zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkloze 55-plusser vecht met name tegen vooroordelen

21 januari 2013 - "Vaker ziek, minder flexibel, niet goed bijgeschoold, minder productief, minder snel van begrip en minder efficiënt. Allemaal onzin!" vertelt Jan Romme directeur van het Nationaal Ouderenfonds. "Uit onderzoek blijkt zelfs knalhard het tegendeel." De OuderenOmbudsman is een campagne begonnen waarbij werkloze 55+ gevraagd worden of ze zélf ideeën hebben om de grote werkloosheid in deze groep op te lossen.

Honderden werkloze 55+ hebben ondertussen aan deze oproep gehoor gegeven. "Het meest voorkomende binnengebrachte punt tot nu toe is dat het enorme vooroordeel over werkloze 55+ héél snel de wereld uit moet." In de media worden steeds dezelfde argumenten gebruikt waardoor uiteindelijk iedereen dit ook gaat geloven. Uit onderzoek van TNO blijkt juist dat oudere werknemers productiever zijn dan jongeren. Door hun ervaring weten ze situaties direct goed in te schatten en werken daarom effectiever. Ze hebben zelfs slimmere werk strategieën dan jongeren.Ziek
Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat oudere werknemers minder vaak ziek zijn dan hun jongere collega's. Ouderen zijn opmerkelijk vaak NUL-verzuimers. "Ze doen niet aan baaldagen. Het verzuim bij ouderen neemt vanaf hun 55ste zelfs af! "licht Romme het onderzoek toe. De meeste ouderen blijven tot op hoge leeftijd gezond. Dat ouderen er gemiddeld lichamelijk op achteruitgaan is toe te schrijven aan slechts een kleine groep die sterk achteruit gaat. Als er al lichamelijke beperkingen komen, compenseert de werkende 55-plussers deze opvallend goed, zo blijkt uit het TNO onderzoek. Daarnaast heeft de lichamelijke gezondheid niet of nauwelijks invloed te op prestaties. Dankzij technologische ontwikkelingen aan automatisering zijn er namelijk veel minder fysiek zware beroepen dan vroeger. 

Arbeidsethos
"Ouderen vinden hun werk leuk en hebben er plezier in," vult Romme aan. "Ze barsten van de ervaring en zijn hun werkgever trouw, kortom een geweldig arbeidsethos. Werkgevers moeten gewoon zélf ervaren dat deze vooroordelen alleen maar vooroordelen zijn. Daarom roepen we op dat ze bij de volgende vacature gewoon een 55+ in dienst nemen." De OuderenOmbudsman krijgt sinds de start van de actie heel veel leuke, creatieve reacties. "Ook van werkgevers die werkloze 55+ in dienst willen nemen! "Geweldig, we gaan kijken of we deze werkgevers op onze site: www.ouderenombudsman.nl kunnen zetten."

Oproep
De OuderenOmbudsman blijft werkloze 55+ oproepen om hun ideeën en ervaringen te melden via 0900-6080100 (5 cent/min) of via www.ouderenombudsman.nl de enquête in te vullen. De uitkomsten hiervan gaat OuderenOmbudsman voorleggen aan het bedrijfsleven en communiceren richting politiek. Binnenkort komt de OuderenOmbudsman met de belangrijkste bevindingen van deze campagne.

 
 Doorsturen   14 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Oudere sollicitant voelt zich gediscrimineerd
 Ouderen houden moeilijke positie op de arbeidsmarkt
 ‘Vitaliteitspakket kabinet te mager’
 Werkende 55-plussers hebben een goede positie op de arbeidsmarkt
 
 
reacties
 
NumoQuest®  |   | 
21-01-2013
 | 
07:44 uur
Een artikel als dezer zou feitelijk overbodig moeten zijn. Als net niet de beschamende realiteit was, dan zou het een 'eyeopener' moeten zijn voor alle ondernemers in Nederland.

Zeker voor al die recruiters en HR professional die vaak denken dat zij hun opdrachtgever 'plezieren' door domweg als doorgeefluik te fungeren.

Aan hen eveneens de schone taak hun opdrachtgever een beetje op te voeden in de hausse aan tenenkrommende onrealistische 'wensen' van de opdrachtgever die je met regelmaat zien rondzweven, in het aanbieden van al die vacatures.

Wil je namelijk echt kunnen scoren dan wordt je geen onderdeel van een toenemend probleem dat leeftijdsdiscriminatie heet. Werkend Nederland heeft met de voortschrijdende uittreding van de vergrijzing alle hands on deck meer dan nodig.

Tijd voor u al manager, als HR professional en recruiter weer terug te keren naar realisme en rede. Wilt u werkelijk kwaliteit of slechts het zeer kortzichtige en goedkope gewin?

