zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vastgoedbeleggers verwachten stijging transactievolume in 2013

24 januari 2013 - Vastgoedbeleggers verwachten dat het aantal vastgoedinvesteringen in 2013 zal aantrekken. Dit blijkt uit het rapport 'Trend Indicator Real Estate Assets Investment 2012' van Ernst & Young. Hiervoor werden ruim 500 Europese bedrijven, waaronder 32 Nederlandse partijen actief in de vastgoedsector, gevraagd naar hun verwachtingen en plannen voor het komende jaar.

Naast een toename van het aantal vastgoedinvesteringen verwacht maar liefst 78 procent van de respondenten dat de gemiddelde omvang van de investeringen ook zal stijgen.


Tristan Dhondt, Partner bij Ernst & Young: "Deze positieve cijfers van de investeerders geven aan dat het vertrouwen groeit en zij weer licht zien aan het eind van de tunnel. 78 procent van de respondenten geeft aan dat de vrees voor een hoge inflatie de vraag naar vastgoed zal stimuleren. Investeerders zien vastgoed door de positieve effecten van inflatie op de waarde van het vastgoed als relatief veilige beleggingshaven. Ook is er groot vertrouwen dat prime vastgoed zich zal blijven profileren. Dit geldt met name voor de retailmarkt." De respondenten zijn er in vergelijking tot vorig jaar van overtuigd dat als gevolg van de Basel III regelgeving, vastgoedfinanciering minder aantrekkelijk wordt voor banken en dat dit leidt tot zelfregulering binnen de hypotheekmarkt. 

Nederlandse vastgoedmarkt blijft aantrekkelijk

De Nederlandse vastgoedmarkt blijft relatief aantrekkelijk voor investeerders. 78 procent van de respondenten beschouwt Nederland als aantrekkelijk, vorig jaar was dit nog 80 procent. In vergelijking met andere Europese landen daalt Nederland hiermee rwee plaatsen naar een twaalfde plaats. Zweden is het meest aantrekkelijk, gevolgd door Turkije en Luxemburg. 

Publieke sector in 2013 de actiefste verkoper

78 procent van de respondenten voorzien een grote rol voor de publieke sector als verkopende partij in 2013. In 2012 lag dit op 31 procent. Ingmar Dirkse van den Heuvel, Director bij Ernst &Young: "De publieke sector is steeds bewuster bezig met een strategisch vastgoedbeleid gericht op de toekomst. Vastgoed is dan ondersteunend aan de bedrijfsvoering van de overheidsinstantie en overtollig, niet-strategisch vastgoed zal worden afgestoten. Ook beheersing van vastgoedprocessen is een belangrijk aspect voor de overheid dat jarenlang niet de focus had. Daarnaast zien we een toename van de belangrijkheid van 'groene' gebouwen binnen de vastgoedportefeuille. Vroeger lag de focus voornamelijk op de prijs en de huurovereenkomst. Nu zijn aspecten als duurzaamheid, energieverbruik en alternatief gebruik meer en meer onder de aandacht. Vastgoed moet zich hierdoor onderscheiden van de concurrentie. 78 procent van de respondenten verwacht dat 'groene' gebouwen een belangrijke rol gaan spelen in verhouding tot de bestaande onroerend goed voor wat betreft gebruik, vraag en investeringen in vastgoed."
Een andere duidelijke trend speelt zich af aan de kant van de kopers . Dhondt: "Langs koperszijde komen de familiale groepen het sterkst opzetten samen met 'high wealth individuals'. Het wordt nog een boeiende tijd om de behoeftes van de actieve verkopers en kopers met elkaar in overeenstemming te brengen."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Institutionele beleggers zijn geen kortetermijnbeleggers
 Hedgefondsbeleggers zien steeds minder de voordelen van regulering
 Nederlandse belegger zet vol in op de Verenigde Staten
 Duurzaamheidsinformatie weegt vaker mee bij beleggingsbesluit
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10