zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Arbeidsmarkttrends 2013: innoveren en investeren in personeel

6 december 2012 - Human capital wordt de belangrijkste productiefactor van de toekomst. Kennis gaat een steeds grotere rol spelen en wie wil groeien als bedrijf moet daar nu al op inspelen. Zelf talent opleiden en kijken over de landsgrenzen is daarbij noodzakelijk. Ook zichtbaarheid op internet en goede employer branding via onder andere social media zijn cruciaal in deze war for talent.

Dit zijn enkele opvallende uitspraken die werden gedaan op het Monster Year Event van Monsterboard dat vorige week donderdag werd gehouden. En waarbij onder andere politicus Willem Vermeend zijn visie op de toekomst gaf. Een overzicht van de highlights. Bedrijven moeten verder kijken dan Europa

Het economisch machtscentrum verplaatst zich steeds meer van Europa naar de opkomende economieën in landen als Brazilië, Rusland, India en China. Daar wordt straks het geld verdiend. Dat stelt Willem Vermeend, oud-minister van SZW en momenteel als commissaris en internetondernemer actief in vele bedrijven over de wereld. Bedrijven moeten daar nu op inspelen door personeel aan te trekken dat verder kijkt dan Europa. En dat de taal spreekt van het desbetreffende land. Want met Engels alleen redt u het niet. Think global, act local. Waarom niet nu al Chineessprekende werknemers in huis halen, vraagt Vermeend zich af. In een debatsessie werd vervolgens gediscussieerd over de voor- en nadelen van internationaal werven. Het zou te veel kosten en te weinig opleveren, beweerde de ene groep, terwijl anderen vonden dat u nu eenmaal niet kunt groeien als u niet de juiste mensen hebt. 

Als u niet op internet wordt gevonden, bestaat u niet

De digitalisering van de samenleving is spectaculair, beweert Vermeend ook. Als u als bedrijf niet gevonden wordt op internet, bestaat u gewoon niet. Dat kost omzet. U moet 24 uur per dag gevonden worden. En 24 uur per dag aantrekkelijk worden gevonden. Zorg dat uw website op orde is volgens de modernste technologieën. En denk aan mobiel, want straks verloopt het merendeel van het internetverkeer via mobiel. Hoe belangrijk een goede website is, liet ook Enexis zien in een businesscase. Zij wonnen dit jaar de Digitaal Werven Award voor hun nieuwe wervingssite waarmee ze twee keer zoveel visits kregen en 35 procent meer sollicitaties. Door te richten op een SEO-vriendelijke website die vertelt over de cultuur van het bedrijf, de inhoud van de functies en tevens de dialoog met de bezoeker aangaat, wisten ze dit resultaat te bereiken. 

Recruiter moet digital expert zijn

Dit stelt Jonathan Campbell, internationaal expert in Digital Recruitment. Onder digital recruitment worden alle digitale kanalen verstaan die een recruiter tot zijn beschikking heeft om kandidaten te vinden. Naast vacaturesites zijn dat bv nichestites, bedrijvensites, zoekmachines en natuurlijk Social Media. Het gaat om de juiste mix. Wat al deze kanalen met elkaar gemeen hebben is dat ze meetbaar zijn. Een eigenschap die cruciaal is bij het maken van een goede recruitmentstrategie. Het ene kanaal is niet per definitie beter dan het andere en veelal zul je een combinatie van meerdere inzetten. Het gaat erom dat je als recruiter begrijpt welke functies de verschillende kanalen hebben en wat ze kunnen betekenen voor jouw bedrijf. Campbell ziet Social Media als een marketingtool en database waar geen bedrijf omheen kan. Het biedt een wereld aan kansen, waarvan vele zelfs tegen relatief lage kosten. Zorg om te beginnen dat u zichtbaar bent. Want zelfs een laag niveau van awareness zorgt al voor een like-factor. Verder is het belangrijk bij de communicatie om te weten welk kanaal u inzet om kandidaten te gebruiken. Doe onderzoek naar uw doelgroep welk kanaal het beste is om hen te bereiken. 

Innovatie is de motor van elk bedrijf

Vermeend stelt ook dat bedrijven alleen overleven als ze voortdurend vernieuwen. Dat geldt voor alle bedrijven, want innovatie heeft niet alleen met technologie te maken, maar ook met diensten. Warren Hammond, CEO van Monster Benelux, onderschrijft deze stelling. De noodzaak van verbetering is een constante volgens hem. Of het nu slecht met de economie gaat of goed, altijd moet u de snelheid, de kwaliteit en de kosten van een proces proberen te verbeteren. 

Geen leiders meer, maar inspirerende aanvoerders

Wie wil innoveren en in wil spelen op de digitalisering zal de nieuwe internetgeneratie moeten binnenhalen. Maar daarvoor moet u wel anders denken als organisatie, stelt Vermeend. De nieuwe generatie wil zich kunnen ontwikkelen, wil dat privé en zakelijk door elkaar kunnen lopen en heeft een broertje dood aan hiërarchische leiders. Vermeend gelooft meer in inspirerende aanvoerders die de medewerkers stimuleren. Zelf voortdurend investeren in deze nieuwe werknemers wordt de trend. Bang dat ze daarna gratis de deur uitlopen is Vermeend niet. " Geef ze aandelen. Mijn ervaring is dat ze dat vaak leuker vinden dan een hoog salaris."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Wereldwijd chronisch tekort aan hoogopgeleiden
 Talent Report biedt inzicht in het wereldwijd personeelsbestand
 Digital recruitment: meten is weten
 Strategisch talentmanagement helpt organisaties concurrentie voor te blijven
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
6-12-2012
 | 
09:49 uur
De eerste zin is al fout, want personeel is al eeuwen de belangrijkste productiefactor, alleen zien veel managers dat niet en beschouwen ze personeel als een lastige bijkomstigheid.
Door goed personeelmanagement zal een arbeidsorganisatie echter gaan floreren, dat is waar.
Helaas zullen er weer veel managers zijn die instemmende klikken en vervolgens over gaan tot de orde van de dag.
Voor die managers: Goed personeelmanagement zal een besparing van 30% op de personeelkosten kunnen realiseren.
Als je het niet voor je personeel doet, doe het dan voor de controller, die niet geheel terecht je beste vriend is.
Kamiel Rietsema  |   | 
10-12-2012
 | 
18:32 uur
Innoveren en investeren in je medewerkers zou geen trend moeten zijn maar is de enige manier om je organisatie wendbaar te maken. Alleen op die manier kan je als organisatie de uitdagingen aan die op je afkomen, zeker ten tijde van crisis. En alleen op deze manier blijft je de concurrentie voor, houdt je de kosten op peil en vind, bind en boei je talentvolle medewerkers.

“It’s not the strongest of the species that survive, nor the most intelligent, but the one most responsive to change” (Charles Darwin)

Daarvoor is visionair leiderschap met een integrale aanpak van HR nodig, om synergie tussen de verschillende HR thema’s te krijgen met het oog op je strategische personeelsplanning.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10