Het is aan u.
Hans Doorenspleet  |   | 
21-01-2013
 | 
10:14 uur
Zie over dit onderwerp ook mijn column op managementsite.nl;
(Klik hier)
Paul Baas  |   | 
21-01-2013
 | 
10:29 uur
Eindelijk actie en een goed moment om het tij te keren. Onmenselijk om mensen thuis te laten zitten die graag in het arbeidsproces hun bijdrage leveren. Werklozen zijn veel tijd kwijt aan zinloos solliciteren, worden murw en vallen steeds dieper. Ik zie veel goede managers die hun tijd hieraan besteden, verloren tijd. Kostbaar om ze ook niet in te zetten, terwijl we zoveel moeten doen om onze economie gezond te houden: invullen die enquête!
roy op ten berg  |   | 
21-01-2013
 | 
10:39 uur
Oudere wernemers werken ook heel vaak vanuit huis na werktijden. Ze zijn gewoon vaker thuis dan jongere werknemers. Laptop en TV gaat heel goed samen blijkt.
john maas  |   | 
21-01-2013
 | 
10:45 uur
Ja ik heb dezelfde ervaringen. Ik ben met fpu maar wil dolgraag nog werken in onderwijsachtige situaties, trainingen en dergelijke. Ik heb nu net weer een kleine klus
maar wordt soms enigszings meewarig bezien. Erg frustrerend
Anita Koops  |   | 
21-01-2013
 | 
11:19 uur
@ John, ik heb er wel moeite mee dat in deze tijd waarin veel jonge zzp-ers op de rand van de afgrond staan ze ook nog eens moeten concurreren met ouderen die hun schaapjes al op het droge hebben met een fpu en het wel aardig vinden om af en toe eens een klus te doen. Vooral als die ouderen onder de prijs gaan offreren of hele delen van een opdracht uit interesse gratis doen. Ik zou zeggen: ga vooral vrijwilligers werk doen.
Adriana van Schalken | Payrolling Works  |   | 
21-01-2013
 | 
13:53 uur
Zojuist in een ander artikel gelezen dat er zeven stimulansen bestaan voor de werkgever om juist ondere werkzoekende aan te nemen.
Hierin werd de mobiliteitsbonus, doorwerkbonus, premiekorting, No-Riskpolis, Loonkostensubsidie, werken op proef en geen premi bij kort werk genoemd. Dit zou toch voldoende moeten motiveren?
Roos  |   | 
21-01-2013
 | 
14:29 uur
Kom op Anita, ten eerste wil een zzp'er vrij zijn, zelfstandig, echer veel zzp'ers kunnen zichzelf niet goed verkopen. Ten tweede: hoe kom je erbij dat veel 55+ers hun schaapjes al op het droge hebben? Over vooroordelen gesproken! Ik moet nog ca. 11 jaar werken. ik en vele ouderen met mij hebben meer energie dan de jongere generatie. Kijkend naar hun social media gedrag tijdens de werkdagen ben opmerkelijk pruductiever. Vervolgens doen veel ouderen al vrijwilligerswerk in de avonduren.
john maas  |   | 
21-01-2013
 | 
15:38 uur
Anita,

Die schaapjes van mij hebben nog behoorlijk natte pootjes hoor en overigens vrijwilligerswerk doe ik ook al!
NumoQuest®  |   | 
21-01-2013
 | 
15:56 uur
@ Paul Baas
Wij roepen het al een tijd dat het uitfaseren van de 'oudere garde', de ervaren kenniskern, je een miljarden kapitaal vernietiging bewerkstelligt. Daar krijg je dus zeer gering, onervaren en jonger personeel voor terug. Personeel dat overigens razendsnel door heeft dat 'shoppen' zeer veel oplevert. Dus wanneer managers, HR professionals en recruiters klagen, hebben zij dit toch vaak aan zichzelf te danken.

@ John Maas
Men heeft gekregen wat men van de politiek verlangde. Senior professionals die doorgaans 'duurder' zouden zijn ontslag kunnen geven, tegen steeds geringere vergoedingen en daar jonger personeel of 'uitgeknepen zzp-er's weer voor binnen gehaald. Ook hier is het de waan van het moment wat telt en niet visie op termijn.

@ Anita Knoops
Er zijn niet zo heel veel Sr. zzp-ers die hun schaapjes op het droge hebben. Sterker, dat is een zeer beperkt en select groepje. Het merendeel van de zzp-ers kijken inderdaad tegen sterk gereduceerde tarieven aan waarvan je met recht en rede af kunt vragen of dat nog wel gezond bedrijfsvoering dekken kan. Gezien de huidige problemen onder de steeds groter wordende groep zzp-ers is het antwoord ,'niet echt...'

@ Adriana van Schalken
De politiek is razendsnel geweest de werkgevers ter willen te zijn. De resultaten mogen er zijn. Een inerte, incompetente overheid die geen enkele visie heeft ontwikkeld voor de NV NL, waardoor de werkgever niet eens weet wat die morgen te wachten zal staan.

