zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Institutionele beleggers zijn geen kortetermijnbeleggers

7 december 2012 - Nederlandse institutionele beleggers houden het grootste deel van hun aandelen in Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen voor een lange periode aan. Meer dan 80 procent van de omvang van de aandelenportefeuilles wordt voor vijf jaar of langer aangehouden en ten minste 55 procent voor een periode van ten minste tien jaar.

Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg (UvT) naar de gemiddelde termijn dat Nederlandse aandelen in portefeuilles van een geselecteerd aantal Nederlandse institutionele beleggers worden aangehouden. Aan het onderzoek deden 's lands grootste pensioenfondsen ABP, Pensioenfonds Zorg en Welzijn, PME en Spoorwegpensioenfonds mee, alsmede de Nederlandse vermogensbeheerders Robeco (beleggingsfonds Hollands Bezit) en Teslin Capital Management. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Eumedion en bestreek ruwweg de periode 2003 tot de eerste helft van 2012. 



Geen korter aandeelhouderschap
Volgens de UvT-onderzoekers is de belangrijkste bevinding dat de resultaten niet de indruk bevestigen die in het maatschappelijk debat soms ontstaat dat institutionele beleggers kortetermijnbeleggers zijn. Gemiddeld wordt een Nederlands aandeel 3,5 jaar aangehouden in de portefeuille van de onderzochte groep Nederlandse institutionele beleggers. Minder dan vier procent van de portefeuillewaarde met Nederlandse aandelen wordt korter dan één jaar aangehouden. De meeste transacties vinden in een kleiner deel van de portefeuille plaats. Volgens de onderzoekers kan dit waarschijnlijk niet alleen worden toegeschreven aan ‘actief’ handelen. Veel kleinere transacties ontstaan bijvoorbeeld als de index als meetlat wordt aangepast, en de vermogensbeheerder zijn eigen beleggingen moet aanpassen om niet te veel risico te nemen. Een andere opvallende conclusie uit het onderzoek is dat de gemiddelde periode dat een Nederlands aandeel wordt aangehouden sinds het begin van de financiële crisis, eind 2007, niet korter is geworden. 

Betrokken aandeelhouderschap
De resultaten van het onderzoek sluiten goed aan bij het concept van 'betrokken aandeelhouderschap'; een concept dat centraal staat in de in juni 2011 gepubliceerde Eumedion Best Practices voor Betrokken Aandeelhouderschap welke door de Eumedion deelnemers worden toegepast. Eumedion zal de resultaten van het onderzoek binnenkort met haar deelnemers en met een aantal beursgenoteerde vennootschappen bespreken.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Hedgefondsbeleggers zien steeds minder de voordelen van regulering
 Nederlandse belegger zet vol in op de Verenigde Staten
 Duurzaamheidsinformatie weegt vaker mee bij beleggingsbesluit
 Analisten: geen nieuws is slecht nieuws
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10