zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gemiddelde dekkingsgraad pensioenfondsen ultimo 2012 op 102 procent

4 januari 2013 - De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen was per eind december 2012 gelijk aan 102 procent. Dit betekent een daling van één procentpunt ten opzichte van de maand daarvoor, toen deze nog op 103 procent lag.

Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon Hewitt. Met een dekkingsgraad boven de 100 procent kunnen de pensioenfondsen aan hun verplichtingen voldoen, maar zitten ze nog niet aan de vereiste minimale dekkingsgraad van 105 procent. "Vergelijken we de dekkingsgraad per 31 december 2012 met die van 2 januari 2012, dan zien we een daling van een procent," zegt Raymond de Kuiper, Director Risk & Financial Management Consulting bij Aon Hewitt. "Op basis van driemaands middeling, de toen geldende waarderingstechniek, was de gemiddelde dekkingsgraad in januari van het afgelopen jaar 103 procent. De dekkingsgraad van 31 december 2012 is 102 procent op basis van de UFR, de techniek geïntroduceerd per eind september van dit jaar. De UFR heeft dus de rentedaling die dit jaar heeft plaatsgevonden grotendeels gecompenseerd." Rentes gedaald, aandelen positief

De zogenaamde swaprente daalde in 2012 voor looptijden van tien jaar met 0,9 procentpunt en voor looptijden van dertig jaar met 0,4 procentpunt. Aandelen stegen met gemiddeld veertien procent.
Ten opzichte van eind november daalden rentes licht, zowel de 10- als de 30-jarige swaprente met 0,1 procentpunt. Aandelen noteerden in december een stijging van 0,5 procent.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Vijf tips om afval te reduceren in productie
 Hoogste aantal nieuwe motorrijders sinds 2002
 Emotionele gezondheid wordt nog te vaak vergeten door werkgevers
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Lonen 2013: Pensioenpremies drukken belastingvoordeel
 Gemiddelde dekkingsgraad pensioenfondsen dit jaar gelijk gebleven
 Nederland wereldwijd tweede in toename pensionado’s
 Wijziging pensioenbeleid biedt werkgever kans om werknemerprestaties te verbeteren
 
 
reacties
 
Job te Pas  |   | 
4-01-2013
 | 
09:48 uur
Als de regeringen met Ruding, Kok en Zalm als ministers van financiën geen greep in de ABP-kas van 32 miljard euro hadden gedaan tijdens de privatiseringsperiode van het ABP, dan had het ABP nu geen enkel probleem gehad met de dekkingsgraad.

En als de controle op de andere pensioenfondsen effectief was geweest, dan gold dit zeker ook voor een aantal onder hen.


Voorbeelden van een niet integere overheid.

Voor mij voldoende reden om iedere premiebetaler zelf een vorm van pensioenbelegging te laten kiezen.
Will  |   | 
4-01-2013
 | 
09:54 uur
Dus de voorgenomen massale kortingsacties zullen bij deze stand onder de 105 doorgang vinden. Denk niet dat we blij moeten zijn met deze sluipende en voor het grote publiek verholen nivelleringsmaatregelen.
En helemaal niet met de wetenschap dat dekkingsgraden een technisch fenomeen zijn en de te nemen maatregelen een nietszeggende druppel op gloeiende platen zijn. Structurele problemen en hoge kosten voor beheer in het woud van regelingen worden er niet mee opgelost. Marginale aanpassingen in de huidige gedifferentieerde pensioenregelingen werken alleen als er op korte termijn weer economische groei ontstaat. En laat die substantiële groei nu voorlopig uitblijven. Er hoeft maar een kleine marktcorrectie te zijn, zoals het noodgedwongen afwaarderen van onroerend goed op balansen van beleggers en verzekeraars, of de dekkingsgraad van veel pensioenfondsen klapt weer onder de 100. Dan komt de volgende trance kortingen. In de huidige volatiele markt is mi. het bestaande pensioenstelsel in NL niet houdbaar. Schaalgrote, volume en de relatie met een inkomenspolitiek is er niet. Dus iedereen kijkt alleen naar het mooie verleden en blijft zitten waar die zit. Het gevolg zal een zachte en ongestuurde sanering van regelingen zijn.
Will  |   | 
4-01-2013
 | 
10:31 uur
@ Job te Pas
Ook als die greep in de kas er niet was geweest was de 32 voor 40% verdampt.
Met hetzelfde effect en probleem als nu.
Misschien is die 32 wel met een beter rendement besteed dan dat het in fondsen was blijven hangen? In goede tijden kun je werken en ondernemen met je voorzieningen. In slechte tijden gaan we massaal met de kont op een zak spaargeld met lage rente zitten. Pensioenfondsen zijn altijd statische en weinig ondernemende besturen geweest. Conservatief sturen op zekerheid door WN/WG delegaties zonder innovatief vermogen. En verzekeraars die het al heel goed deden als ze de benchmark behaalden. Dat heeft dus niet gewerkt. Zeg maar wat het beste is? Maar nu alle risico's in je mix uitsluiten is zeker geen garantie voor een beter resultaat.
Om tegemoet te komen aan een meer dynamische economie zie ik meer iets in een lager gegarandeerd basispensioen met een variabel risico/resultaat afhankelijke opslag. Waarbij je als genieter zelf kunt kiezen voor een bepaald risico profiel. Dit zorgt voor meer betrokkenheid bij je pensioen en geeft de mogelijkheid om gedeeltelijk maatwerk te kiezen wat past bij je prive situatie en/of wensen.
Fons Rademakers  |   | 
4-01-2013
 | 
15:02 uur
De discussie rondom de verlaging van de pensioenen is de grootste volksverlakkerij sinds de Eerste Wereldoorlog; wij worden massaal belazerd door de 40-ers, die met allerlei kunst- en vliegwerk ( rekenrente, demografie etc.) proberen om zelf met een veel beter pensioen weg te komen over de rug van de huidige pensionados. De AEX-index heeft momenteel de hoogste stand sinds jaren en toen was er geen enkele sprake van kortingen.
De kunstmatig gecreeerde generatiekloof door eental politieke partijen begint zijn ''vruchten'' af te werpen.
Shame on you!!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
De meest belangrijke bedrijfsverzekeringen op een rijtje
Hoe werkt een laadpaal voor elektrische auto’s eigenlijk?
reacties
'Cybersecurity moet een schoolvak worden' (1) 
De vier belangrijkste betaaltrends om naar uit te kijken in 2020 (1) 
Meer productiviteit in minder tijd (2) 
Europese markt overspoeld met nepartikelen (2) 
Arbeidsmarkt onverminderd goed (1) 
Angst voor baanverlies leidt tot slapeloze nachten (1) 
Meerderheid werknemers denkt dat technologie hun werkervaring verbetert (1) 
top10
Nederlanders bezorgd over de toekomst
Vijf leidende technologietrends
Vier HR-trends voor 2020
Nederland in top tien economisch meest getroffen landen door coronavirus
'Cybersecurity moet een schoolvak worden'
Nederlanders in Europese kopgroep digitale vaardigheden
Bedrijfsleven leunt op achterhaald beleid wanneer het gaat om cyberveiligheid
Supply Chain 4. 0: Klantbeleving als doorslaggevende succesfactor
Diversiteit in Raad van Commissarissen neemt gestaag toe
Volop aandacht voor het menselijk kapitaal
meer top 10