Dat is begonnen bij Balkenende/Bos/Verhage/Donner en wordt nu gecontinueerd door Rutte/Samsom/Kamp & co. Men roept en kweelt EU dat het een lieve lust is maar vergeet dat wanneer het met de NV NL niet goed gaat, dat het dan met de economie ook niet goed gaat.

Daar plukken wij de komende twee jaar de wrange vruchten van. Klaarblijkelijk is het de werkgever nog niet helemaal duidelijk dat de grijze golf der uittreders tot 2015 hard aan het oplopen zal zijn.

Met de toenemende tekorten op het gebied van vakspecialisten een zeer verbijsterende ontwikkeling.

@ Adriana van Schalken
Die stimulansen zijn niet het probleem dat de werknemer weerhoud om te investeren in personeel. Een volkomen onduidelijke koers van de NV NL is de grootste boosdoener waardoor bedrijven een pas op de plaats maken of overgaan tot inkrimpen.

Een aanzienlijk deel ligt dus bij een volkomen apathische en inerte overheid die de werkgever wat ontslag mogelijkheden betreft zeer ter wille is mmar verder slechts roept dat de antwoorden dus uit Brussel zouden moeten komen.

@ Roos
U heeft een zeer groot punt. Veel van de zzp-ers die wij consultief voorbij zien komen hebben weinig tot geen idee wat gezond bedrijfsvoeren is, geen commerciele affiniteit, en soms wel een heel summier idee wat 'zelfstandig' ondernemen is.

Wij hebben een beetje het idee dat dat ook het loslaten is geweest van de minimale eisen zoals een middenstandsdiploma.

Wij verwachten dan ook voor 2013/2014 nog een grotere toename van problemen onder het contingent zzp-ers.

Jammer genoeg.
Roos  |   | 
21-01-2013
 | 
17:00 uur
Zzp'ers lopen vaak bij uitzendbureaus en willen hun ''commerciele uurloon'' , de wergevers willen dat niet betalen. Ze kunnen de andere hardwerkende voor minder krijgen. De zzp'er moet echt gaan nadenken wat ie wil. Zzp'er of '' loonslaaf''

vervolgens is de regeling ''melding proeftijd'' van het uwv een hele slechte. Leuk voor wergever maar de werknemer staat vaak na de proeftijd met lege handen!

Er zijn namelijk werkgevers.......
Rein Krantz  |   | 
21-01-2013
 | 
17:19 uur
Beste Anita,
Dat de oudere de jongere zzp'ers uit de markt zouden (gaan) drukken, dat is niet zo! Vele ouderen (bij werkgever en/of zzp) zullen moeten doorwerken. Het pensioengat van vele ouderen is groot en deze is door de woekerpolis, bankcrisis, etc. maar moeilijk bij te vullen.

Ik misgun het de jongeren zeer zeker niet, en verder moeten we allemaal langer doorwerken.
Groet,
Sonja  |   | 
26-01-2013
 | 
17:30 uur
Het aannemen van ouderen heeft vele voordelen: minder vaak ziek, geen (kleine) kinderen meer, vanaf een bepaalde leeftijd (geloof vanaf 55+) zelfs subsidie voor de werkgever van 6500 euro per jaar gedurende 3 jaar!!

Vanaf 50 jaar zijn mensen al te oud voor de arbeidsmarkt. Dan moeten zij nog gemiddeld 15 jaar werken voor hun pensioen! Zzp-er of niet. Juist de zzp-ers hebben het moeilijk want zij kunnen moeilijker terugvallen op een uitkering en nee dat zijn niet de 'klussers' voor een extra zakcentje. Dan heb je je niet genoeg verdiept in de schrijnende verhalen van de zzp-ers.
Ik onderschat de lastige startpositie van de jongere niet maar uiteindelijk komen zij wel aan de slag. Voor de meeste ouderen (zonder geld) geldt dat niet.
Met de ingekorte ww-periode wordt het voor deze groep nog moeilijker. Zij hebben immers (langlopende) Financiële Verplichtingen als hypotheken etc.

Vele zaken worden duurder, men zegt voornamelijk door de vergrijzing. Ik denk dat de gemiddelde oudere heel graag zelf hiervoor wil werken. Geef ze die kans.
Ellen  |   | 
30-01-2013
 | 
08:23 uur
Ik denk dat het probleem niet de vooroordelen zijn die genoemd zijn in het artikel. Ik denk namelijk dat die vooroordelen een soort smoesje zijn om niet te zeggen dat oudere werknemers te duur gevonden worden.
En vaak is de salariseis van een sr ervaren werknemer ook echt hoger dan een jonge onervaren werknemer.
(Overigens is de hierboven genoemde subsidie een premiekorting, onder voorwaarden, die maximaal 6500 is.)

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10