zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

‘Sttt. . . ik ben even stil in de storm’

20 februari 2013 - Geluid is altijd en overal om ons heen. U kunt geen winkel of restaurant binnenstappen of u hoort muziek. Het gebrom van auto’s die voorbij rijden en vliegtuigen die overvliegen zijn als een constante ruis in ons leven. Ook in ons werk ontkomen we niet aan het gerinkel van telefoons, het geratel van papierspuwende printers en het monotone gezoem van de airconditioning.

"We zijn de rust van stilte niet meer gewend," zegt Slow Working trainer Heidi Does van doesmindful.nl. "We ervaren stilte snel als nutteloos, saai of ongemakkelijk en kiezen voor strategieën die zulke gevoelens overstemmen of wegduwen: we zetten de radio aan, we eten gedachteloos een zak drop leeg, we shoppen snel een paar nieuwe schoenen bij Zalando, of we checken voor de zoveelste keer het laatste nieuws op nu.nl. Gelukkig, voor even is dat vervelende gevoel weg." Toch is stilte - en de vaardigheid om daar adequaat mee om te gaan - cruciaal om goed te presteren in uw werk. Want, hoewel telefoontjes en e-mails altijd blijven binnenkomen, toch besteed u de bulk van uw tijd aan werk dat stille focus en concentratie vergt: bijvoorbeeld het voorbereiden van een offerte, een beleidsplan of een creatief project. Juist stilte biedt u de kans om uw specifieke stress triggers te ontdekken en de daarop volgende automatische kettingreactie van afleidingsmanoeuvres en ongezonde gewoontes te doorbreken. Maar hoe leert u wennen aan stilte?

Een mooi begin is alle manieren waarop u zelf achtergrondruis of chaos creëert in uw leven te gaan elimineren. Liefst in hele kleine stapjes, zodat uw ongeduldige geest niet onmiddellijk in opstand komt. Denk aan alledaagse voorbeelden als deze:
• Zet de radio in je auto eens uit. De relatieve stilte die dan ontstaat werkt misschien op uw zenuwen. Leer die reactie herkennen en verdragen. U zult er dan ook in uw werk op den duur makkelijker mee omgaan.
- Hou een keer een TV-loos kwartiertje. Zet eens na het avondeten en de vaat doen niet meteen de TV aan. Geniet in stilte van uw welverdiende bakkie troost of wijntje na een dag hard werken. Stilte in plaats van het journaal. Voor u het weet vloeit de stress als vanzelf uit uw lijf.
- Sla de krant een dag over. Mist u echt iets als u het bombardement aan nieuwsberichten eens een dagje laat voor wat het is? Probeer het eens en onderzoek of u echt iets mist.
- Ruim uw bureau of werkkamer eens op. Spullen zijn een vorm van visueel lawaai. Onderschat ook daarvan niet de impact op uw gevoel van welbevinden.
- Praat wat minder. Laat bijvoorbeeld in een vergadering het woord exclusief aan een ander als het onderwerp niet direct iets van doen heeft met uw werk. Focus op enkel luisteren en gun uw collega uw onverdeelde aandacht. Wat doet dat met u? Wat doet het met de sfeer in de vergadering?
Does: "Het loont echt om zo te experimenteren en kleine momentjes van stilte in uw leven in te bouwen. Vooral als u let op het effect ervan op uzelf en op uw omgeving. Stil zijn in een wereld vol lawaai en haastig gedoe vraagt soms moed. Het kan u immers met intense gedachten en gevoelens confronteren die u liever niet ervaart. Maar het helpt u ook vertragen en aandacht te geven aan dat wat echt belangrijk is voor u. Dus, probeer het eens ... en laat de stilte u verrassen." 

Meld u aan voor de gratis teletraining ‘Halveer je werkdruk met Slow Working’ op 27 februari van 20.00 tot 21.00 uur, speciaal voor managers en professionals.in de zakelijke of maatschappelijke dienstverlening.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Hoe kunnen organisaties het verbod op TikTok beheren?
 Bijna negen op de tien Benelux-bedrijven in 2022 getroffen door ransomware
  Een slechte back-up strategie kan aanvallers helpen!
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vier manieren voor meer stilte op de werkvloer
 Bang voor burn-out? Mediteer!
 Moment van stilte bevordert innovatie
 Stilteritueel schroeft bedrijfsresultaten omhoog
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Waar moet je op letten bij het aanschaffen van beveiligingscamera’s voor jouw bedrijf?
Waar kun je elektrische raamdecoratie kopen?
Tips bij elektrische raambekleding kopen
reacties
IT-beslisser verkiest low-code boven high-code applicatieontwikkeling (2) 
Business-IT alignment in complexe organisaties is mensenwerk (1) 
Werknemers zijn enthousiast over het gebruik van generatieve AI op werkplek  (1) 
84 procent Nederlanders ontvangt oplichtingsberichten op smartphone (1) 
Hoe geef ik leiding aan vaste medewerkers voor de toekomst? (1) 
Mentale gezondheid weinig onderwerp van gesprek op werkvloer  (1) 
Prijs Audi Q4 E-Tron Sportback: minder hoofdruimte, meer geld (1) 
top10
Zo geef je je werknemersbetrokkenheid een boost
Bij 45 procent organisaties moet medewerker meebetalen aan dure opleiding
Vrouwen in IT willen flexibele werktijden en een goed opleidingsbudget
Werknemer vindt het belangrijk dat werkgever investeert in persoonlijke ontwikkeling
Een op de tien overweegt verzekeringen op te zeggen vanwege inflatie
'Iemand heeft een bestand met u gedeeld'
Complexiteit van databeheer groeit evenredig met de diversiteit van cloud-implementaties
Helft Benelux executives is onvoldoende voorbereid op disruptie
Tekort aan security-vaardigheden zorgt voor flink meer beveiligingsincidenten
Werkgevers slaan de plank mis als het gaat om arbeidsvoorwaarden
meer top 10