oplossen? (1) 
De klant is koning, maar is uw medewerker dat ook?  (1) 
Ultieme teambuilding: met het team op vakantie (1) 
HR-beslisser: starters met traineeship mogen meer verdienen dan starters zonder (1) 
De hoge werkdruk grootste probleem in organisaties (1) 
Luieroorlog lijkt voorbij (1) 
Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties (1) 
top10
Hoe kunt u slaaptekort van uw medewerkers oplossen?
Zeven tips voor sneller burn-out herstel (video)
Vijf slimme manieren die u helpen uw concurrenten te overtreffen
Nieuwe tech tools die uw wervingsproces kunnen moderniseren
Automobilist kijkt naar werkgever voor opladen elektrische zakelijke auto
Dekkingsgraad duikt onder kritieke grens
Vijf fabels over het hergebruiken van software
Ruim 220. 000 mensen werken niet vanwege zorgtaken
Bijna net zoveel vacatures als werklozen
Economisch beeld fractie minder gunstig
meer top 10